Haberler

Çifte Kaval Anadolu Çalgısıymış

Deniz Açık - Anadolu Üniversitesinde (AÜ) yapılan "Eski Anadolu'da Müzik Aletleri" adlı bilimsel araştırma projesi ile Yunan kültürüne ait olduğu sanılan, Batı ülkelerinde "aulos" olarak bilinen çalgının, Frig kültürüne ait Orta Anadolu çalgısı...

Deniz Açık - Anadolu Üniversitesinde (AÜ) yapılan "Eski Anadolu'da Müzik Aletleri" adlı bilimsel araştırma projesi ile Yunan kültürüne ait olduğu sanılan, Batı ülkelerinde "aulos" olarak bilinen çalgının, Frig kültürüne ait Orta Anadolu çalgısı "çifte kaval" olduğu tespit edildi.

AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taciser Sivas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kaynaklarda Friglerin müzik aletleri konusunda üstün başarı gösterdiğinin ifade edildiği belirterek, birçok müzik aletinin Frigler tarafından icat edildiğinin bilindiğini belirtti.

Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktada bulunan Friglerin başkenti Gordion'da yapılan kazılarda aynı alanda iki kemik kaval bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Sivas, şöyle konuştu:

"Boğazköy'de bulunun Ana Tanrıça Kibele'nin müzisyenleriyle birlikte bulunduğu grubunda da müzik aletleri karşımıza çıkıyor. Çifte flüt olarak adlandırılan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bulunan heykel grubunda Kibele, çifti kaval ve lir çalan iki müzisyen arasında betimlenmiştir. Bu betimlemeler de çifte kavalın antik kaynaklardaki anlatımlarının somut örneklerindendir. Frigler, Anadolu uygarlıkları içinde önemli bir uygarlıktır. Eşek kulaklı Midas öyküsünde de Friglerin müzik aletleri üzerindeki başarısı anlatılmaktadır. AÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bülent Alaner ile Friglerin müzik kültürü ve çifte kaval üzerine AÜ olarak bir bilimsel araştırma projesi hazırladık. Proje istediğimiz sonuçları ortaya çıkarttı ve görüşlerimizi destekledi."

-"Çifte kaval bir orta Anadolu çalgısıdır"-

Prof. Dr. Alaner de 2011 yılında "Eski Anadolu'daki Müzik Enstrümanları" konulu projeyi yaşama geçirdikleri ifade etti.

Devam eden proje kapsamında önemli bulgular elde ettiklerini anlatan Prof. Dr. Alaner, şunları kaydetti:

"Çifte kavalın Anadolu'ya Eskişehir'e ve Frigya'ya ait bir enstrüman olduğunu ortaya koyduk. Çifte kaval, yan yana bağırsak iplerle bağlanmış iki kavaldan oluşan ve ikisinin aynı anda çalınmasıyla ortaya çıkan bir Anadolu çalgısıdır. Çifti kaval, 50 yıl öncesine kadar Orta Anadolu'da kullanılıyordu. Bugün çifte kaval Yunan kültüründen 'aulos' diye adlandırılıyor. Ancak çifte kaval bir Orta Anadolu çalgısıdır."

-"Çifte kavalı Anadolulu olduğu üzerinden çalışmalara yapılmalıdır"-

Prof. Dr. Alaner, Gordion'da yapılan kazılarda çıkan ve kayıtlara "düdük" diye geçen çalgının çifte kaval olduğunun saptandığını belirterek, "Bu çalgıyı yeniden inşa ettik ve çaldık. 'Frigyen modu' denilen Frigya makamının var olduğunu gördük. Bu makamın bugün Eskişehir'deki, Kütahya'daki ve Bilecik'teki halk türkülerinde yaşadığını gözlemliyoruz. Batı ülkeleri, 'aulos' ismini verdiği çifte kavala 'double pipe' demelidir. Bu değiştirilmelidir. Müzik bilimcilere yönelik çifte kavalın Anadolulu olduğu üzerinden çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Deniz Açık Eskişehir Sakarya Sivas Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title