Haberler

Esat Canan Hakkında 2 Yıla Kadar Hapis İstemi

Eski Hakkari Milletvekili Esat Canan Hakkında, 'Suçu ve Suçluyu Övdüğü' İddiasıyla 2 Yıla Kadar Hapis İstemiyle Dava Açıldı.

Eski Hakkari Milletvekili Esat Canan hakkında, ''suçu ve suçluyu övdüğü'' iddiasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkındaki fezlekenin, TBMM Başkanlığından Adalet Bakanlığı kanalıyla gönderilmesinin ardından Canan ile ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral tarafından hazırlanan iddianamede, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Joseph Ralston'ın Ankara temasları sırasında, ABD Büyükelçiliği rezidansında, beraberce yenilen yemekte, terörle mücadele konusu konuşulduğu sırada, Esat Canan'ın söz alarak, ''Güneydoğu'nun da şehitleri var'' şeklinde sözler sarf ettiği aktarıldı.

Söz konusu konuşma sırasında Esat Canan'ın, ''Irak'a asker gönderilmesine ve askeri operasyona karşı olduğunu söylediği'' kaydedilen iddianamede, Canan'ın, savunmasında, sohbet ortamında düşüncelerini farklı bir bakış açısıyla dile getirdiğini, ''şehitlerimiz'' kelimesinde, Güneydoğu'da bulunan polis, asker ve korucuların şehit olduğunu belirtmek istediğini ve yanlış anlaşıldığını kaydettiği ifade edildi.

İddianamede, olayla ilgili dinlenilen ve konuşmalara bizzat katılan tanıkların ise ''Esat Canan'ın ilgili sözleri sarf ettiğini, konuşmasının kendilerini çok rahatsız ettiğini, görevli tercümanın bu ibareleri çevirisinde rahatsızlık yaşadığını, ifadelerin bölücü terör örgütü unsurları için kullanılmış ibareler olduğunu'' ifade ettikleri belirtildi.

Canan'ın, konum, açıklama ve yorumlarının içeriği, yapıldığı ortam ve hitap edilen toplum kesiminin davranışları itibarıyla açıklamasının ifade özgürlüğü kapsamında kabul edilemeyeceği belirtilen iddianamede, Esat Canan'ın, Türk Ceza Kanunu'nun 215. maddesinde düzenlenen ''suçu ve suçluyu övme'' suçundan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Esat Canan'ın, Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

title