Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'IŞİD Değil, DEAŞ' Dedi, Hangisi Doğru?

Güncelleme:

Musul'da terör estiren ve Musul operasyonu başlatılan terör örgütü IŞİD için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'DEAŞ' ifadesini kullandı ve nedenini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İslam, anlamı barış olan kelimeden türemiştir. Anlamı barış olan bir din asla teröre müsade etmez. Ve DEAŞ bir terör örgütüdür. Dikkat edin IŞİD ismini de kullanmıyorum DEAŞ diyorum." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü IŞİD (DAEŞ) için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan DAEŞ hitabını kullanırken, Avrupa medyası DAESH, ABD ISIS-ISIL, terör örgütünün kendisi ise ISIS tabirini kullanıyor.

2014'e kadar kullanılan ismiyle Irak ve Şam İslam Devleti, kısaca IŞİD, ağırlıklı olarak Irak ve Suriye'de etkinlik gösteren, bu bölgede hilafet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı silahlı örgüt ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan Selefi cihatçı devlettir.

IŞİD, TÜRKÇEDEKİ KARŞILIĞIDIR

Irak ve Şam İslam Devleti yani kısacası IŞİD, örgütün kendisini Arapça'da ifade etme şeklinin Türkçe karşılığıdır. Bu kullanım sadece Türkçe'de vardır.

DAESH ARAPÇA KARŞILIĞIDIR

IŞİD terör örgütünün Arapça'daki tam karşılığı "Dawlah al-Islamiyah fil-'Iraq wa ash-Sham"dir. Ancak arapça olmasına rağmen bu tabir terör örgütünün elinden çıkmamıştır. 2014 Paris saldırısından sonra Barrack Obama ve Fransa'nın kullanmaya başladığı bir kısaltmadır.

Türkçedeki Irak ve Şam İslam Devleti'nin Arapça karşılığıdır. 'DA' baş harfleri alındıktan sonra Sham(Şam)'ın 'Sh' baş harfleriyle sonlanmış, ortaya DAESH çıkmıştır.

IŞİD, DAESH DİYENLERİN DİLİNİ KESİYOR

Terör örgütü IŞİD, kendilerine ISIS/ISIL denilmesini istiyor. Fransızların türettiği DAESH'i kullananların dilini kesmekle tehdit ediyor.

ABD VE AVRUPA'DA YAYGIN KULLANIM: ISIS, ISIL NEDİR?

ABD Başkanı Obama, tıpkı Türkçede yapıldığı gibi DAESH isimli terör örgütünün anlamındaki karşılığını İngilizce'de 'Islamic State in Iraq and Syria' yorumlayarak, baş harflerinden ISIS tabirini kullandı. 'Islamic State of Iraq and the Levant' yani ISIL ise, örgüt için bir diğer kullanım, tanımlama şeklidir. 'Levant', Akdeniz'in doğu kıyılarını temsilen kullanılan coğrafi bir terimdir.

ERDOĞAN: IŞİD DEĞİL, DAEŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015'te Fransa'yı ziyareti sonrasında DEAŞ/DAEŞ tabirini kullanmaya başladı. Bununla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye'nin asla DEAŞ (IŞİD) gibi bir terör örgütüne destek vermek gibi bir yanlışı olmamıştır. Bazıları DEAŞ'ı İslami örgüt gösterme gayretine giriyor. Kusura bakmasınlar İslam, anlamı barış olan kelimeden türemiştir. Anlamı barış olan bir din asla teröre müsade etmez. Ve DEAŞ bir terör örgütüdür. Dikkat edin IŞİD ismini de kullanmıyorum DEAŞ diyorum."

DAEŞ VE DEAŞ FARKI NEDİR?

"Dawlah al-Islamiyah fil-'Iraq wa ash-Sham"ın kısaltması olan DEAŞ/DAEŞ, tanımlamanın sonundaki Sham'ın Türkçedeki okunuşu Şam olduğu için DAEŞ tabiri kullanılmaya başlandı. Bu mantıkla Devlet anlamına gelen 'Dawlah'ın da Türkçe baş harfleri alınarak DEAŞ ortaya çıktı. Böylelikle içindeki 'İslam' kelimesi kullanılmamaya özen gösterildi. Cumhurbaşkanının bu kullanımına medya da uydu, kimileri DEAŞ, kimileri DAEŞ dedi.

DAİŞ NEDİR?

DAİŞ, ilk olarak TRT'nin örgüt ismini tamamen türkçeleştirerek kullandığı bir kısaltma oldu. Ancak içinde 'İslam' kelimesinin geçmesini istemediğini yineleyen Erdoğan, bu kısaltmaya noktayı koydu.

EL-KAİDE İLE IŞİD BAĞLANTISI NEDİR?

2004 yılında el-Kaide'ye bağlılığını ilan eden örgüt bir süre sonra Irak el-Kaidesi adını aldı. Şubat 2014'te, sekiz aylık uzun bir güç mücadelesinden sonra, el-Kaide IŞİD ile bütün bağlarını kestiğini duyurdu.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title