Haberler

Diyarbakır'da Yatırımcıya "Doğalgaz" Müjdesi

Özgür Ayaydın - Diyarbakır Organize ve Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımcıların doğalgaz sıkıntısı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın girişimleri sonucu çözüme kavuşuyor.

Özgür Ayaydın - Diyarbakır Organize ve Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımcıların doğalgaz sıkıntısı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın girişimleri sonucu çözüme kavuşuyor.

Diyarbakır-Elazığ karayolunun 20. kilometresinde yer alan ve içerisinde 134 fabrikanın üretimde bulunduğu organize sanayi bölgesine doğalgaz verilmesi için çalışmalar hızlandırıldı. Bir kaç yıldır devam eden sıkıntının giderilmesi için önceki hafta Diyarbakır'da Vali Mustafa Toprak, Organize Sanayi İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç ve OSB'deki bazı yatırımcılar ile yaptığı toplantıda, "doğalgaz" ile ilgili konuyu değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, durumu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a iletti.

Bakan Yılmaz, doğalgazın OSB'ye ulaştırılması için gerekli hattın ve indirme istasyonunun kurulması için ihtiyaç olan 5 milyon liranın "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Kapsamında" karşılanması için ilgili birimlere talimat verdi. Bu gelişme OSB'de yatırım yapan girişimcileri sevindirdi.

Diyarbakır Organize Sanayi İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir devam eden ve yatırımcılar için büyük önem taşıyan doğalgaz sorununu her platformda dile getirdiklerini söyledi.

Sıkıntının giderilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ile Vali Toprak'ın büyük çaba sarf ettiğini vurgulayan Özkılıç, şöyle dedi:

"Sayın Bakan Eker ile valilikte bir araya gelerek sıkıntımızı anlattık. Sağ olsunlar kendileri de anında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a iletti. Yapılan değerlendirme sonucunda doğalgaz hattının OSB'ye ulaştırılması için gerekli olan 5 milyon lira ödeneğin Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı'ndan karşılanması için çalışma başlatıldı. Yıllardır yatırımcılar için büyük sıkıntı olan doğalgaz sorunun giderileceği için çok sevinçliyiz. Çünkü OSB'ye doğalgazın ulaştırılması bizim için çok önemli bir konuydu. Çünkü doğalgaz kullanamadıkları için yatırımcılarımızın üretim maliyeti yaklaşık yüzde 30 oranında daha pahalı oluyor. Bu durum firmalarımızın başka firmalarla rekabet şansını yok ediyor. Bunun yanı sıra Diyarbakır'da üretim yapmak isteyen bazı firmalarımız OSB'de doğalgaz kullanımı başlamadığı için yatırım projelerini sürekli erteliyordu. Sıkıntı gidince OSB'ye yatırım talebi de beraberinde artacaktır. Sorunumuzun çözümüne katkıda bulunan Bakanlar Eker ve Yılmaz ile Vali Toprak'a teşekkür ediyoruz. Çalışmaların tamamlanmasının ardından önümüzdeki yıl yatırımcılarımız fabrikalarında doğalgaz kullanımına başlayacak."

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk ise, çeşitli sıkıntıları bulunan OSB'nin doğalgaza kavuşturulması için başlatılan çalışmanın yatırımcıları mutlu ettiğini söyledi.

Doğalgaz kullanımının ürün maliyeti üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulayan Türk, "Doğalgazın gelmesi bizim için çok önemli bir gelişmedir. Üretim maliyetlerimiz doğalgaz sayesinde düşecek, bu da bize rekabet edebilme şansı yaratacaktır. Bu durumda OSB'ye yatırımcıların ilgisini hayli artıracaktır. Sorunu gidermek için çaba gösteren tüm yetkililere teşekkür ediyoruz" dedi.

-"Üretim maliyetimiz yüzde 30 oranında azalır"-

OSB'de Avrupa'nın en büyük entegre kalsit, alçı, alçıpan, yapı kimyasalları ve profil fabrikasını faaliyete geçiren Karavil Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Karavil ise fabrikalarına doğalgaz verilmediği için üretimde büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Yaklaşık 2 yıl önce OSB'de yatırıma başladıklarını ve kendilerine o dönem yetkililerce sürekli olarak üretime başlamadan fabrikalarına doğalgaz verileceğinin söylendiğini ifade eden Karavil, şöyle dedi:

"Bu taahhüt karşısında biz de güvenerek fabrikalarımızı birer birer faaliyete soktuk. Ancak aradan geçen süreye rağmen sıkıntımız hala sürüyor. Aradan 2, 5 yıl geçti ve maalesef hala doğalgaz organize sanayi bölgesine getirilemedi. Doğalgaz olmadığı için çok zor şartlarda ve pahalı enerjiyle üretim yapıyoruz. Enerjide yüksek maliyetler ürettiğimiz ürünlere yansıyor ve rekabet etme şansımız azalıyor. Doğalgaz olmadığı için fabrikalarımızda İstanbul ve Tekirdağ'dan tankerlerle dökme gaz getirtiyoruz. İstanbul'Diyarbakır arası bin 364 kilometredir. Bu mesafeden yakıt getirip imalat yapmak ve serbest piyasa ekonomisinin uygulandığı ortamda rekabet etmek mümkün değildir. Bölgede istihdamın yaratılması için başta girişimcilerin, ham madde, nakliye ve enerji gibi ürünleri makul maliyetlerle elde etmesi gerekiyor. Aksi takdirde Diyarbakır'da üretim yapılması mümkün olamamaktadır. Acil olarak doğalgaza ihtiyacımız var. Doğalgaz kullanırsak üretim maliyetimiz yüzde 30 oranında azalır. Doğalgazın OSB'ye verilmesi için başlatılan çalışmadan büyük mutluluk duyduk."

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title