Haberler

Doğuş Holding Ceo'su Akhan; 2012'de Krizde Dip Beklemiyoruz

Doğuş Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Akhan, 2012 yılında durağanlığın olacağını, ancak küresel ekonomik krizde yeni bir dip beklemediklerini söyledi.

Doğuş Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Akhan, 2012 yılında durağanlığın olacağını, ancak küresel ekonomik krizde yeni bir dip beklemediklerini söyledi. Akhan ÖTV artışını da 'doğru bir hamle' olarak değerlendirdi.

İzmir Hilton Otel'de düzenlenen 'Vodafone İş Ortağım Buluşması', kentteki iş insanlarını buluşturdu. Konuşmacılar sözlerine dün Hakkari'de 24 askerin ölümüyle sonuçlanan PKK saldırılarını kınamakla başladı. Toplantıya katılan Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, genel ekonomik değerlendirmelerin yanı sıra şirketin gelecek projelerine ilişkin bilgi verirken, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da mobil iletişimle ilgili öngörüleri paylaştı.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in, Başbakan Erdoğan'ın terör brifingi nedeniyle katılamadığı toplantıda konuşan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Hüsnü Akhan, gelecekle ilgili tahminlerini paylaştı. 2012 yılında bir durgunluk yaşanacağını, ancak ikinci bir dip beklemediklerini belirten Akhan, özellikle Avrupa'da hükümetlerin, artık krizin kendi haline bırakılmaması gerektiğini anladığını belirterek şunları söyledi:

"Sarkozy- Merkel ikilisi seçim kaygılarıyla gereken adımları atmakta gecikti, finansal kriz artık devletler krizine dönüşme yolunda. Ancak çözümün geç de olsa geleceğini düşünüyoruz. Finansal piyasalarda gerginliğin 2012 yılında zaman zaman daha da şiddetli olacak şekilde yaşanacağını düşünüyoruz ama, geçen yılki gibi dip yapacak biçimde yaşanacağını düşünmüyoruz."

'TÜRKİYE 2012'DE DE 'EN AZ' ETKİLENECEK'

Türkiye'nin büyümesini yavaşlatmak için bir takım önlemler aldığını da hatırlatan Akhan, bunun özellikle cari açığın azaltılması için yapıldığını söyledi. Akhan, bu politikayı doğru bulduklarını ve önümüzdeki yıl da Türkiye'nin küresel kriz fırtınasından en az etkilenen ülke olmaya devam edeceğini söyledi. Akhan, kamu otoritesinin ekonomide vites küçültme ya da fren yapma amacıyla aldığı tedbirlerin ilk işaretlerinin alınmaya başladığını, ilk yarı yüzde 10,2 büyüyen ekonominin, yılın sonunda yüzde 7- 7,5 büyüyeceğini, bunun da son çeyrekte yüzde 2- 2,5 büyüme olması anlamına geldiğini dile getirdi. Akhan ayrıca, bu çabaların önümüzdeki yıl cari işlemler açığının GSMH'ye oranının yüzde 9'lardan yüzde 7.5'lara gerileteceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

PARA POLİTİKASI KURULU SÖYLEM DEĞİŞTİREBİLİR

Merkez Bankası'nın her hareketinin piyasalara bir mesaj olduğunun altını çizen Akhan, MB'nin dövize müdahalesine rağmen, kurun müdahale öncesi seviyenin de üstünde olduğuna dikkat çekti. Akhan bu konudaki değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"MB'nin farklı silahları var. Şu anda faiz enstrümanını kullanmamakta. Cari işlem açığı nedeniyle düşük faizden yana tercih kullanıyor. Şu ana kadar 7,2 milyar dolara yakın döviz satışı yaptı. Ancak kur, satışa başladığı seviyenin üstünde. Bunu, Merkez Bankas'nı 'artık faiz enstrümanını nasıl kullanırım' diye düşünmeye sevk edecek bir mesaj diye algılıyorum. Piyasalar da Merkez Bankası'na mesaj veriyor. Bugün öğleden sonra Para Piyasası Kurulu toplantısı olacak. Her ne kadar faiz artırımına yönelik karar çıkmasını beklemiyorsam da, faiz politikasına yönelik bir söylem değişikliğini toplantı tutanaklarında okuruz. Bence doğrusu da odur diye düşünüyorum."

GARANTİ ORTALAMA ÜSTÜNDE BÜYÜYECEK

Doğuş Holding olarak genelde Türkiye büyümesinin üstünde büyüme kaydettiklerini, 2011'i yüzde 11- 12'lik büyümeyle kapatacaklarını aktaran Akhan, Garanti Bankası'nın ortalamanın üzerinde büyüyeceğini kaydederek, "Otomotivde de ÖTV artışının gelecek 3 ayda çok da fazla etki yaratmasını beklemiyoruz. ÖTV artışı doğru ama eksik bir adım. Üst segmente yönelik artışın tüm kalemlerde devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu. Akhan ayrıca, önümüzdeki yıl otomotivde yüzde 20 dolaylarında bir daralmanın olabileceğine işaret etti.

İzmir'DE YATIRIM PLANI

Akhan bir katılımcının sorusu üzerine, İzmir'de Holding olarak bir yatırım düşündüklerini, ancak şu an proje aşamasında olan yatırım planının hangi sektörde olacağı ve yatırım miktarı gibi ayrıntıların daha sonra kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Akhan, Holding'in inşaat alanında ise Libya'da yarım kalan işe yeniden başlayacağını ve Katar 2020 Dünya Kupası için gerçekleştirilecek altyapı çalışmalarından pay almak için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

TİMURAY: BİLGİSAYARIN YERİNİ AKILLI TELEFON ALACAK

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da, önümüzdeki dönemde yeni bir 'normal' doğacağını ve bunun da mobil iletişimle özdeşleşeceğini söyledi. Bu yeni dönemde internet bağlantılarının büyük kısmının bilgisayarlardan cep telefonlarına taşınacağına işaret eden Timuray, küresel rekabet ortamında avantaj kazanmak isteyen şirketlerin de bu öngörüleri gözönünde bulundurmasının yararlı olacağına işaret etti. Timuray, akıllı telefonların bilgisayarlardan daha fazla olacağı bir çağa geçişin başladığına da dikkat çekerek, ticaretin de bu doğrultuda yeniden şekilleneceğini vurguladı.

KOCAOĞLU'NDAN HİZMET SEKTÖRÜ VURGUSU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, sürdürülebilir bir kent için altyapı çalışmalarına önem vererek yerelde kalkınma hedefiyle ilerlediklerini anlattı. Kocaoğlu, İzmir'in çıtasının hizmet sektörüyle yükseleceğine işaret etti. Yeni Kent Merkezi Planı'na yönelik yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesi ile yatırımcıların harekete geçmesinden memnuniyet duyduklarını da söyleyen Kocaoğlu, aynı gelişmeyi EXPO alanı olarak planlanan İnciraltı planlaması için de temenni ettiklerini ifade etti.

YORGANCILAR: YENİ STRATEJİ OLUŞTURULMALI

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise konuşmasının önemli kısmını terör saldırılarına ayırarak şöyle dedi:

"Bu olay somut adımlarla çözülmelidir. Hükümetin bu sorunu çözeceğinden hiç şüphemiz yok. Önce diyalog yöntemi benimsendi, ancak diyalogun bir sonuç vermediğini gördük. Mutlaka bununla ilgili yeni bir strateji oluşturulmalı. Dün Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 'intikamımız büyük olacak' sözünü bir devlet teminatı olarak değerlendirmekteyim." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title