Haberler

Engellilerin 'Tuvalet' Sıkıntısı

Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural, sosyal alanlarda kadın ve erkekler için ayrı tuvalet kabini bulunmasına rağmen, engellililerin tek kabini kullanmak zorunda kaldığını söyledi.

Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural, sosyal alanlarda kadın ve erkekler için ayrı tuvalet kabini bulunmasına rağmen, engellililerin tek kabini kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Karavural, "Bu uygulama ile toplumda engellilerin cinsiyetsizleştirildiği algısı ortaya çıkıyor" dedi.

Mehmet Karavural, toplumsal alanların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesini öngören 5 bin 378 sayılı yasa uyarınca yaşam alanlarında yapılan değişikliklerde bir takım eksiklikler olduğunu vurguladı. Kamu kurumları, alışveriş merkezi, ören yerleri, restoran, kafe gibi yaşam alanlarında yasa gereğince yapılan tuvaletlerde engellilerin kadın ve erkek ayrımı yapılmadan tek kabini kullanmak zorunda bırakıldığını ifade eden Karavural, bu uygulamanın toplumda engellilerin cinsiyetsiz algılanmasına neden olacağını savundu. Karavural, yaşam alanlarında engelliler için ayrı bir tuvalet yapılması yerine mevcut tuvalet kabinlerinin engellilerin de kullanabileceği standartlarda yenilenmesi gerektiğini söyledi.

CİNSİYETSİZLEŞTİRİLME ALGISI

Engelli vatandaşlar için yapılan düzenlemelerin toplumdaki diğer bireylerin kullanımına engel olmadığına işaret eden Karavural, şunları söyledi:

"Toplumsal alanlarda kadın ve erkek bireyler için ayrı tuvalet bulunurken engelli vatandaşlar tek kabini kullanıyor. Biz bunu toplumumuzun engelli vatandaşlara bakış açısının bir yansıması olarak görüyoruz. Bu uygulama ile engellilerin cinsiyetsizleştirildiği algısı ortaya çıkıyor. Engelliler için ayrı bir kabin oluşturulması yerine kadın ve erkek tuvaletlerindeki kabinlerin standartlara uygun olarak yenilenmesi gerekiyor. Tuvaletlere tutunma barı konulması ve tekerlekli sandalye kullanan bir engellinin kullanabileceği genişlikte yapılması yeterli. Bu şekilde yapılan tuvalet kabinlerini toplumumuzdaki tüm bireyler kullanabilir."

"EKSİKLER VAR"

Karavural, kendi başına tuvalet ihtiyacını gideremeyen ağır engelliler için ayrı bir tuvalet kabini yapılmasının uygulama açısından daha doğru olacağını dile getirdi. Engelli vatandaşların tek kabin olması nedeniyle genellikle tuvaletleri kullanamadığını aktaran Karavural, "Bir takım çalışmalar aceleyle yapılırken bazı şeyler gözardı ediliyor. Engelli vatandaşların erişimi konusunda son yıllarda birçok olumlu çalışma oldu. Ancak bu çalışmalarda hala eksiklikler var. Ayrıca hatalı uygulamalar da yapılıyor. Birçok kamu kurumu ve iş yerlerindeki engelli rampasında standartların üzerinde eğim yapıldığı için çok dik. Buna benzer çok sayıda hatalı uygulamayı görebiliriz" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title