Haberler

Datça´Da `Zorunlu Din Dersleri Kaldırılsın´ Eylemi

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Tarafından, 'zorunlu Din Derslerinin Kaldırılması' Amacıyla Eylem Düzenlendi.

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından, 'Zorunlu din derslerinin kaldırılması' amacıyla eylem düzenlendi.

Emniyet Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 60 kişilik grup ellerinde pankart ve dövizlerle, 'Zorunlu din dersi kaldırılsın', ''Türkiye laiktir laik kalacak', 'Direne direne kazanacağız', 'Diyanet dediler, vergimizi yediler' sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasının ardından eyleme katılanlar 2 saat süreyle oturma eylemi yaptı. Eyleme, CHP Datça İlçe Başkanı Gökhan Sağır ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Datça Şube Başkanı Ali Bahçetepe de katıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Datça Şube Başkanı Yusuf Coşkun eyleme katılanlar adına yaptığı konuşmada taleplerini dile getirdi. Alevi toplumunun taleplerinin, ülkenin demokratikleştirilmesi ile içiçe olduğuna değinen Coşkun, ''Zorunlu din derslerinin kaldırılması, cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak Oteli'nin müze yapılması birçok bakanlık bütçesinden daha fazla bütçeye sahip olan Diyanetin devlet güvencesinden çıkarılması taleplerimize, ilerici, aydın, demokrat yurttaşlarımızın da sahip çıkması bizleri hep onurlandırmıştır' dedi.

Alevi toplumu olarak hukukun hayata geçirilmesini istediklerini de sözlerine ekleyen Coşkun, ''Hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hem de Danıştay din derslerinin zorunlu olmasının insan haklarına aykırı olduğuna dair karar vermişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri AİHM'nin alacağı kararlara uyacağına dair imza atmışlardır ve bu alınan kararların idareler tarafından uygulanması zorunluluğu vardır. Ancak AKP hükümeti hiçbir şey olmamış gibi zorunlu din derslerini uygulamayı sürdürüyor' diye konuştu.

Zorunlu din dersi uygulamasının sadece Alevi çocukları için değil, herkes için insan hakları ihlali olduğunu öne süren Coşkun şunları söyledi:

''Gencecik dimağların bilimsel verilerden uzak din eğitimine zorlanması insan hakları ihlalidir diye AİHM ve Danıştay kararlar almıştır. Ancak AKP her alanda ve her konuda olduğu gibi hukuk tanımazlığını sürdürmektedir. Ama bugün 12 Eylül Diktasının anayasaya madde olarak koydurduğu hiçbir dersin ama hiçbir dersin zorunlu olmadığı ancak 'din kültürü dersi zorunludur' maddesini maalesef AKP uygulamaktadır. Bugün sistemin bir ürünü olan AKP zihniyetinin hiçbir demokratikleştirme talebini hayata geçirmeyeceğini bizler çok iyi biliyoruz.'

Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title