Haberler

Eflantunpınar Hitit Anıtı'nda Restorasyon Sürüyor

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, Beyşehir İlçesi sınırları içerisindeki Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'ndaki restorasyon çalışmaları sürüyor.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, Beyşehir İlçesi sınırları içerisindeki Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'ndaki restorasyon çalışmaları sürüyor. Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, çalışmaların bu yıl sonu tamamlanacağını ve tarihi anıtın 2012'de ziyaretçilere açılacağını söyledi.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'ndaki restorasyon çalışmalarıın bu yıl sonu itibariyle tamamlanacağını belirtti. Benli, şunları söyledi:

"M.Ö. 1200 yılları Hitit dönemine ait su kültürünün bulunduğu Eflatunpınar'da ilk olarak 2000'li yıllarda kurtarma çalışması yapılmıştı. O dönemde, bir çok antik malzeme ve antik bölüm ile dağ tanrıları ortaya çıkarıldı. Son olarak anıtın önündeki havuzun eksik taşlarının tamamlanması için proje çalışması yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın finansmanıyla burada bir çalışma başlatıldı. İlk önce temizlik çalışması yapılarak orjinal taşlar yerine yerleştirildi. Daha sonra kesilen yeni taşlar yerlerine monte edildi. Şu an da yeni yerleştirilen taşların eskisine uyum sağlaması için çalışma yapılıyor."

Önümüzdeki günlerde çevre düzenlemesi yapılacağını da belirten Yusuf Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun projesi de Çevre Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan finanse edilerek bayramdan sonra çalışmalara başlanılacak. Anıtın etrafı da tel örgü içerisine alınarak ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi için platform yapılacak. Bu yıl sonu itibariyle çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışması tamamlanacak."

Dünyadaki birçok medeniyet içinde Anadolu'da 2 önemli medeniyet olduğuna dikkat çeken Benli, bunların Hitit ve Selçuklu medeniyeti olduğunu, Türkiye sınırları içerisinde Hitit medeniyetine ait Eflatunpınar gibi bir anıtın olmadığını sözlerine ekledi.

Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı, Beyşehir Gölü'ne yaklaşık 10 kilometre mesafede, M.Ö. 1200 yıllarına tarihlendirilen Geç Hitit kalıntılarının ve orijinal halini muhafaza eden üç anıt ve havuzun bulunduğu bir höyüktür. Tarihi Antik Yunan filozofu Eflatun'dan 1000 yıl öncesine dayanmakla birlikte, halk arasında bu şekilde adlandırımıştır.

MKY(İA/SS) - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title