Haberler

Enerji Bakanı Berat Albayrak: İsrail İle Enerji İçin Özel Sektör Görüşüyor

Güncelleme:

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile devam eden krize rağmen doğalgaz konusunda sorun yaşamadıklarını belirtti. Enerji için özel sektörün İsrail ile görüştüğünü söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliği açısından bu kış ve önümüzdeki dönemlerde bir sıkıntı yaşanmaması için her türlü senaryonun çalışıldığını belirterek, "Türkiye'nin en önemli gaz tedarikçisi olan Rusya ile bu süreçte şu ana kadar olumsuz bir yansıma olmadı. Türkiye gaz tedariki özelinde sıkıntılara karşı her türlü çalışmanın tedbirlerini almaya başladı" dedi. Berat Albayrak enerji için özel sektörün İsrail ile görüştüğünü söyledi.

A Haber canlı yayınında soruları yanıtlayan Bakan Albayrak, Fed'in gösterge faizini yüzde 0 - 0,25 aralığından 0,25 - 0,50 aralığına yükseltmesinin 'satın alınan bir karar' olduğu için piyasalarda çok fazla dalgalanma beklemediğini dile getirdi.

"SIKINTI YAŞAMADIK PLANLARIM VAR"

Berat Albayrak, Rusya'yla devam eden krize rağmen doğalgaz sorunu yaşayacaklarını düşünmediğini ve Akkuyu Nükleer Santrali'nde çalışmaların devam ettiğini söyledi. aHaber'e konuşan Albayrak, "Büyük bir kriz yaşamayız ama bununla ilgili tedbirlerimiz ve alternatiflerimiz var. Bunların hepsini eş zamanlı çalışıyoruz" dedi. Enerji noktasında özellikle en önemli gaz tedarikçisi Rusya'dan şu ana kadar olumsuz bir açıklama gelmediğini kaydeden Albayrak şunları söyledi:

SENARYOLAR HAZIR

"Almanya'dan sonra biz de en iyi gaz alan ülkeyiz. Bakanlığımız nezdinde çok kaliteli bir ekibimiz var. Ciddi çalışmalar yürütüyoruz. En önemli kış döneminde de tedbirlerimizi alıp her türlü çalışmayı tedbiri yürütüyoruz. Önemli ilişkilerimizin olduğu bir ülkeyle yaşanan gerginlik haklı olarak bizi tedirgin etti. Ancak enerji üzerinden bakarsak özellikle önemli gaz tedarikçisi olan ülke Rusya'yla yaşanan bu durum herhangi bir olumsuz şekilde bize yansımadı. Rusya'nın en büyük ikinci gaz alan ülkesi olarak yürüttüğümüz ilişkiyi aynı ciddiyette sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde yaşanacak herhangi bir sıkıntıda tedbirlerimizi almaya başladık. Önümüzdeki kış ve bundan sonraki dönemlerle ilgili her türlü senaryoyu çalışıyoruz. En iyiden en kötüye kadar senaryolarımız var. Gazla ilgili umudumuz büyük bir kriz yaşamamak. Türkiye'nin gaz konusunda orta ve uzun vadeli tabii ki stratejik çalışmalar yapıyoruz."

AKKUYU İLERLİYOR

Akkuyu konusunda ise yatırımın devam ettiğini ve kendilerine iletilen bir durum olmadığını dile getiren Berat Albayrak, " Mavi Akım'da Türkiye'nin talepleriyle ilgili husus yüzünden biz zaten durdurduk. İki ülke ilişkilerini de olumlu etkileyecekti. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ise bize iletilmiş herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Akkuyu takvim dahilinde ilerliyor" dedi.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER 3 ŞARTA BAĞLI

İran'dan gaz indirimi almayı umduklarını belirten Albayrak, Rusya'dan gaz indirim talebinden de vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Albayrak, İsrail gazının Avrupa'ya nakli konusunda ise, "Türkiye ve İsrail ilişkilerinin ne düzeyde olduğunu tüm Türk toplumu biliyor. Bu konuyla ilgili Türkmenistan Cumhurbaşkanı'nın açıklaması olmuştu; Türkiye ve İsrail'in sorunlarının giderilmesinin bölgenin geleceği açısından önemli olduğuna yönelik. Burada masada somut bir mevzu var. 3 şartımız var. Türkiye bu şartlar gerçekleşmeden İsrail'le ilişkilerini normalleşmesini beklemek mümkün değil. Normalleşme sonrasında hem iki ülke ekonomisi, hem de Avrupa Birliği'nin (AB) gaz ihtiyacına dayalı konuda o şartlar altında konuşulur. Normalleşme enerji açısından da olumlu katkı yapacaktır" dedi.

'TÜRK AKIMI'NDA TALEPLER KARŞILANMADI'

Türk Akımı'nın rafa kaldırılmasının hatırlatılması üzerine Albayrak, Türk Akımı'nın hem Avrupa Birliği'nin enerji talebinin karşılanması, hem de Türkiye ve Rusya ilişkilerini olumlu etkilemesi konusunda önemli bir proje olduğunu fakat karşılıklı müzakereler noktasında Türkiye'nin taleplerinin karşılanmadığını anlattı. Bakan Albayrak ,"Bu noktada bu projeye dair gelecek adımları konuşmak uygun değil" dedi.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin de durdurulduğu yönündeki haberler üzerine, herhangi bir iptal durumunda Türkiye'nin haklarının ne olacağı sorusunu ise Albayrak, şu şekilde yanıtladı:

"Proje ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne iletilmiş herhangi olumsuz bir mevzu yok. Hem Rusya hem şirket projeye devam ediyor. Her iki ülkenin de taahhütler noktasında belli yükümlülükleri söz konusu. Bizden yana olan kısmı sistematik ve doğru zamanlı şekilde devam ediyor. Akkuyu NGS şirketi tarafından konulan sermaye ve çalışmalar devam ediyor. Ticari anlamda resmi bir bize yansıyan olumsuz bir durum yok. Herhangi bir iptal durumunda ise sözleşmede gerekli tüm maddeler mevcut. Miktarı, tazminat yükünü konuşmak için erken. Bizim temennimiz dünyada referans bir proje olması yönünde, temennimiz projenin nihayete ermesi."

RUSYA'DAKİ ÖĞRENCİLERİN DURUMU

Nükleer enerji eğitimi için Rusya'ya giden Türk öğrencilerin bir sıkıntı yaşayıp yaşamadığı sorulan Albayrak, bu konuda gerekli tüm yetkili kurumlarla irtibat halinde olunduğunu ve birkaç öğrencinin hoş olmayan sıkıntılar yaşadığını söyledi. Geriye kalan 300'den fazla öğrenci için bir problem olmadığını belirten Albayrak, oluşabilecek herhangi bir sıkıntıyla ilgili takibin devam ettiğini vurguladı.

Nükleer enerji konusunda, 64. Hükümetin eylem planında somut taahhütler olduğunu ifade eden Albayrak, "Üçüncü nükleer santral için teknik ve coğrafi bölge düzeyinde çalışmalar devam ediyor. Bununla ilgili birkaç yerde çalışmalar var, bunun hangi ülke ve firmayla yapılacağı konusunda da çalışmalar var. Daha önce bahsi geçen İğneada bölgesi ihtimaller dahilinde. 2016 veya 2017'de en geç üçüncü projeyle ilgili ihale süreçlerini sonuçlandırmak istiyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ

İran ile doğalgaz fiyatı konusunda devam eden tahkimde gelinen son noktanın sorulması üzerine Albayrak, bu konunun yakın dönemde bir neticeye ulaşacağını düşündüğünü söyledi. Rusya ile devam eden tahkim sürecinin ise kontrattaki haklardan doğduğunu ifade eden Albayrak, Türkiye'nin indirim talep etme noktasındaki haklı sözleşmeye dayalı talebinden vazgeçmediğini dile getirdi.

Bakan Albayrak, İsrail'in son dönemde doğalgaz üzerine ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımız Türkmenistan seyahati dönüşünde ilişkilerin normalleşmesi için üç şartın gerekli olduğunu söyledi. Bu şartlar gerçekleşmeden Türkiye'nin bu konuyla alakalı ilişkilerini normalleştirmeyi beklemesi düşünülmemeli" şeklinde konuştu.

"İSRAİL'LE GÖRÜŞÜLÜYOR"

Özel sektörün bu konuda görüşmelerinin bulunduğunu ve burada yaşanacak olumlu gelişmelerin her iki ülkeye de katkıları olacağını anlatan Albayrak, şu an itibarıyla resmi düzeyde enerji konusuyla ilgili somut bir yorum yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Berat Albayrak İsrail Fed Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500

Yorumlar (24)

hak:

Önümüzdeki secime tüm aile meclisde olur herhalde. Isler büyüyor, gemicikler, Israile petrol falan filan damadin kontrolünde. Gurur duyun eserinizle koyunlar!!!

17
1
yanıtYanıtla
FATİH:

ZATEN BUNLAR YOK DEMİŞ SE KESİN VARDIR BU BÖYLE BİLİNE ARTIK BÜTÜN AKP Lİ ARKADAŞLAREN HIZLI YAHUDİ ÇOÇUĞU OLURLAR

17
0
yanıtYanıtla
eyüp:

ülke bir Siyonist ailenin eline geçti.

17
0
yanıtYanıtla
hezax:

gelinin babasindan damada bir bakanlik hediye

15
0
yanıtYanıtla
hayeldi gerçek oldu:

yahudi dostları

14
0
yanıtYanıtla
YASİN:

ADAMLAR YAHUDİ ÖDÜLÜNÜ BOŞUNA VERMEMİŞ

13
0
yanıtYanıtla
Mami:

Hortumun başına damat. Ne de akıllıca. Çalınanları korusun diye.

11
1
yanıtYanıtla
IMPARATOR TURKMobil-IOS:

Bu bebeyi hic sevmiyorum hic,Tayyip in ailesinden bakan falan filan olmicakti.ama gercek den torpil 10 numara

12
0
yanıtYanıtla
VAY VAY VAY:

BAK SEN KÜÇÜK ENİŞTEYE NE YAPMIŞ :)))))))HANİ ULA VAN MÜNÜT

10
1
yanıtYanıtla
.........:

MİLLET. . . . . . OKUYOR. . . . . . . . OKUYOR. . . . . . . . . . BAKAN. . . . . . . OLAMIYOR. . . . . . . . ERDOGANIN. . . . . DAMADI. . . . . . DAKKADA. . . . . . . . BAKAN. . . . . . OLDU. . . TORPİL. . . . VAR. . . . . KAYNATADAN

10
0
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title