Haberler

    Ford 1 Milyar Dolar Yatırdı, Türk Tasarımcı Güler, Lincoln'ü 'Yaşlı Oto' Havasından Kurtarıyor

    Amerikan devi Ford, dünyada artan lüks otomobil ilgisi üzerine elindeki 'Lincoln' kozunu kullanmaya hazırlanıyor.

    Bugüne kadar ağırlıklı olarak Amerika'da satılan 'Lincoln'ü BMW, Mercedes, Audi, Cadillac ve Lexus gibi güçlü markaların karşısına çıkarmak için tutan ve 1 milyar dolarlık yatırımla baştan yaratma kararı alan Ford, markanın yeni nesil modellerini geliştirmesi için Cadillac'tan transfer ettiği Max Wolff ile Türk tasarımcı Murat Güler'i tercih etti.

    Dış tasarımdan sorumlu

    Ford'un tüm dünyada uygulamaya başladığı 'One Ford' stratejisinin ilk ürünü olan yeni Focus ve ardından 2012'de piyasaya çıkacak yeni Mondeo'nun tasarımlarını gerçekleştiren Murat Güler, son 8 aydır yeni Lincoln'ü yaratmak için yoğun tempoda çalışıyor.

    Ford Avrupa'dan 2 yıl önce Detroit'e transfer edilip Amerikan devinin Dearborn'daki tasarım merkezine geçen Güler, son aylarda Lincoln markasını yeniden tasarlamak için çok yoğun çalıştıklarını belirterek, Max Wolff ile birlikte çalıştığı ve kendisinin yeni modellerin dış tasarımından sorumlu olduğunu söyledi.

    Avrupai dokunuş veriyorum

    Güler, şunları anlattı: 'Yeni Lincoln elbette Amerikan çizgisini koruyacak ama benden bu markaya Avrupai bir dokunuş istiyorlar. Lincoln modellerin üstünde 'yaşlı arabası' imajı var. Bunu değiştirmek için çalışıyoruz.

    Lüks Amerikan otomobillerinde olmayan Avrupalı otomobillerdeki detayları ve sofistike unsurları yeni modellere yansıtacağız. Bu beni heyecanlandıran bir proje. Lincoln'ün tüm showroomu yenilenecek. Yeni modellerin 2014'ten itibaren sırayla piyasaya çıkması planlanıyor. '

    İlk model MKZ olacak

    Güler, yeni nesil ilk Lincoln modelinin ne zaman dünya vitrinine çıkacağı bilgisini veremezken, Ford'a yakın kaynaklar Güler imzalı ilk aracın yeni Lincoln MKZ olacağını ve Ocak 2012'deki Detroit fuarında dünyaya tanıtılacağını belirtiyor.

    Yine Murat Güler'in tasarladığı yeni Mondeo'nun platformunda üretilmesi planlanan yeni Lincoln MKZ'nin bazı uluslararası otomobil dergilerinde ise çizim halindeki ilk görüntüleri yayınlandı.

    Babası Ford'da marangozdu kendisi dünyaya tasarlıyor

    MURAT Güler, Murat Günak ve Hasip Girgin'den sonra dünyada söz sahibi olan Türk tasarımcıların arasına ikinci jenerasyon Ford Focus'u tasarlayarak katıldı. 1971'de Almanya'da doğan Murat Güler, çocukluğundan bu yana otomobil çizimine meraklı. Babası Ford'un Almanya'daki fabrikasında marangoz olarak çalışan Güler, İsviçre'de Art Center College of Design'ı bitirdi. Okulu bitirdikten sonra 1996'da Volkswagen'e giren Güler, 1999'da Ford Avrupa'ya geçti.

    Güler, Focus ve C-MAX'in tasarım ekibinde yer alırken, esas başarısını Iosis X konseptiyle yaptı. Tamamen Güler tarafından geliştirilen Iosis X, Ford'un ilk Avrupalı SUV modelinin temelini oluşturdu. 1 yıl sonra da Iosis X, Kuga ismiyle seri üretilmeye başlandı. Kuga'nın da tasarımına imza atan Güler, 2007 yılında da Ford'un ilk global modeli olan yeni Focus ailesinin tasarımını gerçekleştirdi.

    2009 yılı sonunda Detroit'e transfer olarak yeni Mondeo'nun tasarımını da yapan Murat Güler, basamakları hızla tırmanarak şu an dünya otomotivindeki en başarılı Türk tasarımcı olarak ismini yazdırdı.

    Türkiye'yi çok özledim 2 yıldır gelemedim

    ÇOK yoğun çalıştığı için Türkiye'ye son 2 yıldır gelemediğini kaydeden Murat Güler, 'Türkiye'yi özledim ama iş yoğunluğundan hiç vaktim kalmıyor. Bir süre daha böyle devam edecek gibi. Ailem eşimle birlikte Detroit'e bizi ziyarete geliyor, o şekilde hasret gideriyoruz' diye konuştu.

    Dünya çapında lüks marka yaratıp yılda 150 bin adetlik satış hedefliyor

    BU yılın ilk 5 ayında satışları yüzde 7. 5 düşerek 35 bin adede inen Lincoln'un yıl sonu hedefinin 80 bin adet olması bekleniyor. Ford CEO'su Alan Mulally, bayilere yaptığı açıklamada, yeniden yapılanma ve 1 milyar dolarlık yatırımla birlikte, 2015 yılından itibaren Lincoln satışlarının 2 kattan fazla artıp yılda 150 bin adedin üstüne çıkmasının hedeflendiğini belirtti.

    Lincoln sözcüsü Timoty Elliot ise, kendilerini Lincoln'ü dünya klasında lüks marka yapmaya adadıklarını vurgulayarak, 'Büyük ilgi uyandıran modellerle tüketicilerin üst düzey beklentilerini karşılamak istiyoruz' dedi.

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil

    Otomobil Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title