Haberler

Dünyanın En Eski Horoskopu Nemrut Panorama Müzesi'ne Taşınacak

Dünyanın en eski horoskopu olarak bilinen Aslanlı Horoskop, Adıyaman'a yapılacak olan Nemrut Panorama Müzesi'nde sergilenecek.2 bin 206 metre yükseklikteki devasa heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı'nın batı terasında bulunan 2 bin yıllık Aslanlı...

Dünyanın en eski horoskopu olarak bilinen Aslanlı Horoskop, Adıyaman'a yapılacak olan Nemrut Panorama Müzesi'nde sergilenecek.

2 bin 206 metre yükseklikteki devasa heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı'nın batı terasında bulunan 2 bin yıllık Aslanlı Horoskop, dünyanın en eski horoskopu olarak biliniyor. 175 santim boyunda ve 240 santim genişliğinde, 0.47 santim kalınlığındaki taş levhanın üzerinde sağa doğru yürüyen aslan figürü bulunuyor.

Nemrut Dağı'nda 2001-2003 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında 2003 yılında Aslanlı Horoskop ve bazı kabartmalar zirvenin kuzeyine yapılan geçici restorasyon laboratuvarına konuldu. Ziyaretçilere kapalı olan geçici restorasyon laboratuvarının kapısı ise 10 yıldan beri kilitli. Turistlerin göremediği dünyanın en eski horoskopu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı yeni projeyle turistlerin beğenisine sunulabilecek.

Adıyaman'a yapılması planlanan Nemrut Panorama Müzesi'nde Aslanlı Horoskop ile birlikte 4 adet dexiosis siteli ve atalar kabartmaları sergilenecek. Kum taşından yapılan Aslanlı Horoskop'un üzerindeki aslan figürünün boynunda bir hilal, gövdesinde 8 ışınla karakterize edilmiş 19 yıldız bulunuyor. Aslanın sırtında ise 16 ışınlı 3 büyük yıldız yer alıyor. Yanlarındaki yazıda bunların Mars, Jüpiter ve Merkür olduğu belirtiliyor. Aslanlı Horoskop, Kral Antiochos'un doğum horoskopunu gösteriyor. Aslanlı Horoskop'un Kommageneliler için çok kutsal sayıldığı, bir dini kitabe olarak korunduğu biliniyor.

Amsterdam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eric Moorman, 2005 yılında müzede saklanan parçalar üzerinde yaptığı dokümantasyon çalışmasında, Nemrut ören yerinde 1 değil 2 aslanlı horoskop bulunduğunu ortaya çıkardı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nemrut Dağı Adıyaman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title