Haberler

Çinli Chery, Türkiye Yatırımı İçin 500 Milyon Dolarlık Teşvik Peşinde

SAKARYA'nın Karasu İlçesi'nde 500 milyon dolarlık yatırımla otomobil fabrikası kurmak için görüşmeler yaptıktan sonra bu kez İspanya'da araştırma başlatan Çinli otomobil firması Chery, yeniden Türkiye'ye döndü.

SAKARYA'nın Karasu İlçesi'nde 500 milyon dolarlık yatırımla otomobil fabrikası kurmak için görüşmeler yaptıktan sonra bu kez İspanya'da araştırma başlatan Çinli otomobil firması Chery, yeniden Türkiye'ye döndü. Türk ortağı Mermerler Holding yöneticileri ile birlikte Karasu İlçesi'ne gelerek bir dizi görüşmeler yaptı. Görüşmelerde hazır bulunan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik, Chery'nin Türkiye'de kurmayı planladığı fabrika için teşvik almak istediğini söyledi.

Çin'in ünlü otomobil fabrikası Chery, 1 yıldan bu yana otomobil fabrikası kurmak Sakarya'nın yanısıra Eskişehir ve İzmir'de araştırma yaptı. 1 ay kadar önce fabrikayı İspanya'ya kuracağı konuşulan olan Chrey'nin Türk ortakları Mermerler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, beraberinde holding yöneticileri olduğu halde Karasu İlçesi'ne gelerek bir dizi görüşmelerde bulundu.

Teknik Müdür Yardımcısı Muhittin Kora, Yedek Parça Müdürü Mesut Özdemir, İnşaat Koordinatörü Murat Yüksel ile Karasu'ya gelen Murat Mermer, burada TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Hasan Ali Çelik, Karasu Kaymakamı Murat Duru, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu'nun da katılımıyla görüşmelerde bulundu. Mermerler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, "2009 yılı Kasım ayında yaptığımız başvuru ile Karasu'ya fabrika kurmak için girişimde bulunduk. Bunun dışında yer için başvurumuz olmadı" dedi.

En akılcı yatırım adresinin Karasu olduğunu öne süren Murat Mermer, şöyle dedi:

"Türkiye son küresel krizde en doğru politikaları izleyerek krizin etkilerini en aza indirdi. Chery firması da Türkiye'den daha akılcı bir yere yatırım yapamaz. Biz de yatırım için birçok yeri inceledik. Bunlardan en akılcı olanı kesinlikle Karasu. Lojistik açısından değerlendirildiğinde burasının önemi daha iyi anlaşılıyor. 2014 yılı dünya otomotiv sektörü açısından çok önemseniyor. 29 Ekim'de iki yılda bir düzenlenen otomobil fuarı İstanbul'da yapılacak. Bu fuarda Chery firmasının 8 yeni modeli görücüye çıkacak. Bu fuarın bizim için en önemli noktası 2 modeli bizim üretecek olmamız. Bu modelleri de KarasuÆda kuracağımız fabrikada üreteceğiz."

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada Chery'in İspanya'ya gitmesinin sözkonusu olmadığını, ancak fabrikanın kurulması için yapılacak yatırım için teşvik istediğini söyledi. Çelik, şöyle konuştu:

"Chery'nin otomobil fabrikası için resmi başvurusu var. 700 dönümlük arazi de hazır. Bakanlığa 'Bburada fabrika yapacağız' diye resmi başvuruları sonrasında bakanlık da gerekli çalışmalar yapıldı. Ancak istedikleri teşvik. Hatta onlar otomobil fabrikasının kurulmasıyla bölgeye otomotiv yan sanayinin de geleceğini belirterek kendilerinin kuracakları fabrikanın önemini anlatıyorlar. Teşvik alırlarsa 500 milyon dolarlık yatırım hemen Türkiye'ya gelecek."

Zafer TOKUŞ - Mustafa GÜL / KARASU / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok'

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok"

Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş'a cinsel saldırı suçundan hapis cezası

Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş'a cinsel saldırı suçundan hapis cezası

Erdoğan: Sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesini amaçlıyoruz, bunu başarabilirsek sonraki adıma gerek kalmayacak

Erdoğan: Sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesini amaçlıyoruz, bunu başarabilirsek sonraki adıma gerek kalmayacak

AK Parti'nin ağabeyleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı iki konuda uyardı

AK Parti'nin ağabeyleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı iki konuda uyardı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title