Haberler

Demir Kadın 12 Yıldır Pes Etmiyor

Güncelleme:

Hindistanlı kadın, açlık grevinde 640 haftayı geride bıraktı.

Hindistan'da orduya tanınan şüphelileri öldürme ve tutuklama yetkisini protesto etmek için 12 yıldır açlık grevi yaparak rekora imza atan 'Demir Kadın' lakaplı Irom Şarmila'nın mücadelesi sürüyor.

"ADALET VE BARIŞ İSTİYORUM"

Mahatma Gandi'nin yolundan giden bir şair ve insan hakları aktivisti olarak 'adli gözetim altında' tutulan Şarmila, açlık grevi yüzünden 'intihara teşebbüs' suçlamasıyla dün Yeni Delhi'de mahkemeye çıkartıldı. "Hayatı seviyorum. Canımı almak değil adalet ve barış istiyorum" diyerek suçlamayı reddeden Şarmila, kuzeydoğu eyaletleri ile Keşmir'in Hindistan tarafında geçerli olan yasa iptal edilinceye dek pasif direnişini sürdüreceğini söyledi.

10 SİVİL ÖLÜMÜNDEN SONRA AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Yetkililerin zorla burnuna taktığı bir hortum aracılığıyla beslenen 40 yaşındaki Şarmila, 4 Kasım 2000'de Manipur eyaletine bağlı Malom kentinde özel yetkilerini kullanan askerlerin otobüs durağında bekleyen 10 sivili öldürmesi üzerine açlık grevine başlamıştı.

Ölenlerden intihar teşebbüsüne 1 yıl hapis cezası öngören yasa nedeniyle 3 gün sonra tutuklanan Şarmila, 'intihara teşebbüs' ile suçlandı. Hastaneye yatırılıp beslenmesi için burnuna tüp takılan Şarmila adli koruma altına alındı.

Yasa gereği kendi kendine yemek yemeye başlayıp başlamayacağını görmek için yılda bir kez bırakılan Şarmila, yemek yemeyince tekrar gözetim altına alınıyor. 2006'da 4 ay özgür kaldığı sırada Yeni Delhi'de katıldığı bir gösteri sırasında gözaltına alınan ve hakkında yeniden dava açılan Şarmila suçlu bulunursa bir yıl hapis cezası alacak.

SANCILI BİR BÖLGE

Uluslararası camiadan da destek gören Şarmila'nın taraftarları ise mahkeme binasının dışında gösteri yapıp askerlere tanınan özel yetkilerin kaldırılmasını talep etti.

2.5 milyon insanın yaşadığı, özerklikten bağımsızlığa kadar farklı taleplerle ortaya çıkan 19 örgütün faaliyet gösterdiği Manipur'da 20 yılda 10 bin kişi şiddete kurban gitti. İnsan hakları örgütleri ordunun şüpheli asileri nedensiz tutuklamak ya da kaçırmak, onlara işkence yapmak ve yargısız infazlarda bulunmak için yasayı kötüye kullandığını, askerlerin operasyonlara çatışma havası verip insanları öldürdüğünü söylüyor.

Mahkeme emri olmadan tutuklama ve arama yetkisine de sahip askerler, eylemleri için hiçbir şekilde yargılanmıyor. Ordu ise olağanüstü durumlarla baş edebilmek için yasanın kalmasında ısrar ediyor. Hükümet de ordunun kaygılarını paylaşıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Yeni Delhi Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title