Haberler

Eskişehir'de Dünya Müzeleri Müzesi Açıldı

Eskişehir'de içerisinde dünya müzelerindeki eserlerin minyatürlerinin bulunduğu 'Dünya Müzeleri Müzesi' törenle açıldı.

Aktif Felsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Eskişehir Şubesi'nin Işıklar Mahallesi Gültuğrul Sokak'taki Dünya Müzeleri Müzesi'nin açılış törenine, Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Seyitgazi ilçe Belediye Başkanı Adnan Yalçın Şen ile çok sayıda davetli katıldı. Aktif Felsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Şube Başkanı Ezgi Uzgel Özkan, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasına, müze projesiyle destek vermek istediklerini söyledi.

12 UYGARLIĞIN 288 MİNYATÜR ESERİ SERGİLENİYOR

Ezgi Uzgel Özkan, dünya müzelerinde yer alan eserlerin minyatürlerinin dernek gönüllüleri tarafından yapıldığını ve bunları açtıkları Dünya Müzeleri Müzesi'nde sergilediklerini belirtti. Özkan, müze ile ilgili şu bilgileri verdi: "Dünyada başka bir benzeri olmayan müzede, çeşitli dünya müzelerinde bulunan tarihi eserlerin minyatür benzerleri sergileniyor. Dünya çapında 28 müze ve 20 ören yerinden 12 uygarlığa ait toplam 288 eseri içeren müzede Anadolu uygarlıklarına ait 48 eser, Eskişehir'e ait ise 15 eser bulunuyor. Kibele, Midas, Yazılıkaya, Devrim Arabası, Yunus Emre gibi Eskişehir'e ait parçalar müzenin eserleri arasında. Orijinalleri dünya müzelerinde bulunan Mısır, Grek, Roma, Aztek, Maya, Hint, Çin, Sümer, Asur, Hitit, Frig uygarlıklarına ait eserlerin minik benzerlerini Dünya Müzeleri Müzesi'nde görmek mümkün olacak. Aynı zamanda parçalara dokunmak ve beğendiklerinizi satın almak da mümkün. Girişin ücretsiz olduğu Dünya Müzeleri Müzesi'nin diğer müzelerden pek çok farkı var. Başka müzelerde eserlere dokunamazken, burada dokunabilir, interaktif oyunlar aracılığıyla keyifli vakit geçirebilir, yorgunluğunuzu müze kafede atabilirsiniz. En önemli farklarından biri ise müzede size parçalar ve uygarlıklar hakkında ayrıntılı bilgi verecek olan gönüllü rehberlerin olması. Bu rehberler eşliğinde müzeyi gezerken hem uygarlıkları keşfetmiş olacak, hem de satın almak veya sevdiklerinize hediye etmek istediğiniz parçaların ne anlama geldiği hakkında bilgi sahibi olmuş olacaksınız. Müze, haftanın her günü 09.30-23.00 saatleri arasında gezilebilecek."

Yapılan konuşmaların ardından Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay tarafından müzenin açılış kurdelesi kesildi. Davetliler açılışın müzeyi gezerek minyatür eserler hakkında bilgi aldı.

(EK/RT) - Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Ömer Faruk Günay Adnan Yalçın Şen Seyitgazi Eskişehir Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title