Haberler

Diyarbakır // Arşiv // Ceylan Önkol Ölümünde, İfade Veren Ka

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Şenlik Köyü Paşaçiya Mezrası'nda Geçen Yıl Patlamada Ölen 12 Yaşındaki Ceylan Önkol Olayıyla İlgili Olay Yerine Gitmedikleri İçin Sanatçıların Suç Duyurusunda Bulunması Üzerine Hakkında Soruşturma Açılan Abalı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Yüksel Şanlıtürk'ün İfadesi Alındı. İzinsiz Karakol Dışına Çıkamadıklarını, Zırhlı Araçları ve Jammer Cihazı Olmadığını Belirten Astsubay Şanlıtürk, "olay Saat 10.00'da Meydana Gelmiş, Bize Saat 13.00'de Bilgi Geldi. Geçen Süre Zarfında Karakolumuz Bilgilendirilmeden Yerel Basın ve Meyda Bilgilendirilmiş" Dedi.

DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi Şenlik Köyü Paşaçiya Mezrası'nda geçen yıl patlamada ölen 12 yaşındaki Ceylan Önkol olayıyla ilgili olay yerine gitmedikleri için sanatçıların suç duyurusunda bulunması üzerine hakkında soruşturma açılan Abalı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Yüksel Şanlıtürk'ün ifadesi alındı. İzinsiz karakol dışına çıkamadıklarını, zırhlı araçları ve jammer cihazı olmadığını belirten Astsubay Şanlıtürk, "Olay saat 10.00'da meydana gelmiş, bize saat 13.00'de bilgi geldi. Geçen süre zarfında karakolumuz bilgilendirilmeden yerel basın ve meyda bilgilendirilmiş" dedi.

Lice'nin Şenlik Köyü Paşaçiya Mezrası'nda 28 Eylül 2009 günü meydana gelen patlamada yaşamını yitiren Ceylan Önkol olayında, görevlerini ihmal ettikleri ve olay yerine gitmeyerek delillerin karartılmasına neden oldukları iddiasıyla Abalı Jandarma Karakolu yetkilileri hakkında yapılan suç duruyusu üzerine Lice Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldı. Aralarında Lale Mansur, İlkay Akkaya ve Zeynep Tanbay'ın da bulunduğu bir grup sanatçı ve yazar tarafından yapılan suç duyurusu üzerine açılan soruşturmada karakol komutanı Astsubay Yüksel Şanlıtürk, Astubay Serdar Çatal ve uzman çavuş Nevzat Kaya'nın şüpheli sıfatı ile ifadeleri alındı.

SAVCI 'BANA OLAY YERİNE GİDELİM' DEDİ

Karakol komutanı Astsubay Şanlıtürk ifadesinde, olayın olduğu gün, patlama yerini tespit ettikten sonra saat 13.20'de nöbetçi savcıyı aradığını ve kendisini bilgilendirdiğini belirterek şöyle dedi:

"Nöbetçi savcı bana 'gerekli koordineyi kurun olay yerine gidelim' dedi. Bunun üzerine durumu İlçe Jandarma Komutanı'na bildirdim. Bana 'bekle birazdan döneceğim' dedi. Bir süre sonra İlçe Jandarma Komutanı bana geri dönerek, 'Olay yerine gitmiyoruz, cesedi karakola getirt' dedi. Komutan ayrıca bana olay yerinin güvendiği kişiler tarafından fotoğraflarının çekilmesini, olay yerine gidemediği için bunun önemli olduğunu söyledi. Cumhuriyet savcısının talimatı olduğunu söyledi. Bunun üzerine güvendiğim bir kişiye kamera verdim. Ayrıca Abalı Köyü imamını da olay yerindeki insanları teskin etmesi için olay yerine gönderdim. Saat 15.30-16.00 gibi savcı karakola geldi. Cesedin karakola getirilmesini bekledik. Yayla Köyü muhtarı jandarma gelmeden ben bu cesedi yerden kaldırtmam diyerek cesedi yerde bekletmiş. Saat 18.00 gibi ailesi ile beraber büyük bir kalabalık karakola geldi. Kazın annesi bana saldırdı ve gelenler nizamiyedeki askerleri taşladılar."

KARAKOL'UN ZIRHLI ARACI VE JAMER CİHAZI YOK

Abalı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Yüksel Şanlıtürk ifadesinde neden olay yerine gidemediklerini anlatırken şunları söyledi:

"Benim karakol olarak hiç bir zırhlı aracım yoktur. Karakol dışında operasyon yapmak, adli evrakı tanzim etmem tamamen İlçe Jandarma Komutanlığı ve Tugay Komutanlığı'nın inisiyatifindedir. İlçe Jandarma Komutanlığı'nda bulunan çalışır vaziyette zırhlı araçlar o gün Kadastro Mahkemesi'nin keşfi için mahkemeye güvenlik sağlamak için Budak Köyü'ne gittiklerini sonradan öğrendim. Karakolumuzda Jammer cihazımız yoktur. Olayın meydana geldiği yer teröre müzahir bir bölgedir. Ceylan Önkol patlama ile beraber olay yerinde öldüğü ve yaralanan kimse de olmadığı için vücudundan çıkacak materyallerin patlayıcının cinsini tespit için yeterli olacağını düşündük. Yaptığımız araştırmalara göre olay saat 10.00 sıralarında meydana gelmiş, bize saat 13.00'de bilgi geldi. Geçen süre zarfında karakolumuz bilgilendirilmeden yerel basın ve meyda bilgilendirilmiş. Böyle bir olay karakola bilgi verilmeden basın mensuplarının bilgilendirilmiş olması kafamızda soru işareti bırakmıştır."

ÖRGÜT, OLAYIN MEYDANA GELDİĞİ YER, MEZRA VE KÖYLERDE FAALDİR

Astsubay Şanlıtürk ifadesinde, Ceylan Önkol'un akrabası Azize Önkol'un yaklaşık bir yıl önce PKK'ya katıldığını da belirterek, "Örgüt, olayın meydana geldiği yer, mezra ve köylerde faaldir" dedi. Söz konusu bölgede Mayıs ayında yola döşenen patlayıcının patlaması sonucu 9 askerin şehit edilmesi dahil bir çok olayıda detaylı anlatan Astsubay Şanlıtürk, "Bölgenin genel olarak teröre ne kadar müzahir olduğu, zırhlı aracımızın dahi olmadığı karakolumuzda faliyet yapmanın ne kadar zor olduğu düşünüldüğünde ve ayrıca olaydan sonra 2 gün gibi kısa bir süre içerisinde olay yerine gidilerek inceleme yapılması sağlandığından benim ve karakolumun her hangi bir kusuru yoktur. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum, imkanlar ölçüsünde ilemizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Şanlıtürk ile birlikte şüpheli sıfatı ile ifadesi alınan astsubay Serdar Çatal ve uzman çavuş Nevzat Kaya da aynı yönde ifade verdi. Çatal ve Kaya, karakolda zırhlı araç ve jammer cihazı bulunmadığını ve izinsiz karakol dışına çıkamadıklarını söyleyerek, suçlamaları reddettiler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

title