Haberler

Dünya Otomotiv Konferansı Başladı

OSD Genel Sekreteri Tezer: "Geçen sene sektör 820 binlik bir ihracat yaptı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, geçen sene sektörün 820 bin adetlik ihracat yaptığını, bu yıl da ihracatın yüzde 10-11'lik artışla 900 bine yaklaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Londra'da yerleşik Worldwide Partnership tarafından düzenlenen Dünya Otomotiv Konferansı'nın açılışında konuşan Tezer, Türkiye'de otomotiv sektörü için 900 civarında aksam parça üreticisi olduğunu bildirdi.

Sektörün üretiminin yüzde 90'ının Doğu ve Güney Marmara'da yer aldığını bildiren Tezer, Sakarya, Kocaeli ve Bursa'nın bu konuda üretimin önemli merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.

Toplam üretim kapasitesinin yeni teşvik mevzuatının getirdiği imkanlar içinde bu yıl itibariyle 1 milyon 700 bine yaklaştığı bilgisini veren Tezer, "Şu an yatırım çalışmaları devam eden yeni projeler ile birlikte gelecek yıl 1 milyon 800 binlik bir üretim kapasitesinin olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Sektörün kapasite kullanım oranının son yıllarda yeterli seviyeye yaklaştığını anlatan Tezer, gelecek yıldan itibaren, özellikle ihracat kaynaklı olmak kaydı ile üretim kapasitesinin daha büyük bölümünün kullanılacağını ümit ettiklerini dile getirdi.

Bugünkü mevcut üretimin yaklaşık yüzde 75 civarında ihracat pazarlarına yönelik olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Tezer, "Bizim temel ihracat pazarımız da AB pazarı. Bunun dışında ABD'de 50 binler civarında değişen bir pazarımız daha var ürün bazında. Keza bazı şirketlerimizin alternatif olarak Rusya ve Uzak Doğu pazarında da önemli ihracat haberleri olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

"Bu yıl da 1 milyon 250 bin civarında bir üretim bekliyoruz"

Ercan Tezer, geçen yıl itibariyle sektörde 1 milyon 126 bin civarında üretim yapıldığını, bu rakamın 2012'ye göre yüzde 5'lik bir artışı temsil ettiğini söyledi. Bu yıl da 1 milyon 250 bin civarında bir üretim beklediklerini aktaran Tezer, geçen yıl ile karşılaştırıldığında yatay seviyede bir üretim beklediklerini kaydetti.

Sektörün geçen sene 820 bin adetlik bir ihracat yaptığını anımsatan Tezer, bu yıl da ihracatın yüzde 10-11'lik artışla 900 bine yaklaşacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Tezer, iç pazarda alınan ekonomik tedbirler nedeniyle bu yıl yüzde 20'lik bir gerilemenin söz konusu olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Aslına bakarsanız iç pazar ağır vergi yükleri altında zaten yatay olarak seyreden bir pazar. Aşağı yukarı otomobil olarak ortalama son 10 yılda 600 binlik bir pazar talebi var. Bu pazar talebinin büyüklüğü ilk bakışta cazip gibi gelebilir ama eğer detaya bakarsanız, bu pazar içinde ithalatın payının çok ciddi boyutlarda yüzde 75'lere kadar vardığını söyleyebiliriz. Öyle bir sanayi dalı ki üretiminin yüzde 75'ini ihraç ediyor, iç pazarda da yüzde 70-75 civarındaki bir ithalat karşısında rekabetçi olmanın çabasını gösteriyor."

" Toyota Türkiye Avrupa'daki toplam üretimin yüzde 20'sini karşılıyor"

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer ise Türkiye'nin otomotiv üretiminde Avrupa'da altıncı olduğunu söyledi.

Ülkedeki otomotiv üretim kapasitesinin sürekli yükseldiğine işaret eden Özer, yakın gelecekte bu rakamın 2 milyona yaklaşacağını tahmin ettiğini kaydetti.

Otomotiv yan sanayisinin bugün sektörün itici gücü olduğunu vurgulayan Özer, Toyata'nın da bu bakış açısı ile Türkiye'ye güvenmeye ve yatırımlarını artırarak sürdürmeye devam ettiğini dile getirdi.

2000 yılına kadar toplam 310 milyon dolarlık bir yatırım ile Türkiye'de faaliyetlerini sürdürmekte olan Toyota'nın bugün itibariyle 1,9 milyar dolar yatırım tutarına ulaştığını aktaran Özer, yakın gelecekte yeni yatırımlarla çok daha yüksek rakamlara ulaşacaklarını ifade etti.

Şimdiye kadar 20 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdikleri bilgisini veren Özer, Toyota Türkiye'nin Avrupa'daki toplam üretimin yüzde 20'sini karşıladığını bildirdi.

Özer, daha sonra Toyota Türkiye hakkında bilgi verdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Toyota Türkiye Orhan Özer Londra Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title