Haberler

Gaziantep2 Müftü; Küçük Yaşta Evlilik Eski Devirlerin İşi

Gaziantep Müftüsü Prof.Dr.Ali Bakkal, İslam dininin buluğ çağına gelmemiş, hatta rüşt olmamış insanların evlenmesine izin vermediğini söyledi.

Gaziantep Müftüsü Prof. Dr. Ali Bakkal, İslam dininin buluğ çağına gelmemiş, hatta rüşt olmamış insanların evlenmesine izin vermediğini söyledi.

Müftü Ali Bakkal, Gaziantep Müftülüğü'ne atanması nedeniyle gazetecilerle bir sohbet toplantısı yaptı. Bakkal, Gaziantep'te küçük yaşta evlenme olaylarının gündeme gelmesi ve bu konuda İslamiyet'te bir hükmün bulunup bulunmadığıyla ilgili soruyu yanıtlarken, "Dini geleneğimizde böyle bir müsaade var. İslamiyet'in ilk yıllarında bu tür evlilikler yapılmış. Ancak, günümüzün sosyolojik şartlarında bu tür evlilikler tasvip edilemez" dedi. İslam dininin 'azimet' ve 'ruhsat' diye adlandırılan hükümleri bulunduğunu kaydeden Müftü Bakkal, azimet hükümlerin her zaman uygulanabilecek yapılabilecek hükümler olduğunu, bunun dışında zamanın ve şartların durumuna göre bazen yapılabilecek, bazen de yapılmaması gereken ruhsat hükümler bulunduğunu vurguladı. Bakkal şöyle konuştu:

"İşte küçük yaştaki çocukların evlendirilmesi ruhsat hükümler içinde değerlendirilebilir. Dinimizde asıl olan buluğ çağına gelmiş, hatta rüşt olmuş insanların evlenmeleridir. Rüşt dediğimiz zaman hem bedenen, hem aklen yetkinliği olan kişiler ancak evlenebilirler. Ruhsat kabilinden, velilerinin izniyle küçüklerin de evlendirilmesiyle izin verilmiş. Yerleşmiş olan ehli sünnet mezheplerinin görüşüne rüşt olan kişilerin evlenmesi doğrudur. Bu konudaki içtihat akıl balığ olma yaşı ise kızlar için 17, erkekler için ise 18'dir. Küçüklerin evlendirilmesine cevaz verenler de ruhsat çerçevesinde bunu kabul etmişler. Bazı mezheplerde küçüklerin evlendirilmesine yönelik bazı cevazlar olsa bile, bunun her zaman uygulanabilir olduğunu düşünemeyiz. Çünkü, asli hüküm hem bedenen hem aklen yetişmiş kişilerin evlenmiş olmasıdır."

'KABİLE YAŞANTISINDA VARDI'

İslamiyet'in geldiği dönemlerde toplumların kabile şeklinde bölündüğünü, öyle bir yaşam tarzında, düşük kabileden sayılan küçük bir kızın daha güçlü bir kabileden biriyle evlenmesinin başta kızın neslinin kurtulması olmak üzere çeşitli manalar ifade ettiğini belirten Müftü Ali Bakkal, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda, kız veren zayıf kabilenin kendisine destek bulması anlamına da geliyor. Şimdi de kan davalarının sona ermesi için bu tür şeylere başvuruluyor. Bu makul mü? Değil. Çünkü, günümüzün sosyolojik yapısı buna müsait değil. Küçük yaşta kişilerin evlendirilmesini caiz görenler, kabul nedenlerini, kabile yaşantısının hakim olduğu dönemlerde bunun makul olduğu düşüncesine dayandırıyor. Böyle değerlendirince oradan bir açık kapı bulmuşlar. Ama, hiç bir zaman kimse 'bu İslam'ın asli hükmüdür, temel hükmüdür, azimet hükmüdür, her zaman ve şartta uygulanacak olan hükümdür' diyemiyor. Eskiden insanlar sosyolojik açıdan bakılırsa daha çabuk sosyalleşiyorlardı. Yani sosyal hayatı daha çabuk tanıyor, hayatı anlıyor, hayatın içinde normal gelişmeler sergiliyordu. Ama günümüzde öyle değil. Çünkü, bugün uzun bir eğitim çağı var. Biz eğitimciler olarak hayatın mezuniyetten sonra başladığını söylüyoruz. Çocukların 20- 25 yaşlarına kadarki ömürleri eğitimle geçiyor. Bugün sosyalleşme gecikiyor. Bugün için aynı yaşı söylemek mülkün değil."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Bakkal Gaziantep Müftü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title