Haberler

CHP'den Tezkereye Destek

Milletvekili Elekdağ, Aden Körfezi Açıklarındaki TSK Deniz Unsurlarının Görev Süresinin Bir Yıl Daha Uzatılmasını Öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne Olumlu Oy Vereceklerini Açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Aden Körfezi açıklarındaki TSK deniz unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne olumlu oy vereceklerini açıkladı CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Aden Körfezi açıklarındaki TSK deniz unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne olumlu oy vereceklerini açıkladı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Aden Körfezi açıklarındaki TSK deniz unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi görüşmeleri üzerinde CHP adına konuşan Şükrü Elekdağ, "Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurların Aden Körfezi, Somali karasuları ve Arap Denizi ile mücavir bölgelere gönderilmesine ilişkin tezkereye olumlu oy vereceğimizi belirtirim" dedi.

- TUNUS VE MISIR'DAKİ OLAYLAR-

Türkiye'yi bölge güvenliği açısından yakından ilgilendiren bir gelişmenin Arap ülkelerini vuran isyan fırtınası olduğunu belirten Elekdağ, "Obama yönetimi, Mübarek'in artık önlemez görünen istifasıyla Ortadoğu'da yeri doldurulamayacak bir müttefikini kaybedeceğinin telaşı içinde, Mısır'daki olaylardan göreceği zararı asgariye indirmek amacıyla, gelişmeleri çıkarları doğrultusunda yönlendirmek istemektedir" dedi. Mısır'daki değişimin bölge ve Türkiye üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Elekdağ, şöyle dedi:

"Mübarek'in yönetimindeki Mısır, ABD'nin Ortadoğu stratejisinin en önemli ayağıydı. ABD'nin bölgede Mısır'ın yerine koyacağı bu önemde başka bir unsur yoktur. Bu itibarla ABD'nin bölgedeki eli zayıflayacak ve kendine yeni bir Ortadoğu stratejisi çizme ihtiyacını duyacaktır. Yeni Mısır hükümeti, büyük bir olasılıkla Mısır- İsrail barış antlaşmasını muhafaza edecektir. Türkiye'nin ABD'nin stratejik ıskalasındaki yeri güçlenecek, doğan jeo-politik boşluğun Türkiye tarafından doldurulması düşüncesi Washington'da filizlenmeye başlayacaktır. Tüm çevresi düşmanları tarafından kuşatılmış konumdaki İsrail'de Türkiye ile uzlaşma ihtiyacı giderek kuvvetlenecektir."

- LAİKLİK UYARISI-

Türkiye'nin İslam aleminde tek demokratik ülke olmasının sırrının, laiklik ilkesini benimsemiş olmasında yattığını vurgulayan Elekdağ, "Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısı zayıflarsa sadece demokrasisi tehlikeye düşmekle kalmaz, Türkiye örnek olma vasfını da kaybeder" dedi.

- ILIMLI İSLAM-

"Ilımlı İslam" kavramına da dikkat çeken Elekdağ, şöyle dedi:

"Ilımlı İslam denilen kavram, Ortadoğu'daki enerji coğrafyasına göre politikasını belirleyen ABD'nin, bu bölgedeki sömürüsünü meşrulaştırmak amacıyla üretmiş olduğu dinsel-siyasal bir araçtır. ABD'nin amacı, Amerika'nın Ortadoğu'daki çıkarlarına ters düşmeyen, batı karşıtı olmayan, global kapitalizme karşı tutum almayan bir İslam yaratmaktır. ABD'ye göre, yaratmak istediği modele radikal İslam'ın kaynağı olan katı sert şeriat anlayışı (Selefilik) ne kadar ters düşüyorsa, laiklik de o kadar ters düşüyor. Çünkü Türk laisizmini diğer Müslüman ülkelerin uygulayamayacaklarını, laikliğin bu ülkelerin sosyal dokusuyla bağdaşmayacağını düşünüyor. O zaman, Türkiye'nin, öngördüğü standart ılımlı İslam modeline yaklaşmasını ve laiklik uygulamasında esnek olmasını, İslam'ın özel yaşam ve kamu yaşamındaki rolü konusunda uyum göstermesini istiyor. Yani, Türkiye'nin ılımlı standart İslam modeline uyması için, laiklik ilkesini esnetmesini, budamasını ve içini boşaltmasını istiyor. Ilımlı İslam uygulanması bir başka deyimle şeriat temelli veya buna yakın bir sistemin devlet modeli olarak savunulmasıdır." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title