Haberler

Dünden Bugüne Türk Sineması

Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Doğuş Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olan Şükran Akpınar'la İletişim Seminerleri dersinde bir araya geldi.

Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Doğuş Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olan Şükran Akpınar'la İletişim Seminerleri dersinde bir araya geldi. Seminerde Türk sinemasının doğuşundan günümüze dek geçirdiği evreler anlatıldı.

Şükran Akpınar, Türkiye'deki sinemanın gelişimini ve geçirdiği evreleri bazı filmlerden derlediği sahneler eşliğinde anlattı. Türk sinemasının 1914'te, Ayestefanos Anıtı'nın yıkılmasını konu alan bir film çekilmesiyle başladığını ancak 1950 ve sonrasının çok daha önemli olduğunu söyleyen Akpınar, yüz yıla dayanan geçmişiyle sinemanın biçim, içerik ve teknik olarak günümüzde gelebileceği en iyi yerde olduğunu ve film endüstrisinin çok geliştiğini söyledi.

Sinemayı toplumsal, kültürel ve siyasi yaşamın bir yansıması olarak değerlendiren Akpınar, Türkiye'nin önemli bir siyasi ve sosyal dönüşüm yaşadığı 1950'li yılların dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı. O dönemde çok ilginç bir şekilde Yeşilçam sinemasının ortaya çıktığını söyleyen sinema tarihçisi; "İlk yıllarda melodramlar çok revaçtaydı, özellikle zengin-fakir, köylü-kentli kavramları çok kullanılırdı. İzleyicinin çoğu kadınlardı, acıklı yapımlar kadınları sinemaya çekiyordu. O dönemde dikkati çeken diğer bir nokta ise sinemada yıldız karakter sistemiydi. Ayhan Işık, Zeki Müren, Türkan Şoray, Cüneyt Arkın filmleri o zamanlar en çok talep alan filmlerdi" şeklinde konuştu.

1960'lı yıllardan itibaren dünyadaki düşünce ve politik dalgalanmaların bir etkisi olarak Türkiye'de de farklı sinema akımlarının ortaya çıktığını aktaran Akpınar, Metin Erksan, Memduh Ün, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ ve Yücel Çakmaklı gibi yönetmenlerin ön plana çıktığını söyledi.

1960 yılından itibaren başta Almanya olmak üzere yurtdışına gerçekleşen göçlerin parçalanmış ailelerin hikayesini konu edinen filmlerin doğmasına sebep olduğunu dile getiren Akpınar, aynı şekilde köyden kentte bilhassa büyük şehirlere göç eden ailelerin veya aile bireylerinin yaşadığı acıklı durumlar sinema filmlerinin ana konusu halinde geldiğini dile getirdi. 1970'li yılların ortalarından itibaren arabesk içerikli yapımların da sektöre eklenmesiyle sinema bu sefer Ferdi Tayfur ve Orhan Gencebay gibi yıldız şarkıcıların yörüngesinde yol almaya başladığını belirtti.

12 Eylül 1980 ihtilalinin getirdiği bazı yasaklamaların aslında izleyiciyi yabancı radyo kanallarına ittiğini söyleyen Akpınar; "80'li yıllarda arabesk müziğe olan talep, Arap ve Hint müziklerinin de etkisiyle iyice doruk noktaya ulaştı. Bu sadece İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay veya Müslüm Gürses'in yaptığı müzik değil, bu bir kültür olarak karşımıza çıktı" şeklinde görüşlerini özetledi.

Seminerin son bölümünde öğrencilerden gelen soruları cevaplayan sinema Şükran Akpınar, yakın gelecekte medyada yer edinecek genç iletişimcilere bol bol kitap okumaları tavsiyesinde bulundu.

Gaziantep'e ilk defa geldiğini ve şehre hayran kaldığını ifade eden Şükran Akpınar'a Zirve Üniversitesi'ne yaptığı katkılardan dolayı Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa teşekkür plaketi verdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zirve Üniversitesi Akpınar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title