Haberler

Doç.dr. Demirdal'dan 'Turist İshali' Uyarısı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Tuna Demirdal, yurt dışı seyahatlerinde gözlenen artışın, ‘seyahat sağlığı’ konusunu gündeme taşıdığını söyledi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Tuna Demirdal, yurt dışı seyahatlerinde gözlenen artışın, 'seyahat sağlığı' konusunu gündeme taşıdığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) rakamlarına göre, ülkemizden yurt dışına seyahatin 2012'de 6 milyonu, 2013'de 8 milyonu geçtiği, Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO) verilerine göre ise 2013 yılında uluslararası seyahat edenlerin sayısının bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 1 milyarı aştığına dikkat çeken Doç.Dr. Tuna Demirdal, bu rakamların seyahat-sağlık ilişkisinin önemini giderek artırdığını söyledi.

Doç.Dr.Demirdal, özellikle yurt dışı seyahatlerde sağlık açısından risk taşıyan durumların bilinmesi ve ona göre tedbirler alınması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Seyahat edilecek ülkede hijyen koşullarının bozuk olması, özellikle beslenme konusunda dikkatli olmayı zorunlu kılar. Bunun yanında varılacak yerde birçok enfeksiyon hastalığı yerel olarak görülüyor olabilir. Bunun için de aşı ile önlenebilen hastalıklar için aşılama ve koruyucu ilaç kullanılması ihtiyacı ortaya çıkabilir."

"YURT DIŞI SEYAHATİ ÖNCESİ AŞI YAPTIRIN"

İhtiyaçlardan dolayı 'seyahat tıbbı' adı verilen ayrı bir tıp alanı ve kavramı ortaya çıktığını söyleyen Doç.Dr. Tuna Demirdal, ülkemizin bu alanda çok yol kat etmesi gerektiğini vurguladı. Ülkemizde kişilere, seyahat öncesi öneri ve bilgi verecek, gerekli aşılamaları ve ihtiyaç duyulan ilaçları uygulayacak 'seyahat kliniği' denilen yapıların sayısının oldukça az olduğunu anlatan Doç. Dr. Tuna Demirdal, şöyle konuştu: "Bu ihtiyaçlar için enfeksiyon hastalıkları polikliniklerine başvurulabilir. Yurt dışı seyahatlerden önce gidilecek yerlerdeki olası risklere karşı kişilerin aşılanma ihtiyaçları Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır."

Uluslararası seyahatlerde güvenli beslenmenin önemli olduğunu belirten Doç.Dr. Demirdal, tıpta 'turist ishali' diye adlandırılan hastalığa yakalanmamak için, riskli bölgelere gidiliyorsa doktorun verdiği korunma amaçlı ilaçların kullanılmasına vurgu yaptı.

Doç. Dr. Demirdal, seyahat yapanlar için şu bilgiyi verdi: "seyahat edenler için önerilerden biri; 'kaynat, pişir, kabuğunu soy ya da vazgeç' şeklindedir. Yani kaynamış, pişmiş, kabuklu ise kabuğu soyulmuş gıdaları yemek her zaman daha güvenlidir. İçme suyu olarak da çeşme suyu değil, şişe suları tercih edilmelidir. Dünya sağlık örgütü (WHO), Amerika hastalıkları önleme merkezi (CDC) ve Avrupa hastalıkları önleme merkezi (ECDC) web siteleri seyahat sağlığı açısından detaylı bilgilerle doludur. Yurt dışı seyahatlere gidecek olanlar gidecekleri ülkedeki muhtemel riskler açısından internet imkanlarından da yararlanabilir."

Doç. Dr. Tuna Demirdal, sağlık açısından riskli olduğu düşünülen ülkelere seyahat edecekler başta olmak üzere seyahat planı olan herkesin, seyahat tıbbı açısından tecrübeli bir enfeksiyon hastalıkları kliniğine veya uzmanına başvurması gerekliliğini vurgulayarak; İKÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinin bu açıdan yeterli donanıma sahip önemli merkezlerden biri olduğunu kaydetti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Çelebi İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title