Haberler

Ege'de Sağda Birleşmeye Evet

Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un Anavatan Partisi ile Birleşme Girişimi Ege Bölgesi'nde Sıcak Karşılandı. İki Partinin İl Başkanları Genelde Girişimi Desteklediklerini Açıkladı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un Anavatan Partisi ile birleşme girişimi Ege Bölgesi’nde sıcak karşılandı. İki partinin il başkanları genelde girişimi desteklediklerini açıkladı.

ANAVATAN Balıkesir İl Başkanı Mustafa Tabanlı, önemli olanın tavandan çok tabandaki birleşme olduğunu belirterek, "Hangi şartlarda birleşilecek, bilinmesi lazım. Şu ana kadar hiç bir teşkilatın konudan bilgisi yok. Birleşme şartları belirlenirse düşünceler ortaya çıkar. Şartlar uygun olursa, birleşmeyi her iki tarafın da benimsemesi gerekir. Bir de birleşmedeki isim önemli. ANAVATAN’ın, ya da DP’nin seçmeni kabul edecek mi? DP’de şu anda eski Doğruyolcular ve Demokrat Partililer diye iki grup var" dedi.

DP Balıkesir İl Başkanı Mesut Akbıyık ise, "Genel Başkanımızın yaklaşımını olumlu buluyorum. Merkez sağda hedefler, projeler aynı. İki partinin ayrı ayrı hedeflere gitmek istemesi olumsuzluk yaratıyor. ANAVATAN ile birleşme olursa çok önemli adım atılır. Merkez sağda uzun süredir bir boşluk var. Bu boşluğu AKP dolduramıyor" diye konuştu.

Çanakkale’de ANAVATAN’da 29 Mart seçimlerinden önce İl Başkanı Sebahattin Ay’ın istifa etmesi üzerine yerine vekalet eden MKYK Kurulu Üyesi Bülent Biçer, "AKP, Turgut Özal’ın yaptığını, yapmak istese de gerçekleştiremedi. Herkesi kucaklayamadı. Milli görüş çizgisi bunu sağlamadı. Türkiye’de merkez sağda her kesimi kucaklayabilecek bir yapıya ihtiyaç var. Ülkede bu konuda büyük bir boşluk oluşmuş durumda. Biz bunun bilincindeyiz. ANAVATAN Türkiye’nin menfaatine olacak her oluşumda yer alır. Ama 22 Temmuz’daki gibi bir birleşmeden farklı olmalı" dedi. DP Çanakkale İl Başkanı İsmet Koyuncu ise yıllardır birleşmenin konuşulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Anlaşmanın zemini kolay. Karşı tarafın isteklerini sağlarsanız, bu birleşmeyi sağlarsınız. Türkiye’de her şey istenildiği gibi olmuyor. Bugün olabilir deniliyor. Ama yarın farklı bir şey oluyor. Ben kısa zamanda böyle bir birleşmenin olacağına inanıyorum. Tabii ki Türkiye’de böyle bir birleşmeye ihtiyaç var. Merkez sağda birliktelik gerekli."

ANAVATAN Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan’ın by pass ameliyatı geçirmesi yüzünden yerine vekalet eden Mustafa Otçuoğlu, birleşme girişimlerini olumlu bulduğunu ifade ederek, "Daha önce de iki parti birleşme noktasına gelmişti. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar son dakikada vazgeçmişti. Biz iki merkez partinin birleşmesinden yanayız. Türkiye’nin buna ihtiyacı vardır. Her iki parti de Türkiye’yi imar etmiş, modernleştirmiş partidir. Genel merkezimizin direktifleri doğrultusunda birleşmeyle ilgili bize düşen görevi yapmaya hazırız" dedi. DP Manisa İl Başkanı Murat Ercoş ise, kongrede Hüsamettin Cindoruk’u desteklemedikleri ve istifaya hazırlandıklarını belirterek, "İçinde halk olmayan hiçbir hareket başarıya ulaşamaz" dedi.

ANAVATAN Uşak İl Başkanı Avukat Kazım Kargı ise Cindoruk’a karşı çıktı, "İki partinin tek çatı altında birleşme kararında çok geç bile kalındı. Birleşme çok faydalı olur ancak, bu Cindoruk’la olmaz. Birleşme çalışmalarını Cindoruk yürütebilir, ama sonrasında yapılacak genel kurulda yeni bir lider lazım" dedi. DP Uşak İl Başkanı Mehmet Şeker, birleşmenin partilerine kırgın olanları eski günlerin geleceği açısından merkez sağa çekeceğini savunarak, "Siyasete yeni bir hareket gelecek. Birleşme sağa enerji ve sinerji kazandıracak. Birleşme sağlandığında ise, yeni yönetim DP ve ANAVATAN’lılardan oluşacak. Sayın Cindoruk da merkez sağda birleşmeyi sağladıktan sonra görevi genç bir arkadaşa devir edecek" diiye konuştu.

ANAVATAN Muğla İl Başkanı Nazmi Yaşar, DP ile birleşmeye sıcak baktıklarını ve Cindoruk’un bunu çok iyi başaracağını söyledi. Yaşar "Merkez sağda birleşme gerekiyor. Bölünme gücümüzü azaltıyor. Daha önce DP’yle birleşmeye çok yaklaştık, ancak bazı nedenlerden dolayı başaramadık. Cindoruk, birleşmeyi sağlayacaktır. Buna inanıyoruz. Muğla il teşkilatı olarak birleşmeye sıcak bakıyoruz. Çözüm noktası birleşmedir" dedi.

DP Muğla İl Başkanı Erol Kapiz, Genel Başkan Cindoruk’un iki partiyi birleştirecek yetki ve yeteneğe sahip olduğunu, bunun Türk siyaseti için önemli olduğunu kaydetti. Kapiz "İki parti daha önce birleşmek için yaklaştı. Değişik nedenlerden dolayı başarıya ulaşmadı. Ancak yeni Genel Başkanımız Cindoruk, bu birleşmeyi sağlayabilecek tecrübededir. Mecliste bulunan bağımsız milletvekilleri de birleşmeye sıcak bakıyor. DP mecliste grup kuracak. İki partinin birleşmesiyle merkezde büyük güç olacağız. Merkez sağın lideri yine Demokrat Parti olacak, birleşmeyi destekliyoruz ve sıcak bakıyoruz" dedi.

Anavatan Partisi Aydın İl Başkanı Serap Emanet, birleşme çok iyi olacağını vurguladı, şunları söyledi:

"Bir dönem sürekli gündemdeydi. Ama bu çağrılar başarıya ulaşamadı. Bu çağrının bu kez başarılı olacağına ve birleşmenin sağlanacağına inanıyoruz. Türkiye’de merkez sağa duyulan ihtiyaç bu birleşme ile karşılanacaktır. DP ve ANAVATAN’ın birleşmesi demek, iktidarın değişmesi demektir."

DP Aydın İl Başkanı Engin Polat, "Anavatan Partisi ile birleşmek gerekiyor. Genel Başkanımız Cindoruk’un bu görüşüne katılıyor, sonuna kadar destekliyoruz. Her ne kadar tabanda bir beraberlik sağlamış olsak da, kurumsal anlamda birleşememiş olmanın sıkıntılarını büyük oranda yaşıyoruz. Bu birleşmeyle, başta Aydın olmak üzere Türkiye’deki birçok teşkilat büyüme süreci içerisine girecektir. Biz zaten Anavatan Partisi teşkilatıyla yerel seçimlerde bir beraberlik için adım atmıştık. Bu birleşme yapıldığı taktirde, daha büyük adımlarla iktidara doğru yürüyeceğiz" dedi.

İZMİR

Anavatan Partisi İzmir il Başkanı Süleyman Şamlı, merkez sağda birlik iddiasıyla seçim kazanan Cindoruk’un çabalarını takdir ettiğini belirterek, eşit şartlarda adaletli bir birleşmeden yana olduğunu belirtti, şunları söyledi:

"Merkez sağdaki oluşuma Türkiye’nin ihtiyacı var. Birleşme eşit şartlarda, iyi niyet çerçevesinde olmalı. Her iki siyasi partinin teşkilatlarındaki altyapılar korunmalı, birleşme eşit, adaletli olmalı. ANAVATAN’ın da bir kurumsal kimliği var. Bu kimliğe zarar verilmemeli, terazinin dengesi iyi ayarlanmalı."

DP İzmir İl Başkanı Yıldırım Ulupınar, genel başkanlık yarışında Süleyman Soylu’yu desbteklediği için görevinden istifa etti, ancak Cindoruk’un merkez sağda birliği yüzde 100 sağlayacağına inandığını söyledi. Ulupınar, ANAVATAN ile birleşme çabaları için, "DP eski Genel Başkanı Mehmet Ağar, birleşmeyi sağlayamadı. Ancak bir genel başkanın beceriksizliğinin bir başka genel başkanla süreceği söylenemez. Cindoruk, tecrübe, bilgi birikimi ve ağabey konumuyla bu birleşmeyi yüzde 100 sağlar. Ben il başkanlığına geldiğim günden beri sadece DP ile ANAVATAN birleşmesini savunmadım. Bu yapıya Genç Parti’yi ve CHP’den umudunu kesen solcuları da kattım. Bu büyük düş gerçekleşmeli" dedi.

DENİZLİ

ANAVATAN Denizli İl Başkanı Aykut Yıldırım, DP ile birleşme girişimlerini olumlu bulduklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Birleşme girişimleri küçük hesaplar yüzünden daha önce başarısız oldu. Artık küçük hesaplar yapılmamalıdır. Samimiyet ve ortak çaba ile bu birleşme gerçekleştirilmelidir. Geçmişte genç genel başkanların birleşme sürecinde yaptığı hataları Cindoruk gibi tecrübeli siyasetci yapmayacaktır. Birleşme artık kaçınılmaz olmuştur.

DP Denizli İl Başkanı Zafer Bakırsoy, iyi yetişmiş bir çok siyasetçi, bilim adamı, entelektüel, dış politika uzmanı, hepsinden önemlisi yeni parti kurma gayreti içinde olan herkesin, "Hüsamettin Abi Formülü"nü benimsediğini söyleyerek, "ANAVATAN-DP birleşmesi bu kez başarılı olacak ve AKP iktidarını tasfiye edecektir" dedi. DP’nin yapılan kongreyle derlenmeyi, toparlanmayı ve merkez sağda birleşmeyi tercih ettiğini dile getiren Bakırsoy, "İyi bir devlet adamı olan Cindoruk, Türk siyasetindeki dağınıklığı giderecektir. Ülke menfeatleri her şeyin üstündedir. Geçmişte küçük hesaplar yüzünden bu birleşme olmadı ve büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Merkez sağdaki birleşme bu kez geri dönüşü olmayan yola girmiştir, birleşme mutlaka gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title