Haberler

Eski Madımak Oteli'nde Keşif Yapıldı

Sivas'ta geçen yıl kamulaştırılarak devlete geçen ve Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli için belirlenen kamulaştırma bedelinin temyizden dönmesi üzerine bugün keşif yapıldı.

Sivas'ta geçen yıl kamulaştırılarak devlete geçen ve Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli için belirlenen kamulaştırma bedelinin temyizden dönmesi üzerine, yeniden görülen dava kapsamında bugün keşif yapıldı.

Daha önce Sivas 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 5 milyon 601 bin lira olarak kararlaştırılan kamulaştırma bedelinin temyizden dönmesi nedeniyle yeniden açılan dava kapsamında bugün binada keşif yapıldı. Geçen yıl Aralık ayında İl Özel İdaresi'ne devredilen ve yeniden düzenleme yapılarak Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmete açılan binayla ilgili kamulaştırma bedeli Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi'nde görülen temyiz davasında karar bozuldu. Otel sahibi avukatlarının yaptığı itirazlarda, bilirkişi raporlarının yetersiz olduğu belirtilerek, bina civarındaki emsal satışlar örnek gösterildi. Ayrıca binanın yıpranma durumu ve metrekare hesabına da itirazda bulunuldu. Yargıtay'ın bozma kararından sonra Sivas 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden görüşülmeye başlanan dava kapsamında yeni bilirkişi kurulu oluşturularak, değer hesabı istendi. Bugün mahkemenin kararıyla otel binasında yeniden keşif yapıldı. Otelin binasında metrekare ölçümü yapıldı. Etrafındaki binaların emsal değer araştırması gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 saat süren keşifte otel ve İl Özel İdaresi avukatları da hazır bulundu. Keşif işleminin tamamlanmasından sora taraflar her hangi bir açıklamada bulunmadı. Kamulaştırma bedeli ile ilgili kararın Aralık ayındaki duruşmada yeniden belirlenmesi bekleniyor.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

Alevi Çalıştayı kapsamında dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, 24 Şubat 2010 tarihinde Sivas'ta sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaptığı toplantının ardından Madımak Oteli'nin kamulaştırması yönünde görüş birliğine varıldı. Sivil Toplum Örgütü temsilcilerinin büyük bölümü binanın kütüphane olmasını isterken, kentteki Alevi dernekleri ise müze olmasını istedi. Konu Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılarak aynı yıl mayıs ayında kamulaştırma kararı kesinlik kazandı. Kentte Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Emlakçılar Odası temsilcilerinin yaptığı tespit sonucunda 4.5 milyon lira değer biçilen otelin sahiplerinin 16 milyon TL istemesi üzerine anlaşmazlık çıktı. 7 Haziran 2010'da son kez uzlaştırma komisyonunda pazarlık yapılarak fiyat 5.5 milyon liraya yükseltildi ancak işletme sahipleri en son 12 milyon liraya inince uzlaşma sağlanamadı. Uzlaştırma Komisyonu'ndan karar çıkmaması üzerine dava süreci başladı.

12 Ekim 2010'da görülen ilk duruşmada bilirkişilerin kamulaştırma bedeli olarak tespit ettiği 5 milyon 162 bin TL'ye otel avukatı itiraz edince, dava ertelendi. Son olarak mahkeme 5 milyon 601 bin lira kamulaştırma bedeline karar verince, hukuken bina İl Özel İdaresi'ne devredilmiş oldu. Aralık ayında boşaltma işlemleri tamamlanan otel binası Özel İdare'ye teslim edildi. Yeniden düzenleme çalışmaları yapılarak İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmete açılan bina için otel sahipleri, kamulaştırma kararı ile ilgili fiyatın yetersizliği nedeni ile temyize başvurdu. Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi'nde görülen temyizde karar bozuldu.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için kente gelen yazar, sanatçı ve ayınların konakladığı Madımak Oteli göstericiler tarafından ateşe verilmiş, çıkan olaylarda 33 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici olmak üzere toplam 37 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title