Haberler

Doğu Roma'nın Saklı Kenti Satala Keşfedilecek

Güncelleme:

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki Satala Antik Kentinin keşfedilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına yüzey araştırması başvurusu yapıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Satala antik kenti kalıntıları

Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz'ın konuşması

Satala antik kentinde gezinti yapan vatandaşlar Doğu Roma'nın saklı kenti "Satala" keşfedilecek

Antik dönemde 15. Lego Apollinares tarafından garnizon merkezi olarak kurulan Satala Antik Kenti'nin keşfedilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzey araştırması başvurusunda bulunuldu

Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en büyük ve en önemli karargahı olarak bilinen tarihi kentte, yüzey araştırma başvurusunun onaylanmasının ardından ilk çalışmalar başlayacak

Kelkit Belediye Başkanı Yılmaz:

"Ön kazı çalışmaları sonrasında bu bölgenin ilimiz ve ilçemiz turizmine büyük değer katacağını düşünüyoruz"

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Roma İmparatorluğu döneminde askeri karargah amacıyla kurulan Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki Satala Antik Kenti'nin keşfedilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzey araştırması başvurusu yapıldı.

Tarihi kaynaklara göre, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan ve Roma İmparatorluğu döneminde 15. Lejyon Lego Apollinares tarafından kurulan kent, antik dönemde garnizon olarak kullanılmasının yanı sıra Anadolu ve Kapadokya'dan Karadeniz'e geçen askeri yolların birleştiği nokta görevini üstlendi.

Roma İmparatorluğu'nun stratejik karakol olma görevini üstlenen kent, tarihte Asur, Madekonya, Roma ve Bizans medeniyetlerinin hakimiyetinde kaldı. Roma İmparatorları Trajan ve Hodrian tarafından da ziyaret edilen Satala Antik Kenti'ne, 15. yüzyılda su getirmek için 47 gözlü su kemeri inşa edilmesine rağmen, bugün sadece 1 kemerin ayakta kaldığı görülüyor.

Geniş bir alanı kapsadığı ön görülen tarihi kent üzerinde sadece su kemerlerinin görülmesine rağmen çıkarılan eserlerden kandiller, yüzük taşları, armalar, testiler, madeni parça ve paralar İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde, bronzdan yapılmış Afrodit büstü ise Londra British Müzesi'nde sergileniyor.

"Yüzey araştırması başvurusunda bulunuldu"

Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altında bulunan Satala Antik Kenti'nde, bir süre önce Necmettin Erbakan Üniversitesinden gelen akademisyenler tarafından incelemede bulunulduğunu söyledi.

Yılmaz, yapılan incelemenin ardından Gümüşhane Valiliği, Kelkit Belediyesi ve akademisyenler tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzey araştırması başvurusunda bulunulduğunu ifade etti.

Bugüne kadar tarihi kentle ilgili ciddi bir çalışmanın yapılamadığını anlatan Yılmaz, "Şimdiye kadar burayla ilgili çeşitli söylemler yapıldı ama herhangi bir icraat yapılamamıştı. Zaman zaman burada çeşitli kontroller yapıldı ama uygulamaya yansıyan bir şey olmadı. İnsanlarımız da oranın sit alanı olmasından dolayı bir yapılaşma işlemi gerçekleştirmedi. İnşallah bundan sonraki süreçte yapılan başvurular olumlu olur ve araştırmalara başlanır" diye konuştu.

Yüzey araştırmalarının yapılması halinde önemli tarihi eserlerin bulunabileceğine işaret eden Yılmaz, "Akademisyenlerimiz bu konuda çok umutlu. Ön kazı çalışmaları sonrasında bu bölgenin ilimiz ve ilçemiz turizmine büyük değerler katacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kelkit Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title