Haberler

Ermenistan'da Yeni Anayasa Çalışmaları

Ermenistan'da Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu (ARUK), anayasa taslak metnini kamuoyuna sundu.

Ermenistan'da Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu (ARUK), anayasa taslak metnini kamuoyuna sundu.

Yeni anayasa, 7 ana bölümden oluşuyor ve Ermenistan'ın parlamenter sisteme geçmesini öngörüyor.

Anayasada cumhurbaşkanın görev süresi ise 5 yıldan 7 yıla çıkarılırken, tekrar seçilmesinin önüne geçiliyor. Tasarıya göre 40 yaşını doldurmuş, son 7 yıldır Ermenistan vatandaşı olan, ülkede ikamet eden ve seçme hakkına sahip her kişi cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyabiliyor. Yeni anayasa, cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi partiye üye olmasını ise engelliyor.

Yeni anayasaya göre cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve yerel yönetim birimlerinin temsilcileri tarafından oluşturulan "Seçim Kurulu" tarafından seçilecek. Adayın cumhurbaşkanı seçilmesi için kurul üyelerinin dörtte üçünün oyunu alması gerekiyor.

Anayasa, cumhurbaşkanından fazla yetkiye sahip olacak başbakanın, seçimi kazanan siyasi parti ya da siyasi partiler arasında kurulacak koalisyon tarafından önerilmesini öngörüyor. Önerilen başbakan adayı, cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Taslak metin kamuoyu tartışmalarından sonra temmuz sonunda cumhurbaşkanının onayına sunulacak. Onaylandıktan sonra da ağustos ayında parlamento gündemine alınacak.

Kaynak: AA / Güncel

Ermenistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title