Haberler

Dünya Tiyatro Günü Bildirisi: "Tiyatro Birleştiricidir"

Bu Yıl Kanadalı Sanatçı Robert Lepage Tarafından Kaleme Alınan, "Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi"nde, Tiyatronun Bir Tehdit Aracı Olarak Değil, Birleştirici Bir Unsur Olarak Anlaşılması Gerektiği Vurgulanıyor.

Her yıl 27 Mart'ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü nedeniyle, yayınlanan "Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi"ni bu yıl Kanadalı sanatçı Robert Lepage kaleme aldı.

Lepage, yayınladığı bildiride tiyatronun kökeninin ne olduğunu sorgularken, tiyatronun, eski zamanlarda, taş ocağında ısınmak ve hikayeler anlatmak için ateşin etrafında toplanmış bir grup insanın hikayeler canlandırmalarına kadar giden eski bir tarihi olduğunu belirtiyor.

Bu düşünceden yola çıkan Lepage, tiyatronun bir tehdit aracı olarak değil, birleştirici bir unsur olarak anlaşılması gerektiğini hatırlatıyor.

"Tiyatro kendi çağının büyük olaylarına tanıklık etmeyi ne şekilde sürdürebilir ve insanlar arasındaki anlayışı ve açıklık ruhunu nasıl yaygınlaştırabilir? Hoşgörüsüzlük, dışlanma, her türlü füzyona ve kaynaşmaya direnen ırkçılık sorunlarına karşı, kendi pratiklerinde çözümler önererek nasıl kendini onurlandırabilir?" sorularıyla Lepage, tiyatro sanatının hayatta kalmasının onun kapasitesine, yeni araçlarla ve yeni dillerle kendini sürekli yeniden keşfetmesine bağlı olduğunun altını çiziyor.

Tüm karmaşıklığıyla birlikte dünyayı anlatmak için sanatçının, yeni biçimler ve fikirler ileri sürmek ve bu kalıcı ışık-gölge oyununda insanlığın siluetini çekip çıkarma yeteneğine haiz olan izleyiciye güvenmek zorunda olduğunu belirten Lepage, bildiriyi şu sözlerle sonlandırıyor:

"Ateşle oynadığımız, risk aldığımız doğrudur. Ama aynı zamanda bir şansı da yakalamış oluruz: Yanabiliriz. Ama aynı zamanda şaşırtabilir ve aydınlatabiliriz."

Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisini ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya yazacak. (ANKA)

(GO/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title