Haberler

CHP'li Muhaliflerin Toplantısından Neler Çıktı?

CHP'li Muhalifler Adına Açıklama Yapan Hikmet Çetin, Genel Başkan Deniz Baykal ve Yöneticileri Siyaseti Bırakmaya Çağırdı.

CHP'li muhalifler adına açıklama yapan Hikmet Çetin, Genel Başkan Deniz Baykal ve yöneticileri siyaseti bırakmaya çağırdı.

CHP'nin seçimlerde beklenen başarıyı gösterememesinin ardından CHP'li muhalifler bugün bir araya gelerek, durum değerlendirmesi yaptı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün İran Caddesi'ndeki ofisinde yapılan toplantıya, Sarıgül'ün yanı sıra Hikmet Çetin, Celal Doğan, Adnan Keskin, Onur Kumbaracıbaşı, Mehmet Tomambay, Muharrem Toprak, Hasan Aydın, İsmail Değerli, Mehmet Moğultay, Tahir Şahin ve Halit Toraman katıldı. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından beklenin aksine Sarıgül yerine Hikmet

Çetin bir açıklama yaptı.

Basın mensuplarının ilgisi karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Çetin, Türkiye'nin geride bıraktığı seçimlerle dünyaya demokrasi örneği gösterdiğini söyledi. Seçim kampanyalarında parti liderlerinin birbirlerine karşı hırçın ve düzeyi yüksek olmayan atışmalar yaptıklarını hatırlatan Çetin, buna karşılık halkın seçimlerde gösterdiği tavırla pek çok siyasi parti ve parti liderinin önünde olduğunu gösterdiğini ifade etti. Seçimin galibinin AK Parti, mağlubunun ise CHP olduğunu belirten Çetin, AK Parti'yi

başarısından dolayı kutlarken, CHP yönetimini ise siyaseti bırakmaya çağırdı. Seçimlerde asıl başarısız olanın CHP değil, CHP Genel Başkanı ve yönetimi olduğunu söyleyen Çetin, dünyanın hiçbir yerinde 4 seçim üst üste başarısız olan bir parti yönetiminin görevinin başında devam etmediğini kaydetti. Özellikle sosyal demokrat partilerde asla başarısız bir yönetimin görevine devam etmediğine dikkat çeken Çetin, İngiltere'de Tony Blair'in görev süresi dolmadan bıraktığını hatırlattı. CHP'nin başındaki yönetimin

de siyaseti terk etme noktasına geldiğini vurgulayan Çetin, Genel Başkan Deniz Baykal ve beraberindeki yönetimin ülkeye ve CHP'ye yapacakları en büyük hizmetin siyaseti bırakmak olacağını söyledi. Türkiye'de sosyal demokrat insanların "Genel başkana rağmen oy verdim" durumuna geldiğini ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

"CHP'ye, Atatürk'ün partisine bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur. CHP kimsenin özel malı değildir. Yönetim parti içinde iktidar kurmakta başarılı, ancak ülkede iktidar olmayı başaramadı ve bundan sonra da başarabileceğini sanmıyorum. Biz bugün partililer olarak bir araya geldik ve değerlendirme toplantısı yaptık. Baykal ve arkadaşlarının CHP'den vazgeçmesi gerekir. CHP bugün bölge partisi haline gelmiştir. Tüm coğrafyayı kucaklamayan bir partinin iktidar olması mümkün değildir. Seçim öncesinde tüm

konjonktür CHP'nin lehineydi. Sosyal demokrat partiler seçimlere girmeyerek CHP'yi desteklediklerini açıkladılar. Mitingler düzenlendi. Tüm bunlara rağmen CHP, oyunu ancak yüzde 1.5 oranında artırdı. Bu bir başarı olarak gösterilemez. Bugünkü yönetim ve genel başkan CHP'lilere ve bu halka haksızlık yapıyor. Bu nedenle Genel Başkan Baykal ve beraberindeki ekibin sadece istifa etmesi yeterli değil, siyaseti de bırakmaları gerekir. Ancak siyaseti bırakarak partisinin ve ülkesinin önüne açabilir."

Çetin, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bundan sonraki süreçte kurultayın bir çözüm olmadığını dile getiren Çetin, partinin tüzük değişiklikleri ile kurultaya gitmesinin ancak yönetimin belirlediği delegelerin güven oyu vermesi anlamına geleceğini söyledi. "Sorun kurultay değil siyaseti bırakmaktır" diyen Çetin, siyasetin iktidara gelmek için yapıldığını, ancak CHP'nin Türkiye'de 35 ilde temsil bile edilmediğini kaydetti. Çetin, CHP gibi bir partinin birçok ilde miting bile

düzenleyemediğini söyleyerek, "Benim doğum yerim olan Diyarbakır'da, doğunun en büyük ilinde CHP yüzde 1.9 oranında oy aldı. MHP'nin bile gerisinde kaldı" dedi.

Hikmet Çetin, bunun bir muhalefet meselesi olmadığını, CHP'liler olarak sorumluluklarının gereğini yerine getirdiklerini ifade etti. CHP'lilerin bundan sonra yapması gerekenin yönetime 'Siyaseti bırak' çağrısında bulunmak olduğunu belirten Çetin, demokrasinin gereği başarısız olan yönetimin görevi bırakması gerektiğini söyledi.

Bir gazetecinin, bugünkü toplantının "Sarıgül Hareketi" olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini sorması üzerine Çetin, bunun bir isim üzerinde gerçekleşen bir hareket olmadığını, CHP'ye gönül vermiş kişilerin sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu ifade etti. "Ben Baykal'dan daha eski CHP'liyim" diyen Çetin, yönetimin siyaseti bırakma çağrısının altını çizdi.

CHP'li eski bakanlardan Onur Kumbaracıbaşı ise, Genel Başkan Deniz Baykal'ın mutlaka çekilmesi gerektiğini belirterek, CHP'lilerin Atatürk'ün ruhuna uygun, laikliğe bağlı olarak yolunu bulacağını söyledi.

(SC-MAY-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title