Haberler

Dp'de Ağar Dönemi Kapandı, Gözler Mayıs'a Çevrildi

Demokrat Parti'de, Dün Yapılan 4. Olağanüstü Kongrenin Ardından Yeni Bir Dönem Başladı. Kongrede Alınan Sonuçlar, Dp'de Ağar Döneminin Sona Erdiğinin İşareti Olarak Değerlendirilirken, Soylu'nun Seçilmesi ile Birlikte Partinin Yönetim Kademelerinde de Önemli Değişiklikler Bekleniyor.

Demokrat Parti'de, dün yapılan 4. olağanüstü kongrenin ardından yeni bir dönem başladı. Kongrede alınan sonuçlar, DP'de Ağar döneminin sona erdiğinin işareti olarak değerlendirilirken, Soylu'nun seçilmesi ile birlikte partinin yönetim kademelerinde de önemli değişiklikler bekleniyor. Soylu'nun 50 kişilik Genel İdare Kurulu listesinin ilk sırasında, kongrede kendisi lehine adaylıktan çekilen Nevval Sevindi bulunurken, listede Çiller'e yakınlığıyla tanınan eski DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven de yer alıyor. DP'nin yeni genel başkanının GİK listesinde ağırlıklı olarak teşkilatlara ve il başkanlarına yer verdiği belirtiliyor. 4. olağanüstü kongrenin tamamlanmasıyla partide gözler Mayıs ayında yapılacak olağan kongreye çevrildi. Yeni genel başkan ve yönetimin en önemli görevi ise il ve ilçe kongrelerinin yapılması olacak.

22 Temmuz seçimleri öncesinde Anavatan Partisi'yle yürütülen birleşme çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanması, genel seçimlerde alınan oy oranı nedeniyle sancılı bir süreç yaşayan DP, daha önce ertelenen olağanüstü kongresini gerçekleştirdi. Kongreye, Mehmet Ağar'ın Çağrı Erhan'ı, eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in de, Süleyman Soylu'yu desteklemesi nedeniyle "emanetçilik" tartışmaları damgasını vurdu. Kongreden çıkan sonuçlar ise, partide Ağar döneminin kapandığı ve yeniden Çiller döneminin başladığı şeklinde yorumlandı.

-DP GİK'TE ÇİLLER VE TEŞKİLAT AĞIRLIĞI-

DP kongresinde, genel başkanlık seçiminin ardından 50 kişilik Genel İdare Kurulu, 70 kişilik Merkez Karar Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı üyelerinin seçimi de yapıldı. Yapılan seçimde DP GİK üyeleri şu şekilde belirlendi:

"Nevval Sevindi, Onur Gözen, İbrahim Konukoğlu, Ziya Doyuran, İbrahim Balcıoğlu, Ayla Özbek, Mustafa Yelkenci, Turan Güven, Nevzat Şaşkın, Yavuz Tekeli, Harun Akın, Erdal Taşkın, Tuncer Başoğlu, Mustafa Eraslan, Musa Uyaraslan, Hakkı Yılmaz, Salim Ensarioğlu, Mesut Cessur, Mehmet Nuri Yılmaz, Necati Yöndar, Erdoğan Sezgin, Yılmaz Menderes, Nevzat Ceylan, Veysi Şahin, Vedat Demir, Cengiz Yılmaz, Fevzi Yalçın, Melike Elitaş, Sabri Erdil, Tahir Alan, Recep Bay, Ahmet Kiştin, Erman Kaya, Hasan Belli, Cevat Kırkpınar, Husuli Sırmacı, Cahit Sönmez, İlhami Özatağ, Hasan Türksel, Kenan Dağcı, Ayfer Arat, Ali Arslan, Ersin Soykan, Kenan Nuhut, Orhan Tel, Recep Taşyanar, Ali Aygören, Fezal Gülfidan, Oktay Türesin ve Süleyman Aydoğdu."

Genel İdare Kurulu'nda (GİK), Ağar döneminde partinin yönetiminde bulunan pek çok isim yer alamazken, kongrede Soylu lehine adaylıktan çekilen Nevval Sevindi'nin ilk sırada bulunduğu dikkat çekti. Soylu'nun listesini ağırlıklı olarak teşkilatlardan ve kendisini destekleyen il başkanlarından oluşturduğu belirtilirken GİK'te de 12 il başkanının yer aldığı kaydedildi. Sevindi ve il başkanlarının yanı sıra GİK'e, Çiller'e yakınlığıyla tanınan Turhan Güven'in girmesi ise, yeni GİK'teki Çiller ağırlığının göstergesi sayıldı. GİK'te Ağar döneminden ise, Ağar'a muhalefeti ile bilinen Salim Ensarioğlu, Ayla Özbek ve Veysi Şahin gibi isimler de yer aldı.

-MAYIS'TA YENİDEN KONGRE VAR-

4. olağanüstü kongresini gerçekleştirerek genel başkanını ve yönetimini yenileyen DP, 5 ay sonra Mayıs'ta yeniden kongreye gidecek. Partideki emanetçilik tartışmaları ise Mayıs ayında yapılacak kongreyle son bulacak. Kongre sonuçlarını yakın çevresine "hayırlı ve uğurlu olsun" sözleriyle değerlendiren Çiller'in Mayıs ayındaki kongreye yönelik kararını netleştirmediği belirtiliyor. Çiller'e yakın çevreler "Sayın Çiller önümüzdeki süreçte Türkiye'nin gündemine yeni bir vizyon yaratmak için uğraşacak. Ancak henüz Mayıs'a hazırlanıyor, diyemeyiz" değerlendirmesinde bulundular.(ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title