Haberler

Demre'de Bizans Kilisesi Bulundu

Demre'de antik Myra- Andriake Liman Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait bir kilise bulundu.

Antalya'nın Demre İlçesi'nde antik Myra- Andriake Liman Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait bir kilise bulundu.

Demre'de Myra- Andirake Liman Kenti'nde İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Prof. Dr. Engin Akyürek başkanlığında yürütülen kazılarda, Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen bir kilise bulundu. 20 sikkenin de bulunduğu kilisenin, M. S. 5'inci yüzyılda inşa edildiğini sanılıyor. Zemini mozaikle kaplı kilisenin tamamen gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Kiliseyi ortaya çıkran Prof. Dr. Akyürek, "Andriake yerleşkesinin B bölümünde çalışmalarımız sürüyor. Liman yerleşkesinde 6 kilise olduğunu biliyoruz. Kilise hem mimari hem taş işçiliği hem de yapıda bulunun çok sayıda sikke, 5'inci yüzyılın ilk yarısının tarihini veriyor. Ancak kazı bitmiş değil, daha birinci sezonundayız ve önümüzdeki yıl da devam edecek. Ben bunun bir manastır olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Myra- Andriake kazılarının sonunda büyük bir kenti toprak altından çıkaracaklarını kaydeden Prof. Dr. Engin Akyürek, "Orta Çağ'da piskoposluk merkezi olan bir kent yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Biz şu anda büyük bir puzzle'la karşı karşıyayız. Bu puzzle hem Myra Antik Kenti hem de onun liman yerleşimi Andiriake'den oluşuyor. Burada sadece bunun bir parçasını ortaya çıkarmış oluyoruz. Küçük parçalar yavaş yavaş yerine oturdukça, ortaya çıktıkça biz bu kenti, bu yerleşmeyi bütün dönemleriyle daha iyi anlayacağız" diye konuştu. - Antalya / Demre

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title