Haberler

Elektrik Kesintilerine Tazminat Hakkı

Güncelleme:

Mevzuata göre dağıtım şirketler bu şekildeki uzun süreli elektrik kesintileri için tazminat ödemeleri gerekiyor. Üstelik tazminatı abone istemeden vermek zorundalar.

Elektirik kesintisiyle hayat durdu. Ulaşım, iletişim, sağlık, eğitim, adalet, üretim hizmetleri kesildi. Böyle bir kesintinin zararı yalnızca sanayiciye 6 saatte zararı 300 milyon TL oldu. Kesintinin Türkiye'ye faturası ise 600 milyon dolar.
Peki bu büyük çaplı zararı kim karşılayacak?

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ TAZMİNAT ÖDEYEBİLİR

İlgili mevzuatta; BEDAŞ, AYEDAŞ, BAŞKENT EDAŞ, GEDİZ EDAŞ gibi elektrik dağıtım şirketlerinin, bu şekildeki uzun süreli elektrik kesintileri için tazminat ödemeleri gerektiği düzenlenmiş. Üstelik bu tazminatı elektrik abonesi talep etmese bile vermek zorundalar (Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği).

KESİNTİ YÜZÜNDEN BOZULAN CİHAZLAR

Elektrik kullanıcısına ait teçhizatta ortaya çıkan ve dağıtım şebekesinden kaynaklanan hasara ilişkin zararın da dağıtım şirketi tarafından tazmin edilmesi gerekiyor (Yönetmelik Md. 26).

ZARARI ŞİRKETLER KARŞILAYACAK

Yani elektrik kesintisinden dolayı televizyon, bilgisayar, buzdolabı gibi cihazları bozulan elektrik abonesinin zararını dağıtım şirketi karşılayacak. Yalnız burada hasarın dağıtım şebekesinden kaynaklandığının tespit edilmesi ve zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde dağıtım şirketinden talepte bulunulması şart.

DEVLETİN SORUMLULUĞU AĞIR

Ama bu tazminatlar daha küçük zararlar için söz konusu. Asıl sorumlu, tüm elektrik sisteminin şalteri elinde olan "İdare" yani "Devlet" ve devleti "idare edenler" olmalı. Bu durumda, Anayasa'daki "idare kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür" hükmüne göre (Md. 125) özellikle büyük zararı olanların idareye dava açması kaçınılmaz. Çünkü Danıştay'ın kararında belirtildiği üzere;

"Kamu idareleri yapmakla yükümlü oldukları kamu hizmetlerini gereği gibi yerine getirmekle yükümlüdürler. İdare bu yükümlülüğünü hiç veya gereği gibi yerine getirmeyerek hizmetin kötü ve geç işlemesi, bu yüzden bir zarara neden olunması halinde zararı tazminle yükümlüdür." (Danıştay İDDK, 21.03.2007 tarih, E. 2006/1123, K. 2007/467). (Kaynak:Sözcü)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Danıştay Türkiye Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? Amasya deprem nerede oldu? Kırşehir'de deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? Kırşehir deprem nerede oldu? Çankırı'da deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? Çankırı deprem nerede oldu? Yozgat'ta deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? Yozgat deprem nerede oldu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Sivas'ta deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? SON DAKİKA Sivas deprem nerede oldu? Hudutsuz Sevda 29. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (22)

elektiği kim kesmiş bilen bile yok:

elektiği uzaylılar kesti git tazminatını ondan iste diyebilecek pişkin bir devlet var

20
0
yanıtYanıtla
mert dert:

Almaya alışkın bunlar. Vatandaşa anca babayı verirler.

16
0
yanıtYanıtla
adan alıMobil-ANDROID:

ya sacma sapan haber yapmayın.. tazminat MIS bizde kayıp kacak bedelini almayın hainlerın parasını bize ödenmeyın tazminat falan İstemiyorum.

4
8
yanıtYanıtla
kaan:

niye versinler ki burası amerika mı adaletin olmadığı ama adalet bakanının maaş aldığı bir ülke

11
1
yanıtYanıtla
samuraymobilWeb@haberler.com:

He hükümette can atıyormuş vatandaşımız başvursada tazminatını versek diye.Dava açanlar borçlu olarak dönmesinler mahkemeden...

6
3
yanıtYanıtla
kayserili:

ULA GECE CADDEDE MUM ARARKEN KARANLIKTA KARŞIDAN GELEN HANZO İLE ÇARPİŞTIM BURNUM KIRILDI, ŞİMDİ BENİM ZARARI KİM KARŞILAYACAK. . . .

9
0
yanıtYanıtla
KaBaDaYıMobil-IOS:

Ulen "ödemezler" ödemedi millete arka çıkmıyorlar dersiniz, "ödeyeceğiz" diyorlar yine isyan ediyorsunuz!

2
6
yanıtYanıtla
L.TmobilWeb@haberler.com:

ben alacaktan vaz gectim borclu cikmayalim daha sonra

6
1
yanıtYanıtla
GSS YE HAYIR İŞSİZDEN ALMAYA HAYIR:

ONLARIN HÜKÜMETİ VAR ARKASINDA VATANDAŞIN KİMİ VAR SAKIN HA FAİZİYLE GERİ ALIRLAR

7
0
yanıtYanıtla
cagdasmobilWeb@haberler.com:

Herhalde bizle kafa buluyorlar , devletimiz sağolsun bırakın vatandaşa tazminat ödemeyi , şirketler bir zarara uğradıysa onuda milletin sirtina yükler ...

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title