Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den Kitap Önerisi

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez açılışını yaptığı 31.Türkiye Kültür ve Kültür Fuarı'nı gezdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez açılışını yaptığı 31. Türkiye Kültür ve Kültür Fuarı'nı gezdi. Bir stantta duran Görmez, Alevi - Bektaşi klasikleri setini inceleyerek "Özellikle herkesi bu kitapları okumaya davet ediyorum" dedi. Bu yıl 31'incisi düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışı Beyazıt Meydanında yapıldı. Açılışa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ile vatandaşlar katıldı.

"BİLGİ ÜRETİMİNDE EKSİKLERİMİZ VAR"

Açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Müslümanlar'ın bilgi üretme, kitap okuma ve kitap yayınlama konusunda eksik olduklarını belirtti. Görmez, "Gerek millet gerekse Müslümanlar olarak yeryüzünde bilgi üretme, kitap basma, yayımlama, kitap okuma oranı, ne milletimize ne tarihimize, ne kültürümüze, ne medeniyetimize yakışıyor" şeklinde konuştu. Görmez, bütün dünyada yazılan kitapların yüzde 73'ünün, sadece 15 batı ülkesinde olmasının, bütün dünyayı ve bütün Müslümanları düşündürmesi gerektiğini de söyledi. Prof. Dr. Görmez, üretilen bilginin niteliğinin önem taşıdığına da belirterek, "Bilginin niteliği açısından da olmamız gereken yerde değiliz. Bilhassa dini yayınlar alanında ürettiğimiz bilginin niteliği üzerinde yeniden düşünmemiz gerekiyor" dedi. Üretilen bilginin evrenselleştirilemediğini de söyleyen Diyanet İşleri Başkanı, "Bilgi üretiminde eksiklerimiz var. Ürettiğimiz bilginin kalitesinde eksiğimiz var. Şöyle hep beraber düşünelim. Son yıllarda tefekkür kaynaklarımız gelişiyor mu azalıyor mu ' Düşünce üretimi ne kadar artıyor ' İlahiyat fakülteleri çoğalıyor, profesörlerin, hocaların sayısı artıyor, yazarların sayısı artıyor. Ancak ürettiğimiz bilginin kalitesinde olmamız gereken yerde değiliz. Tefekkür kaynaklarımızı, bilgi, duygu kaynaklarını yeniden gözden geçirmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

"ULUSLARARASI FUARIN HAZIRLIKLARINA BİRLİKTE BAŞLAYALIM"

Bu tür fuarların uluslararası hale getirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Görmez, bunun için Kahire, Tahran, Frankfurt fuarlarına heyetler gönderdiklerini belirtti. Şu an kurulu olan mevcut yapının, uluslararası kitap fuarına uygun olmadığını öğrendiklerini söyleyen Görmez, "Öyleyse bu geleneğimiz devam etsin ama yayınevi sahibi dostlarımızla bu Ramazan'dan sonra biraraya gelerek, İstanbul'umuzda büyük bir uluslararası fuarın hazırlıklarına birlikte başlayalım" dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ÖNERDİ, TOPBAŞ VE MUTLU SATIN ALDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da açılış öncesi bir konuşma yaptı. Bir toplumun gücünün insan sayısıyla değil yetişmiş insan gücüyle ölçüldüğünü belirten Topbaş, "Biz 'Oku' emriyle başlayan bir geleneğe sahibiz. Bir günün diğer günden farklı olması gereken bir anlayışa sahibiz. Bizler kitap dostu olmamız gerekirken maalesef kitap okuma sıralamasında dünyada 231. sıradayız. Çok eksiğimiz var. Başta gençlerimize ve çocuklarımıza kitapla olan iletişimin mutlaka kurdurulması gerektiğini düşünmekteyiz" dedi. Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, tören alanındaki çocuklarla birlikte kurdela keserek fuarın açılışını yaptı. Ardından da Görmez, Mutlu ve Topbaş, bir süre standları gezerek kitapları inceledi. Bu sırada bir standta duran Görmez yardımcılarına "Alevi - Bektaşi klasiklerini bana getirir misiniz?" diye sordu. "Bunlar Alevi - Bektaşi klasik kaynakları. Özellikle herkesi bu kitapları okumaya davet ediyorum" diyen Görmez, bu kitapların çok önemli kaynaklar olduğunu da belirtti. Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Alevi - Bektaşi kitap setinden satın aldı.

(BB) - İstanbul / Güngören

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title