Haberler

Erdoğan:sandalye Dağılımı AB'de Politika Değiştirmez

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Seçimlerine İlişkin, "Sandalye Dağılımı, AB'nin Temel Politikalarının, Temel Hedeflerinin Gidişine, Bu Anlatıldığı Şekilde Bir Değişim Yaşanmasına Hiçbir Zaman Fırsat Vermez, Bu Anlama da Gelmez" Dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilişkin, "Sandalye dağılımı, AB'nin temel politikalarının, temel hedeflerinin gidişine, bu anlatıldığı şekilde bir değişim yaşanmasına hiçbir zaman fırsat vermez, bu anlama da gelmez" dedi.

Partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini söylediği AB üyesi 27 ülkede yapılan AP seçimlerinin, Hristiyan demokratların zaferi ile sonuçlandığının görüldüğüne işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Seçimlere katılım oranı, yüzde 43 olarak gerçekleşti. Bu oran, 30 yıllık parlamento seçimleri tarihindeki en düşük katılım oranı olarak kayda geçmiştir. Seçim sürecindeki bütün milletvekili adayları ve siyasi partileri, hatta maalesef bazı ülkelerin liderlerini daha çok 'Türkiye' tartışmaları etrafında kampanya yaparken gözlemledik.

Seçim sonrası ortaya çıkan tablonun da Türkiye'nin üyeliği boyutuyla olumsuz şekilde değerlendirildiğine şahit oluyoruz. Öncelikli şu hususun altını çizerek vurgulamak istiyorum: Avrupa Parlamentosu'ndaki sandalye dağılımı, AB'nin temel politikalarının, temel hedeflerinin gidişine, bu anlatıldığı şekilde bir değişim yaşanmasına hiçbir zaman fırsat vermez, bu anlama da gelmez. Bunu, bu şekilde değerlendirmek çok yanlış. Biz, her fırsatta AB'nin konjonktürel iç siyasi mülahazaların yansıtıldığı bir kurum olmaması gerektiğini dile getirdik. Zira biz, AB sürecine söylemler üzerinden değil, eylemler üzerinden devam ediyoruz. Türkiye'nin buna bakışı, budur. Üyelik kriterleri ortadadır. Taahhütlere sadakat, belirlenen ilke ve kurallara uygun hareket etmek, Birlik ruhunun temelidir. Bu ruha, bu sadakate, bu ahde uymayan söylem ve davranış içine girenler, öncelikle bir siyasi değerler, bütün AB'nin kurucu değerlerine ters bir yaklaşım sergilemiş olurlar.

Türkiye'nin üyeliği, sınır tartışmalarıyla, genişleme polemikleriyle gözardı edilebilecek, arka plana atılabilecek bir konu değildir. Türkiye'nin büyüklüğüne, siyasi ağırlığına, stratejik önemine, kültürel derinliğine yönelik hazımsızlıkları, bu tür yaklaşımlarıyla perdelemeye çalışanlar, açık söylüyorum; beyhude bir çaba içine girerler."

AB'nin küresel bir vizyona ulaşmasına da bu anlayışın engel olacağını ifade eden Erdoğan, "Bu mızrak, her şeyden önce bu çuvala sığmaz. Küçük düşünerek, büyük ideallere ulaşmak mümkün değildir" diye konuştu. "İç siyasi hesaplarla tribünlere oynayarak, ayak oyunları yaparak AB'nin, bir küresel güç haline getirilemeyeceği" uyarısında bulundu.

Herkesin, gelecek nesillere karşı, yarının Avrupa'sına karşı sorumlu olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bugün, günü kurtarma derdinde olanlar, yarın bu sorumsuzluklarının hesabını tarih önünde verirler" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title