Haberler

Dostluk İlişkilerine Katkının Altın Sembolü: Devlet ve Cumhuriyet Nişanları

Eda Ünlü Özen - Türkiye Cumhuriyeti ile ülkeleri arasındaki dostça ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunan, milletleri yakınlaştıran yabancı devlet adamlarına verilen nişanlardan biri daha bugün Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek törenle sahibine...

Eda Ünlü Özen - Türkiye Cumhuriyeti ile ülkeleri arasındaki dostça ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunan, milletleri yakınlaştıran yabancı devlet adamlarına verilen nişanlardan biri daha bugün Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek törenle sahibine verilecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden Cumhuriyet nişanını alacak Hollandalı Senatör Rene van der Linden, bu berata sahip üçüncü yabancı siyasetçi olacak.

"Madalya ve Nişanlar Kanunu"nda devlet nişanı, "Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanlarına verilen altın sembol" olarak tanımlanıyor. Berat ve rozetten oluşan nişan, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile veriliyor. Cumhuriyet nişanı ise aynı gerekçeyle başbakan, bakan ve dış temsilcilik mensuplarına veriliyor.

Kayıtlara göre ilk devlet nişanı 1994 yılında Polonya'nın o dönemki Cumhurbaşkanı Lech Walessa'ya verildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'e 1997'de, 1998 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e, 1999'da Hırvatistan'ın ilk devlet başkanı Franjo Tudjman'a, Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şervardnadze'ye, Romanya Devlet Başkanı Emil Konstantinescu'ya, ABD Başkanı Bill Clinton ve Nobel Barış Ödülü sahibi Finlandiya Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari'ye devlet nişanı verildi.

Polonya Cumhurbaşkanı Alexander Kwasniewski, Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau ve Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jiang Zemin'e 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından devlet nişanları 2000 yılında takdim edildi. Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Havel'e ise aynı yıl cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer, devlet nişanını törenle verdi.

-Üçüncü cumhuriyet nişanı verilecek-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde ise yedi devlet başkanına devlet nişanı verildi.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve son olarak da Hollanda Kraliçesi Beatrix devlet nişanı tevdi edilen isimler oldu.

Nişanların bazıları ikili görüşmeler sırasında bazıları da Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle verildi.

Çankaya Köşkü'ndeki törenle bugün üçüncüsü verilecek Cumhuriyet nişanlarına sahip olan diğer siyasetçiler de dönemin Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ve İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw. Gül, Gilani'ye 2010'da, Straw'a da 2012'de nişanları takdim etti.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski başkanı Hollandalı Rene Van der Linden de ikili ilişkilere yaptığı katkı nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla ödüle layık görüldü.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Çankaya Köşkü Eda Ünlü Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title