Haberler

Çumra Kaymakamlığı'nca Mevsimlik Tarım İşçilerine Yönelik Konaklama Yerleri Yapıldı

Çumra Kaymakamlığınca mevsimlik tarım işçilerine yönelik konaklama alanları oluşturuldu.

Çumra Kaymakamı Adem Yazıcı; Çumra Kaymakamlığı'nın geçen yıl mevsimlik tarım işçilerine yönelik İçeriçumra bölgesinde yapmış olduğu toplu yaşam alanı ile kolaylık tesisi ve mobil anasınıfının ülkemiz için bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

Çumra ilçesinde mevsimlik gezici tarım işçileri izleme kurulu oluşturularak yapılacak çalışmalar için eylem planı hazırlandığını ve yapılacaklar için valiliğe proje sunulduğunu ifade eden Yazıcı şunları kaydetti : 'Kaymakamlığımız bu kapsamda mevsimlik işçilerin ilçemize geliş noktası olan tren garında geçici çadır konaklama alanları oluşturarak faaliyete başladı. İlçemiz genelinde Alibeyhüyüğü, İçeriçumra, Gökhüyük, Alemdar, Küçükköy, Karkın, Üçhüyük, Türkmenkarahüyük, Büyükaşlama, Taşağıl, Türkmencamili, Ürünlü, Arıkören, Okçu ve Güvercinlik olmak üzere 15 farklı yerde toplu konaklama alanları oluşturuldu.

İlçemize her yıl dışarıdan gelen 3500 ile 5000 kişilik mevsimlik tarım işçisi ailelerine sosyal yaşamlarının iyileştirilmesine yönelik proje kapsamında bu yerleşim yerlerinde wc-banyo, sağlıklı içme ve kullanma suyu, çamaşırlık ve diğer altyapı hizmetleri sunulacak. Ayrıca zorunlu eğitim çağındaki çocuklara eğitim hizmetleri, genel sağlık ve çevre sağlığı hizmetleri verilecek.

Bunun yanında ilçe izleme kurulu her yıl sezon başında işçilik ücretlerini belirleyecek. Ziraat Odası tarafından işçi temsilcileri ile yapılan görüşmeler doğrultusunda öngörülen 2010 yılı yevmiye ve dönüm başına çapalama ücreti baz alınarak belirlenen fiyatların İzleme Kurulumuz tarafından değerlendirilmesi sonucunda; 18 yaş ve üstü erkek-kadın işçilik ücreti 23,00 TL/yevmiye olarak belirlendi. Bu fiyat götürü usulünde şekerpancarında, kuru fasulye ve diğer çapa bitkilerinde (çift çapa olmak üzere) 125,00 TL/dönüm (2500 m2) olarak belirlendi. İşçilik ücretlerinin belirlenen bu fiyatlar üzerinden uygulanması, fiyat esnekliğinin iş hacmi ve tarla şartlarına göre işçi temsilcisi ve işveren tarafından aralarında yapılacak yazılı sözleşme ve hakkaniyet çerçevesinde belirlenmesi uygun bulundu. Belirlenen bu fiyatlara sulama işçiliği ve hasat işçiliği dahil edilmedi. Hasatla ilgili işçi ücretleri İlçe İzleme Kurulu tarafından önümüzdeki dönemde belirlenecek.' Yazıcı son olarak 'İşçilerin ve yöre halkının birbirinin emek ve işine duydukları ihtiyaç, kardeşlik ve dayanışma bilincini güçlendirmeli, tüm kurum ve kuruluşlar, meslek teşekkülleri ve sivil toplum örgütleri bu dayanışma da katkı sağlamalıdır. İstismara yol açacak sosyal ve siyasal sorunlara fırsat verilmemeli, özellikle Devletin tarafsızlığına gölge düşürecek her türlü söz, eylem ve uygulamadan kesinlikle kaçınılmalıdır' dedi.

(FÖ-MRS-ZZ) - KONYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title