Haberler

Çorum'a 60 Milyon Liralık Katı Atık Tesisi Kurulacak

Çorum'da, Avrupa Birliği desteğiyle 60 milyon liralık katı atık tesisi ve çöp toplama istasyonu kurulacak.

Çorum'da, Avrupa Birliği desteğiyle 60 milyon liralık katı atık tesisi ve çöp toplama istasyonu kurulacak.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yaptığı yazılı açıklamada, katı atık tesisi ve çöp toplama istasyonunun, AB'nin sağlayacağı finansmanla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle kurulacağını bildirdi.

İnşaatın ay sonunda başlayacağını belirten Külcü, tesisin 2017 sonunda faaliyete geçmesinin planlandığını vurguladı.

Proje maliyetinin 55 milyon lira olduğunu, ayrıca 5 milyon liralık makine ve ekipman alımı yapılacağını ifade eden Külcü, böylece toplam yatırım bedelinin 60 milyon lirayı bulacağını kaydetti.

Yaptıkları bu yatırımların, belediyelerinin çevre ve insana verdiği değerin en önemli göstergesi olduğuna dikkati çeken Külcü, şu ifadeleri kullandı:

"Laçin, İskilip, Alaca ve Sungurlu ilçelerimizin de istifade edeceği bu projeyle, vahşi depolamadan düzenli depolama sistemine geçilecek. Ayrıştırma sistemiyle çöpler ayrıştırılacak. Bu sayede çöpler, çevreye zararı engellenerek ekonomiye kazandırılacak. Birliğe üye ilçelerdeki çöpler için bu 4 ilçede transfer istasyonu kurulacak. Tırlar vasıtasıyla çöpler merkeze taşınacak. Çorum merkezdeki ve ilçelerdeki mevcut vahşi çöp depolama alanları rehabilite edilerek kapatılacak. Çok küçük olan çöp sahaları da en yakın rehabilite edilmiş çöp sahasına taşınacak."

Gaz, elektrik ve gübre üretilecek

Çöplerin depolama ve rehabilite alanlarındaki metan gazını toplamak için sistem kurulacağını belirten Külcü, entegre tesislerle de gazın ardından elektrik üretimine geçileceğine işaret etti.

Tesiste ev ve bahçe atıklarından gübre üretileceğini kaydeden Külcü, ayrıca projenin hayata geçirilmesiyle sinek ve haşere oluşumunun azalacağını, çevre, doğa ve yer altı suyunun korunacağını vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Muzaffer Külcü Avrupa Birliği Çorum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title