Haberler

Ford Mondeo'yu test ettik

ilandır
Güncelleme:

Yollarda çokça gördüğümüz Ford Mondeo'yu HABERLER.COM okurları için test ettik.

Mondeo'yu anlatan kelimeleri; asalet, güç ve konfor olarak sayabilirim. Mondeo dış tasarımında olgun, ağır başlı ve şık bir görünümü ile trafikte dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Mondeo'nun sürücü koltuğuna oturup gaza bastığınızda ise sizi koltuğa yaslayan gücü bir performansla ödüllendiriyor. Yolculuğun ilerleyen zamanlarında ise evinizdeymişsiniz hissini uyandıran konfor ve donanım özellikleri ile de farkını fark ettiriyor. Sportif ve dinamik görüntüsünün altında gaz pedalına itaat eden son derece güçlü bir motor görev yapmakta. Ford'un yeni tasarım felsefesi olan "Kinetik Dizayn" Mondeo'da çok belirgin olarak ete kemiğe bürünmüş. 2007 yılında tanıştığımız kinetik tasarım felsefesi, en sade anlatımıyla araç dururken bile gidiyormuş hissini uyandıran özgün konsept diyebiliriz.

Sedan bir otomobil olan Mondeo'nun ön tasarımı, hatchback bir otomobil hissini uyandıracak kadar hareketli. Ön kısımdaki üst ızgara ve ters trapezoid formundaki alt ızgarası geriye doğru çekik büyük farlarıyla güzel bir uyum yakalamış. Alt kısımdaki sis farları ve hemen üstündeki kalın ledler ile ön kısımda ciddi bir far kümesini oluşturmuş.

Kapı üzerindeki çıtalar ve alüminyum alaşımlı jantlar Mondeo'nun prestijli duruşuna büyük katkı sağlamakta. Yan profilde gözüme hep takılan sinyal lambaları başka araçlarda olduğu gibi formaliten koyulmuş ufaklıkta değil adeta ben varım dercesine gözden kaçmayacak büyüklükte.

Mondeo'nun tasarımında en çok eleştiriyi alan kısım arka kısım, bizce de arka tasarım ön taraftan biraz kopuk olmuş. Arka tasarımda en dikkat çeken öğe ise dar ve yüksek olan bagaj kapağı diyebiliriz. Büyük stop gurubu ön kısımdaki büyük farlarla bütünsellik oluşturarak prestije vurgu yapmakta.

Yeni Mondeo'nun boyutları selefine göre değişen boyutlara sahip. Mondeo'nun boyu 113mm uzayarak 4.844mm'ye, genişliği 74mm uzayarak 1.886mm'ye, yüksekliği 71mm uzayarak 1.550mm'ye uzarken dingil mesafesi de 99mm artarak 2.850mm'ye çıkmış.

Yani selefine göre değişen bu boyutlarıyla daha geniş daha uzun ve daha ferah bir Mondeo tasarlanmış. Ve değişen bu boyutlar sayesinde daha oturaklı, virajlarda daha tutarlı olan, hem ön hem de arkasında daha geniş bir oturma alanı sunabilen bir araç karşımıza çıkmış.

Mondeo'nun sürücü koltuğuna oturduğunuzda koltuk kenarlarındaki destekler ve koltuk ortopedisi sayesinde sanki koltuk siz sarıyormuş gibi hissediyorsunuz. Yalnız soğuk havalarda koltuk ısıtıcıları devreye girene kadar deri koltuklar bayağı ızdırap veriyor.

Biraz sert diyebileceğimiz direksiyonun üzerindeki kumandalar sayesinde gözünüzü yoldan ayırmadan ses sistemi ayarını, yol bilgisayarına ve hız kontrolüne rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.  Akıllı anahtar sistemi sayesinde siz otomobilin yanında ayrılmadığınız sürece kapılar kilitlenmiyor.

Ayrıca start-stop düğmesi sayesinde anahtara gerek kalmadan otomobili çalıştırabiliyorsunuz ama bazı markalardakinden farklı olarak elinizi düğmenin üzerinde biraz daha uzun tutmanız gerekiyor.

Sürücü ve yolcu koltuğunu ısıtma kumandaları vitesin hemen arkasında sıcaklık derecesi ayarlanabilecek şekilde konumlandırılmış. Ön ve arka tampona yerleştirilen park sensörü sayesinde koca Mondeoyu rahatlıkla park edebiliyorsunuz.

Yalnız çok çığırtkan olan Mondeo'nun park sensörlerine alışmak biraz zamanınızı alabilir. Yeni Mondeo'da 1.6L 120PS, 1.6L 160 PS ve 2.0L 240PS olmak üzere 3 farklı benzinli motor ve 1.6L TDCi 115PS, 2.0L TDCI 140 PS 2 farklı dizel olmak üzere 5 farklı motor seçeneği satılmaktadır.

HABERLER.COM için test ettiğimiz araçta 2.0 lt'lik dizel motor, sunduğu performansın yanından yakıt ekonomisi ile taktirimizi kazanıyor. Yeni vergi düzenlemelerinden sonra kullanmanın artık biraz daha maliyetli olduğu bu 2.0 lt motora ödediğiniz farkı Mondeo ile 1 tur attığınızda inanın gözünüze gelmeyecek.

100km'de 7,1 litre yakıt tüketen Mondeo oldukça ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. 0-100km hızlanmasını 10.2 sn civarında tamamlayan Mondeo, boyutları göz önüne alındığında oldukça makul. Mondeo, D segmentinde test ettiğim araçlar içinde konforunun yanında performansına ve gücüne en çok hayran kaldığım araç diyebilirim.

Mondeo hacmindeki araçlar ilk kalkışlarda ve sollamalarda ağır kalırken Mondeo, güç isteğinize kesinlikle itiraz etmeden karşılık verebiliyor. Ford Mondeo en baz versiyonu olan Trend paketinde 1.6i 120PS gücü 55.145 lira ile kullanıcısına sunuyor. Mondeo'nun en dolu modeli olan Selective'de ise 2.0i EcoBoost 240PS PowerShift Otm versiyonunu 107. 265 tl ile satılmakta. Selective modelinin aynı donanım paketindeki aracının SW versiyonuna ise 108.490 tl ödemeniz gerekmekte.

Ford Advertorial Haberler Haberler

CHP'li Ceylan'dan çok konuşulacak iddia: Generalin makam aracında terör örgütü üyeleri mi taşındı?

CHP'li Ceylan'dan çok konuşulacak iddia: Generalin makam aracında terör örgütü üyeleri mi taşındı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını indirmişti! Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol hakkında soruşturma başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını indirmişti! Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol hakkında soruşturma başlatıldı

İkisi de hap içerek yaşamına son vermiş! Kız kardeşlerin 4 saat arayla ölümünde sır perdesi aralandı

İkisi de hap içerek yaşamına son vermiş! Kız kardeşlerin 4 saat arayla ölümünde sır perdesi aralandı

Öğrencileri taşıyan otobüs nehre düştü, 6 kişi hayatını kaybetti

Öğrencileri taşıyan otobüs nehre düştü, 6 kişi hayatını kaybetti

title