Haberler

CHP İl Başkanı Şimşek'ten Yolsuzluk İddiaları

CHP İstanbul İl Başkanı Berham Şimşek, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Üzerinden Yolsuzluk Yapıldığı İddia Etti.

CHP İstanbul İl Başkanı Berham Şimşek, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı üzerinden yolsuzluk yapıldığı iddia etti.. Şimşek, 2008 yılında meclisten çıkan yasa ile 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na aktarılmak üzere çok sayıda kurumdan bütçe ayrıldığını ve İstanbul ili sınırları içinde satılan benzinden 1.5 kuruş, mazottan da 1 kuruş kesildiğini belirterek 'toplanan bu paralar nereye gitti' diye sordu.

Demokratik Özerklik tartışmalarına da değinen Şimşek, "Başkalaştırma ve ayrıştırma projesine karşı tek bir proje vardır o da Cumhuriyet'tir. Cumhuriyet'in kurucusu ve yılmaz bekçisi Cumhuriyet Halk Partisi'dirö şeklinde konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Berham Şimşek Beyoğlu'ndaki CHP İstanbul İl Binası'nda basın toplantısı düzenledi.. 2007 yılında CHP'den milletvekiliyken İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansıyla ilgili karşı oy yazısı yazdığını belirten Şimşek bugün orada yazdıklarının gerçekleştiğini görmekten üzüntü duyduğunu söyledi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın belli kesimlere para aktarılması için kurulduğunu iddia eden Şimşek, Ajansın 2008-2009 yılları gelir kalemleri toplamı 338 Milyon, 2010 yılı bütçesinin ise 510 Milyon TL olduğunu ve meclisten çıkan bir yasa ile İstanbul İli sınırları içersinde satılan benzinden 1.5 kuruş, mazottan ise 1 kuruş kesildiğini ve toplanan bu paraların Ajansın bağlı olduğu bakanlıkların mütevelli heyetinde bulunan müfettişleri tarafından denetlendiği için hiçbir bütçe kaleminin şeffaf olmadığını söyledi. Şimşek daha sonra ajansta yolsuzluk yaptıklarını iddia ettiği kişilerin isimlerini ve ne kadar bütçe aktarıldığını elindeki belgelerle dayanarak açıkladı.

Şimşek, yaptığı açıklamada şunları söyledi;

"Ajansın Genel sekreteri Yılmaz Kurt, Türkiye İdareciler Derneği üyesi ve derneğin yayın organı olan derginin editörü, Yılmaz Kurt, Ajans'tan bu dergiye reklam adı altında kaynak aktardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş adına Ajans bütçesinden Avukat Numan Güzey'e 700 bin TL kaynak aktarıldı. Bu beyefendi Başbakanın avukatı olup aynı zamanda bir dönemlerde çete kurmaktan aranmaktadır.

Ajansın Yürütme Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay'a ajans bütçesinden 100 bin TL'yi bulan kaynak aktarıldı.

Bülent Akarcalı'nın firması Argos Kültür Sanat A.Ş'ye Müzik Akademisi için 300 bin TL aktarıldı. Bu akademi de kaç kişi eğitildi belli değil.

Yönetim Kurulu Kararı ile bir projeye 2 milyon TL katkı sağlanması kararı alındı. Ama sonra ne oluyorsa bu rakam aynı gün içinde 2 milyon 600 bine çıkarıldı. Yine bir kararda 1 milyon 200 bin liralık ödeme, mükerrer karar yoluyla 1 milyon 400 bine çıkarılıyor. Yine başka bir kararda 1 milyon 600 bin TL olan ödeme, bir anda 2 milyona çıkarılıyor.

Ahmet Kot isimli bir Edebiyat Yönetmeni var, Ajansın Edebiyat Yönetmeni oluyor. Ahmet Kot Kültür Bakanlığı'nda ihale yasaklısı. Ahmet Kot'un oğlu Yusuf Kot, Cafcaf Dergisi'nin yazı işleri müdürü ve çizeri. Ajans tarafından, Cafcaf Dergisi'nin yayıncısı olan Küresel İletişim Medya Yayıncılık'a Asım Gültekin adıyla verilen ve daha sonra Mizah Derneği diye değiştirilen, 'İstanbul gülümsüyor Projesi'ne' 500 bin TL bütçe desteği verildi"

Şimşek daha sonra cevaplanmasını istediği şu soruları sordu:

"Başbakanın danışmanı Cüneyt Zapsu kurucusu olduğu Genç Hayat Vakfı'nın Ajansa sunduğu 'Sokağımdan Tarih Yazıyorum" isimli projeye 90 bin TL aktarıldı mı?

Yürütme Kurulu Üyesi Vecdi Sayar'ın Pİ Prodüksiyon adlı şirketine 'Altın Yollar Projesi' için 1 milyon 948 bin TL ödendi mi?

Osman Özsoy etkinlikler direktörüydü görevden alındı. Osman Özsoy'un şirketi Cineplus Film Müzik Reklam şirketi vardı. Deniz Feneri davasında yargılanan Aykut Zahid Akman, Zekeriya Karaman ve İsmail Karahan 'Andabarter A.Ş'de ortaklar. İsmail Karahan da Karmen Tekstil ve Sarah Ajans'tan Osman Özsoy'un ortağıdır. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Cineplus şirketine "Ah Güzel İstanbulö adlı film projesi için 1 milyon 600 bin TL bütçe desteği verdi mi?

Cevaplanmasını istediği soruları soran Şimşek ardından 2010 yılı boyunca ajansın yaptıklarını sıraladı.

"İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, bir yıl içinde 588 proje, 9 bin 500'ü aşkın etkinlik, 35 yarışma, 52 festival, 84 restorasyon, 32 ülkede 183 tanıtım etkinliği, 595 eğitim, 727 atölye çalışması, konserler ve sahne performansları Vs.. Artık soygunun boyutunu siz düşünün anlaşılan ajans çok çalışmış. Ama 2009 yılının ilk on ayında İstanbul'a 6 Milyon 370 bin yabancı turist gelmişken, bu yıl Avrupanın Kültür Başkenti İstanbul'a 5 Milyon 940 bin turist gelmiş"

Son günlerde tartışılan Demokratik Özerklik tartışmalarına da değinen CHP İl Başkanı,

"Cumhuriyet'in tüm kurumları, değer ve devrimleri tek tek sistemli saldırılarla işlevsiz bırakılmaktadır.Tüm halkımızın taşıdığı kaygıları yürekten paylaştığımızı bir kez daha ifade ederek gelinen bu noktada, Okyanusun ötesine biat etmek, iktidarın teokratik baskısına boyun eğmek, cumhuriyete Atatürk'e Misak-ı Milli ve bölünmez bütünlüğe hayasızca saldırıların hazmettirilmeye çalışıldığı, tüm halkımızın ibretle izlediği Manzara-ı Umumiyedir. Bütün bu başkalaştırma ve ayrıştırma projesine karşı tek bir proje vardır o da Cumhuriyet'tir. Cumhuriyet'in kurucusu ve yılmaz bekçisi Cumhuriyet Halk Partisi'dir" diye konuştu.

Bir basın mensubunun "Gürsel Tekin'in bazı değişikliklere gitmesinin konuşulduğu ve bunun da sizi görevden alması anlamına geldiği belirtilmektedir" şeklindeki sorusu üzerine Berham Şimşek; "CHP kurumsal siyaset yapan bir partidir. Şahısların laflarıyla yürümez merkez karar alma organları vardır. Merkez karar alırsa, boynumuz kıldan incedir" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title