Haberler

Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur: "8 Mart Kadınların Mücadelesidir"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur."Kadınlarımız; ülkemizde ve dünyada dil, din, ırk ve etnik ayrımcılık gözetmeden barış içinde birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak"...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur: "Kadınlarımız; ülkemizde ve dünyada dil, din, ırk ve etnik ayrımcılık gözetmeden barış içinde birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak istemektedirler" dedi.

Cesur: "8 Mart 1857 tarihinde, ekonomik bağımsızlığı için mücadele veren,

eşit işe eşit ücreti kabul ettirmek adına ağır çalışma şartlarını protesto eden, 40 bin New York'lu kadın işçinin direnişi acımasızca bastırılmış ve 200 kadın maalesef hem yanarak hem kurşunlanarak ölmüştür. 1910 yılında toplanan Kopenhag 2. Kadın Kongresi'nde bu insanlık ayıbı olay, bütün dünyaya 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmiştir. 1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Dünya Kadınlar Günü sosyal, siyasal, ekonomik, kadın hakları talebiyle ortaya çıkmış bir toplumsal girişimdir" diye konuştu.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez, 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı diyen Ramadan Cesur: "1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 tarihinden sonra dört yıl süreyle ülkemizde herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor. Kadın benim anam, karım, kız kardeşim ve o benim hayat arkadaşımdır diyor şair. Kadın önce anadır,

çünkü bu özelliğiyle çok sevdiğimiz vatanımıza anavatan dedik. Üzerinde yaşadığımız yurdumuza anayurt dedik. Sınırlarımızı belirlediğimiz topraklarımıza da Anadolu dedik. Onun için bizde ana kutsaldır ve değeri kutsal kitaplarda da yerini almıştır" şeklinde konuştu.

Cesur sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde kadınların toplum içinde saygıdeğer bir yer kazanması, öğrenim, meslek edinme ve çalışma haklarına sahip olması, Ulu Önder Atatürk'ün ileri görüşlülüğü sayesinde dünyanın birçok ülkesinden önce sağlanmıştır.

Atatürk'ün toplumumuza yön vermek için koyduğu ilkelerinde eğitimin gücüne olan inancı, eğitim, öğretim, seçme seçilme haklarına sahip olması yönünde bir dizi yasal düzenlemeler yapılmış, kadınlarımızın Türk sosyal yaşamına girmesi sağlanmıştır. İlk temel belge olan medeni kanunla çağdaş toplum düzenine geçilmiştir. Bugüne dek kadınlarımız, çağdaşlık düzeyine ayak uydurmaya çalışmakta ve bunun mücadelesini vermektedir.

Kadınlarımız; ülkemizde ve dünyada dil, din, ırk ve etnik ayrımcılık gözetmeden barış içinde birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak istemektedirler.

Kadınlarımızı derinden yaralayan ve duygu alanını mahveden savaşların, kavgaların ve olayların bitmesini istiyoruz. Dünyada düşmanlıkların son bulmasında ve savaş karşıtı kültürlerin oluşturulmasında

"uzlaşmanın" yenidünya düzenine egemen olmasını istiyoruz. Ayrıca siyasilere ve idarecilere sesleniyoruz. Nüfusumuzun yarısından fazlasını kadınlarımızın teşkil etmesine rağmen, partilerimizin kadınlarımıza daha fazla seçilme imkanı tanımalarını ve yer vermelerini istiyoruz. Yarının anneleri olacak genç kızlarımızın, kadınlarımızın haklarına sahip ve saygılı bir Türkiye istiyoruz.

Dünyada ve ülkemizde barış dolu yarınlar dileğiyle, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum."

(SŞ -)

06.03.2013 10: 33: 32

TSI

NNNN - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Çorlu Yerel Haberler

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title