Haberler

'Efes 2009' Nefes Kesti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Planlı Tatbikatlarından Efes 2009, Dünkü Bölümle Sona Erdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin planlı tatbikatlarından Efes 2009, dünkü bölümle sona erdi.

Başbakan Erdoğan’ın sık sık ayağa kalkarak izlediği tatbikatta, yeni ve yüksek ateş gücüne sahip silahlar da denendi. Toplam 56 savaş uçağının, bir filonun bir yıllık sorti sayısının üstünde uçuşla hedefleri büyük başarıyla vurduğu tatbikatı, 31 ülkeden 35 askeri gözlemci izledi.

HAVA, kara ve deniz kuvvetlerinin işbirliği ile İzmir Seferihisar’da 6 Mayıs’ta başlayan ’Efes 2009’ tatbikatı dün sona erdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ı taşıyan Oba helikopterinin 20 dakika gecikmesi nedeniyle, tatbikat aksadı. Tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile izleyen Başbakan Erdoğan, sık sık ayağa kalktı. Kore, Kıbrıs ve iç güvenlik şehit yakınları ve gaziler de, tatbikatı ilk kez izleme fırsatı buldular.

31 ülke askeri izledi

Hedeflerin büyük bir başarıyla imha edildiği ’Efes 2009’ tatbikatını, 31 ülkeden 35 askeri gözlemci de yakından takip etti. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun idare ettiği tatbikata, kara, hava ve deniz kuvvetlerinden toplam 6 bin 605 personel katıldı. Tatbikatta, ’Demir’, anlaşmaya yanaşmayan saldırgan ülkeyi, ’Çelik’ ise hakkını koruyan Türkiye’yi temsil etti. Tatbikata, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 3 Tugay, 4 motorlu tabur, 4 topçu taburu, 1 tank taburu, 27 helikopter; Deniz Kuvvetleri’nden 46 muhtelif savaş gemisi, 40 bot, 1 helikopter; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ise 36’sı F-16, 13’ü F-4E 2020, 3’ü RF-4E keşif uçağı olmak üzere toplam 56 savaş ve 3 nakliye uçağı katıldı.

Hedefte olmayı istemezdiniz

’Efes 2009’a katılan uçaklar, 241 gibi çok yüksek bir sorti sayısına ulaştılar. Bu rakamla, bir filonun yıllık uçuş sayısı da geçildi. Tatbikat sonrasında başarılı personele ödül veren Başbuğ, TSK’nin eriştiği ateş gücünü görmek ve elde edilen sonuçları izlemekten keyif aldıklarını belirtti. Başbuğ, "Her halde hiçbiriniz hedef bölgelerinde olmayı istemezdiniz" dedi.

Düşman endişe duysun

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın uğurlanıp, tatbikat alanından ayrılmasının ardından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ’Efes 2009’ tatbikatını değerlendirdi. Orgeneral Başbuğ, şunları söyledi: "Efes serisi tatbikatlar, kara, hava, deniz, jandarma ve sahil güvenlik komutanlıklarına bağlı birliklerin yer aldığı tatbikatlardır. Planlaması ve icrası zordur, basit değildir. Bugün gördük ki, müşterek harekátın uygulanması, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) açısından gerçekten mükemmel bir noktaya ulaşmıştır. TSK’nın, ulaştığı ateş gücünü de gördük. TSK’nın erişmiş olduğu ateş gücü, imkán kabiliyetini, gece imkán kabiliyetini izleyen ve gören Türkiye’nin dostları mutlu olur, Türkiye’nin düşmanları ise çok derin bir düşünce içine girmek zorunda kalır. Türkiye’nin dostları mutlu olsun, Türkiye’ye karşı dostluk niyeti taşımayanlar biraz endişe duysun. Bu tatbikat bunu verdi, bunun kanaatindeyim."

NOTLAR

"Önce vatan" sonra bomba: Tatbikata katılan pilotların telsiz konuşmaları da katılımcılara dinletildi. Pilotlar, bombalarını bırakırken "Önce vatan" diye bağırdılar.

"Çevreci" tatbikat: Bir kargo uçağı düşman bölgesi üzerinde teslim ol çağrısı yaptı. Anonsa göre düşmanı teslim olmaya çağıran bildiriler çevreye zarar vermeyecek malzemelerden üretildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title