Haberler

Eğitim Engel Tanımaz

Güncelleme:

'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının 2. yıl değerlendirme toplantısı, Çankaya Köşkü'nde yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde düzenlenen 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının 2. yıl değerlendirme toplantısı, Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Oylum Talu'nun sunuculuğunu üstlendiği toplantıya, Pınar Altuğ, Metin Şentürk, Sibel Turnagöl, Seren Serengil gibi sanat camiasının ünlü isimleri de katıldı. Gül, 81 il içerisinde kampanyaya katılımda en başarılı seçilen illerin valilerine ve Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ ile KKTC devlet başkanlarının eşlerine, kampanyaya katkılarından dolayı plaket verdi. Toplantıda, 'Yaşadıkça' adlı albümleri ile ses getiren, engelli kardeşler Selim ve Kerim Altınok kardeşler de, piyanist Musa Göçmen eşliğinde mini bir konser verdi.

Toplantıda konuşma yapan Hayrünnisa Gül, kampanya sayesinde eğitim gören engelli sayısında yüzde 109 oranında artış sağlandığını belirterek, '2009 yılında eğitim gören engelli sayısı, 150 bin iken, bu sayı bugün 316 bine ulaştı. Bugüne kadar, kampanya kapsamında, 44 okul ve bin 316 eğitim sınıfı yapıldı' dedi.

Engelli vatandaşlara destek olma konusunda, devletin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına da görev düştüğünün altını çizen Hayrünnisa Gül, 'Bu düşünceden hareketle hayata geçirdiğimiz 'Eğitim Her Engeli Aşar Projesi' yurt içi ve dışında büyük ilgi gördü. Türkiye'nin 81 ilinde valilerimiz, engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek, engellilere sağlanan eğitim imkanları hallında bilgi verdi. Yaklaşık 53 bin aile ile görüşüldü. İki yıllık süre zarfında, eğitim gören engelli sayısında yüzde 109 oranında artış sağlandı. 2009 yılında eğitim gören engelli sayısı, 150 bin iken, bu sayısı bugün 316 bine ulaştı. Bugüne kadar, kampanya kapsamında, 44 okul ve bin 316 eğitim sınıfı yapıldı? diye konuştu.

'TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KULLANIMI AÇISINDAN EN DEZAVanTAJLI GRUP ENGELLİLER'

İnsan haklarının hiçbir ayrım gözetmeksizin, doğuştan geldiğini ve uluslar arası sözleşmelerle güven altına alındığını ifade eden Hayrünnisa Gül, 'Günümüzün modern dünyasında bile her insanın bu haklardan eşit olarak faydalandığını söylemek mümkün değil. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hastalar gibi dezavantajlı grupların hakları konusunda alınması gereken daha çok mesafe var. Temel hak ve özgürlüklerin kullanımı açısından en dezavantajlı kesimlerden birisi de, engelliler' dedi.

Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Belki eskiden olduğu gibi okyanus açıklarındaki adalarsa tecrit edilmiyorlar ancak hayatın standartları düzenlenirken ihtiyaçları dikkate alınmadığı için dört duvarla çevrili evlere mahkum ediliyorlar. Bu büyük bir haksızlık. Engelli vatandaşlarımızı, mağdur olarak gören zihniyeti artık geçmişte bırakmalıyız. Onları sorunlarıyla baş başa bırakmanın, insan haklarını ihlal olduğunu göz önünde bulundurarak meseleyi bu ciddiyetle ele almalıyız'

'EN ÖNEMLİ HEDEF 'KAYNAŞMALI EĞİTİM'İN YAYGINLAŞTIRILMASI'

Projenin en önemli hedefinin, engelli çocukların diğer çocuklarla aynı okul ve sınıflarda eğitim gördüğü, 'kaynaşmalı eğitim'in yaygınlaştırılması olduğunu belirten Gül, 'Bu sistemin, engelli çocukların yaşadıkları çevreye uyum sağlayabilmeleri ve toplumsal hayatta birey olarak kendilerine yetebilmeleri adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu uygulama ile çocuklar küçük yaşlardan itibaren farklılıkları kabul etmeyi ve hoşgörüyü öğrenecekler. Ayrıca aileler arasındaki etkileşim artacak' diye konuştu.

'HERKES, ENGELLİ ADAYI'

Hayrünnisa Gül, konuşmasının sonunda, 'Her birimiz aslında birer engelli adayıyız. Yarın ne olacağımızı hiç birimiz bilmiyoruz' dedi ve herkesin bu duyarlılıkla, empati yaparak engellilerin sorunlarına sahip çıkmasını dilediğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title