Haberler

Dampingli İthalat, Sentetik İplik Sektörünü Vuruyor

Haluk Yüksel - Çin ve Hindistan gibi ülkelerden yapılan dampingli ithalat yüzünden, ayakta kalan 2-3 firmayla kapasite kullanım oranlarını düşürerek yoluna devam eden sentetik iplik sektörü, anti-damping vergilerinin yükseltilmesini istiyor.

Haluk Yüksel - Çin ve Hindistan gibi ülkelerden yapılan dampingli ithalat yüzünden, ayakta kalan 2-3 firmayla kapasite kullanım oranlarını düşürerek yoluna devam eden sentetik iplik sektörü, anti-damping vergilerinin yükseltilmesini istiyor.

Suni Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sentetik iplik sektörünün, diğer sektörlerde olduğu gibi Çin ve Hindistan'ın başını çektiği Uzak Doğu ülkelerinin haksız rekabetinden olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Bu süreçte, Sönmez Holding bünyesindeki Sönmez Filament Sentetik İplik Sanayi A.Ş ve Nergis Holding iştiraklerinden Polylen Sentetik İplik Sanayi A.Ş ve Nergis Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Sifaş Sentetik İplik Fabrikaları A.Ş'nin üretimden çekildiğini hatırlatan Zorlu, sektörde sadece Zorlu Holding şirketlerinden Korteks Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Politeks Entegre Plastik ve Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin ayakta kaldığını belirtti.

-"Kapasitemizi düşürmek zorunda kalıyoruz"-

Zorlu, sektördeki firmaların birçoğunun haksız rekabet altında kapandığını, var olanların da düşük kapasiteyle çalıştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sasa, çok cüzi miktarda çalışıyor, Polyteks ile biz (Korteks) varız şu anda. Bizim kendi kapasitemiz 550 ton. Diğerlerinin kapasitesi 200 tondu, bunların hepsi kapandı. Takribi 30-35 ton civarında Polyteks çalışıyor şu anda. Sasa'nın kapasitesini bilmiyorum, o da 25-40 kapasiteli çalışıyor, onun da kapasitesinin ne kadarını kullandığını bilmiyorum. Biz de hemen hemen yüzde 60 kapasiteyle çalışıyoruz. İplik olarak yüzde 80 ile çalışıyoruz, ama yarı mamuller var. Haksız rekabetin karşısında, Avrupa'ya ve Türkiye'ye üçüncü ülkelerden gelen mallar karşısında, kapasitemizi düşürmek zorunda kalıyoruz. Biz rakiplerimizle birebir mücadele edebiliriz, onun arkasında devlet olursa biz devletle mücadele edemeyiz."

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bu konuda firmalara destek olup olmayacağının uygulamalara bağlı olduğunu vurgulayan Zorlu, bunu yakında göreceklerini dile getirdi.

-"Anti-damping var, ama yeterli değil"-

Zorlu, Türkiye'ye yüksek miktarda dampingli mallar geldiğini belirterek,

"Türkiye'nin ürettiği kadar da Türkiye'ye mal geliyor. Bu, bakanlığın verdiği rakamlar, bizim rakamımız değil. Türkiye'ye ne kadar ithal mal geldi, her malın metresi, kilosu var zaten" dedi.

Üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları olmadığı ve çok yüksek gümrük vergileri uygulandığı için bu ülkelere mal satma şanslarının olmadığını ifade eden Zorlu, şöyle devam etti:

"Bizim pazarımız iplikte de Avrupa'ydı. Avrupa'da tekstil bitti. Çok cüzi var. Bizim de Avrupa piyasasına yaptığımız ihracat çok cüzi, yüzdelik bakımından bir şey karşılamaz. Biz kendi ülkemizde dahi mücadele edemiyoruz. Biz üçüncü ülkelere mal satamayız, gümrük duvarları çok yüksek. Yüzde 30, 40, 50 olan var. Rekabet edebilmemiz için 'üçüncü ülkelerden Türkiye'ye gelen malların gümrük duvarlarını ve anti-damping vergilerini yükseltin' diyoruz. Biz mesela ham maddemizi üçüncü ülkeden alsak yüzde 6, yarı mamul, tam mamul yüzde 4 gümrük var. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Yüzde 4, yüzde 5 gümrük, gümrük değil zaten. Anti-damping var, ama yeterli değil."

- BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Haluk Yüksel Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title