Haberler

Diyet Ekmek, Diyet Un, Diyabetik Ekmek, Diyabetik Un

ilandır
Güncelleme:

İlk bakışta şaşırtıcı bir ifade. Ama gerçek. Araştırmacı ve zeki Anadolu insanı sonunda bunu da üretti; Diyet un, diyabetik un!

Yıllar önce ar-ge'si hakkında bir şeyler duymuştum, diyabetik un üretmeye çalışan birileri var diye heyecanlanmıştım süper bir buluş olacağını söylemiştim. Şimdi numuneleri elimde. Hatta ekmek yapıp yemekte nasip oldu fotoğrafını en kısa zamanda paylaşmayı planlıyorum.

Düşük glisemik indeksli ekmek ürettik!

Kolay olmadı;

Gıda Mühendisi İbrahim Güzel ar-ge dönemi ve üretim sonunda çeşitli müracatları ve onayları da almış durumda. Türkiye'de yakında satışa sunulacak olan diyabetik un ve diyet un için FDA (Amerikan Tarım Birliği) Amerika'da satılabilir onayını vermiş, ADA(American Diabetic Association) ise numuler hakkında şimdilik araştırma yapıyor. Amerika'ya 5 aydır ihraç edilen ürün nihayet Ülkemiz 'de de satışa sunuluyor. Ayrıca Türkiye'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gerekli izinleri almış hatta sağlık beyanı (diyabetik un, diyabetikler için uygundur) ibaresi ile piyasaya sürülmesini izin bile verilmiş. Bilimsel bir araştırma da başlatılmış çalışmanın ön raporu yayınlanmak üzereymiş. Neyse gelişmeleri takip edeceğiz.

Peki nedir bu diyet un ve diyabetik un?

Aslında bilimin ışığında geliştirilmiş bir buluş. Tüm dünya'da ve Ülkemizde hızla artan obezite ve buna bağlı olarak aynı hızla artan tip 2 diyabet kalp hastalıkları ile beslenmemiz ve özellikle tükettiğimiz karbonhidratlar arasında ciddi ilintilerin olduğu artık bilimsel bir gerçek. Karbonhidratın türüne göre sağlığa katkıları ve zararları olabiliyor. Beslenme ve Diyetetik Bilimi karbonhidratlar için hem iyi şeyler hem kötü ve kaçınılması gereken durumlardan bahseter. Örneği basit şeker (çay şekeri ) tüketimini sınırlandırırken mutlaka posa içeren besinlerin belirli bir miktarın üzerinde olmasını ister. Teknik olarak karbonhidratları da glisemik indeksine göre sınıflandığı bilinmektedir. Glisemik indeks herhangi bir besinin kan şekerine etkisi olarak tanımlanabilir. Tahıl ve tahıl ürünlerinin genel olarak glisemik indeksi yüksektir.

Yeni bulunan bu beyaz unun ise glisemik indeksi orta düzeyde üretilmiş olması ciddi bir gelişme. Yani beyaz undan yapılmış bir dilim ekmek ile slimini unundan yapılmış 1 dilim ekmek arasında glisemik indekslerine göre 2 temel fark bulunuyor birincisi. Beyaz undan yapılmış ekmek tükettikten sonra tekrar acıkma süresi slimini undan yapılmış bir ekmek tüketimine göre daha kısa yani daha çabuk açlık hissine ulaştırıyor, ikincisi ise beyaz undan yapılmış ekmek tükettikten sonra kan şekerinde meydana gelen yükselmeslimini undan yapılmış ekmeğe göre daha yüksek.
Bu iki etki hem obeziteden hem de diyabetten korunmada çok önemli. Kan şekerinin hızla yükselmesi ve hızla düşmesi açlık ve tokluk merkezlerinin görevlerini tam olarak yerine getirmelerini egelleyen negatif hormonal bir döngüye sebep olabiliyor. Kan şekerindeki hızlı dalgalanmalar daha çabuk acıkmaya böylece daha çok yemeye ve sonrasında obeziteye neden oluyor, obezite de yüksek şekerli gıdaların tüketimine ve kan şekerinde yine hızlı dalgalanmalara neden olarak şeker hastalığına neden oluyor. Aslında çok kötü bir kısır döngü obezite ile şeker hastalığı arasındaki döngü.

Son zamanlarda yiyeceklerin glisemik indekslerini de insanların ve özellikle şeker hastalarının daha dikkate aldığı dönemde ciddi bir açığı gidermek için ideal bir un. Toplumumuz ekmek tüketimi yönünden ciddi üst sıralarda bir toplum olması nedeniyle ekmek (tahıl grubu besinlerin çoğunluğu ekmek olarak tüketildiği için sadece ekmek diyoruz) tüketimiyle alınan enerjinin ve vücutta meydana gelen glisemik dalgalanmanın önlenmesini obezite ve şeker hastalığıyla mücadele için önemli bir adım. Bilimsel literatür düşük glisemik indeksli besinlerin aynı zamanda obeziteden korunmada etkili olduğunu gösteriyor.
Güzel gelişmeleri yönüyle Slimini unu takibe alıyoruz. Gelişmeler hakkında ayrıntılı bilgileri yeniden paylaşmak ümidiyle

Unutmadan bence 'Yiyeceklere yeni fonksiyonlar eklemek hem bir mühendislik hem bir sanattır'

Hayrettin MUTLU
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Advertorial Haberler Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title