Haberler

Ersümer'e Hapis Çıktı, Çakan Beraat Etti

Yüce Divan, Cumhur Ersümer'i Esenboğa Mobil Santral İhalesini Turgay Ciner'in Firmasının Kazanması İçin Baskı Kurduğu ve İhaleye Müdahale Etmeye Çalıştığı Gerekçesiyle 1 Yıl 8 Ay Hapse Mahkum Etti.

Yüce Divan, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer’i Esenboğa Mobil Santral ihalesini Turgay Ciner’in firmasının kazanması için baskı kurduğu ve ihaleye müdahale etmeye çalıştığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapse mahkum etti. Mahkeme, Ersümer’in bu cezasını erteledi. Davanın diğer sanığı Zeki Çakan ise "yasal unsurları oluşmadığından" üzerine atılı tüm suçlardan beraat etti.

18 SUÇTAN BERAAT ETTİ: Yüce Divan dün enerji davasında kararını açıkladı. Yüce Divan’a başkanlık yapan Başkanvekili Haşim Kılıç’ın açıkladığı karara göre, iddia makamının, "ihaleye fesat karıştırma" ve "görevi kötüye kullanmaktan" 36 yıla kadar hapsini istediği Ersümer tam 18 suçlamadan "suçun unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle beraat etti. Kararların 14’ü oybirliği, diğerleri ise oyçokluğuyla alındı.

İKİ SUÇLAMA AFFA GİRDİ: Ersümer’in, "Beş adet yap-işlet santralı ihalesine fesat karıştırma" iddialı dosyadaki suç, "görevi kötüye kullanma" olarak nitelendirildi. Bu iddia ve "Yamula Hidroelektrik Santralı ihalesinde görevi  kötüye kullanma suçlaması" 4616 sayılı af yasası kapsamında ertelendi.

ERTELEME: "Esenboğa Mobil Santral ihalesinde, ihalenin istediği firmaya verilmesi için baskı kurduğu" iddiasıyla Ersümer’e eski TCK’nın 240. maddesindeki, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan önce 2 yıl hapis, 91 YTL adli para cezası ve 2 yıl memuriyetten men cezası verildi. Ersümer’in cezası altıda bir oranında indirildi. Ersümer’e, 1 yıl 8 ay hapis, 75 YTL adli para  cezası ve 1 yıl 8 ay memuriyetten men cezası verildi. Ancak, ceza, Ersümer’in "Sosyal konumu ve bir daha suç  işlemeyeceği kanaatiyle" ertelendi. Kılıç, Ersümer’in 5 yıl içinde suç işlemesi halinde dosyanın tekrar açılacağı uyarısında bulundu.

Turgay Ciner de Yüce Divan’da ifade vermişti

DÖNEMİN TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi, Meclis Soruşturma Komisyonu’na verdiği ifadede Esenboğa Mobil Santrali’ni kazanan AKSA grubunun bu hisselerini Park Holding’e devredilmesi için Ersümer’in baskı yaptığı öne sürmüştü. Selvi aynı ifadede ihaleyi AKSA Şirketinini kazandığını belirterek "Bakan Ersümer ihalenin 3. sıradaki Park Holding’e verilmesi konusunda baskı yaptı" diye konuşmuştu. Bu iddialar nedeniyle Turgay Ciner tanık olarak ifade verdiği Yüce Divan’nda Esenboğa Mobil Enerji Santrali’ne teklif verdiklerini ihaleyi kazanamadıklarını anlamıştı. Ciner, Selvi’nin iddiaları için de şunları söylemişti: "Ne Sayın Bakan ne de başkasının bilgisi olmuştur. Bu bir ticari işlemdir. İşlemler sırasında Bakan Ersümer’in ne baskısı ne bilgisi ne de bakanla bir görüşmemiz olmuştur. Ticari bir iş için bakanlıktan izin almamıza gerek yoktur." Ciner, bu şirketin yanısıra devletten başka ihaleler kazanan bazı şirketleri de satın aldığını, bu işlemlerinin hukuk çerçevesi içinde gerçekleştirdiğini belirtmişti. Esenboğa Mobil Santrali İhalesi’ni kazanan şirketin o dönemde iki-üç ihaleyi daha kazandığını ifade etmişti. Ciner, "Kendisi benim yakın arkadaşım. Dostluğumuz vardı, şirketi bize satarak finansman yükünden de kurtuldular. 52 megawatlık bir santral bizim için de o şirket için de çok önemli bir büyüklük değil" demişti. Ciner, kazanamadıkları ihalelerde imkanları oldukça  ihaleyi kazanan firmayı satın olma yoluna gittiklerini de sözlerine eklemişti.

Allah, Yüce Divan’da hesap vermeyi nasip etsin

KARARIN açıklanmasının ardından eski bakan Cumhur Ersümer ilginç temennilerde bulundu.  Yüce Divan’a gönderme şekliyle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini belirten Ersümer, "Ben bu kararı içime sindiremedim. Allah da bugün seçilen ve daha önce seçilmiş görev yapan özellikle bu hükümetin bakanlarına da gelip burada yaptıkları işin hesabını teker teker verebilmeyi nasip etsin diye dua ediyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title