Haberler

Fındıklı'da Çed Toplantısı Protesto Edildi

Rize'nin Fındıklı İlçesi Ihlamurlu Vadisi üzerinde yapımı planlanan Üstün 1 ve 2 Hidroelektrik Santral projeleri için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılım toplantısı düzenlendi.

Rize'nin Fındıklı İlçesi Ihlamurlu Vadisi üzerinde yapımı planlanan Üstün 1 ve 2 Hidroelektrik Santral projeleri için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılım toplantısı düzenlendi. Toplantının yapılacağı bina önünde toplanan 200 kişilik grup, alkış ve sloganlarla toplantıyı protesto etti. ÇED firması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcilerini yuhalayan grup, toplantının iptal edilmesini horon tutarak kutladı.

Fındıklı İlçesi Ihlamurlu Vadisi, Yeşildere üzerinde KZR Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan 6 megavat kurulu gücündeki hidroelektrik santral projesi için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesi Fındıklı ilçe meydanında toplanan yaklaşık 200 kişi, 'Fındıklı Dereleri Özgür Akacak' pankartı ile toplantının yapılacağı Fındıklı Halk Eğitim Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Burada toplanan kalabalık, 'Direne direne kazanacağız' ve 'HES'lere hayır' sloganları attı. Burada konuşan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, HES projesinin tanıtımı için gelenlerin olduğunu belirterek, "Kime tanıtım yapacaklar merak ediyoruz. Bu tanıtımı yapacaklarsa köyümüze gelsinler. Köy halkı burada değil. Bizi tamamen sudan mahrum edecek bu projelere, Fındıklı vadilerinde yapımı planlanan diğer 26 HES projesine de olduğu gibi karşıyız. Biz 5 yıldır enerji sorununun olmadığını, amacın suyun ticarileştirilmesi ve suyun satılması olduğunu anlattık. Bunu her ortamda yetkililerle tartışmaya hazırız. Bu halkı hiçe sayarak suların İsrail şirketine veya AB' nin dediğini yaparak bizimle dalga geçen HES şirketlerine verilmesine karşı çıkacağız. Suyumuz, toprağımız ve yaşam hakkımız için sonuna kadar direneceğiz" diye konuştu.

VADİLERİMİZE GÖZ DİKTİLER

Daha sonra toplantının yapılacağı salona köylüleri temsilen giren vatandaşlar, toplantının yapılamayacağını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile ÇED tanıtım dosyasını hazırlayan şirket yetkililerinden salonu terk etmelerini istedi. Bunun üzerine toplantının yapılamadığına dair tutanak tutan yetkililer salondan ayrıldı. Bina önünde toplanan kalabalık da polis gözetiminde binadan çıkan yetkilileri yuhaladı.

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, toplantının tepkiler nedeniyle yapılamadığını belirterek, "HES'lere karşı yurt genelinde verilen tepkilere ve yargının verdiği yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına kulaklarını tıkayan siyasiler ve HES dayatmacıları yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Fındıklı'nın Arılı ve Çağlayan vadilerinde HES yapamayan şirketler, şimdide Fındıklı'nın en güzel alanlarından biri olan Ihlamurlu Vadisine göz dikti. Yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğümüz su ve yaşam alanlarımıza sahip çıkma mücadelesi bu aşamadan sonra daha büyük anlam kazanıyor. Artık her şekilde saldırmaya başladılar. Bugüne kadar vadilerine HES'ler için bir kazma dahi vurdurmayan, gece gündüz nöbet tutan yürekli ve onurlu Fındıklı halkı bugün bir kez daha HES istemediğini duymayan kulaklara, görmeyen gözlere hep birlikte haykırdı" dedi.

ÇED toplantısının yaptırılmayışını tulum eşliğinde horon tutarak kutlayan grup, daha sonra dağıldı. - Rize / Findikli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Gözler Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinde! Kurallara uymayanlar yandı

Gözler Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinde! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title