Haberler

CHP'den Başbakan'a "Fetva" Tepkisi

CHP, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan "sır dizileri" olarak anılan yayınlarla ilgili görüş istediğine ilişkin iddiaları TBMM gündemine getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Şanlıurfa'da, 12 yaşındaki bir kız çocuğunun "Sırlar Dünyası" adlı diziden etkilenerek yaşamına son vermesini ve ardından RTÜK'ün Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan benzer yayınlarla ilgili görüş istediği yönünde haberlerin medyada yer aldığını anımsattı.

Karademir, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet reklamlarını yasaklamaya çalışan RTÜK'ün, RTÜK Daire Başkanı Dr. Cengiz Özdiker'in geçmişte hazırlayarak kurula sunduğu ve içinde 'Dini konuların tartışılmasında ölçü; bilimsellik, akılcılık ve toplumsal duyarlılık sınırı kesinlikle aşılmamalıdır. Hangi amaca yönelik olursa olsun yayın yoluyla dinin, dinin duyguların veya dince kutsal sayılan değerlerin istismar edilmesi kabul edilemez bir gerçek yayıncılık olgusudur. Yayın kuruluşları, anayasa hükümlerine ve kanun ile yönetmeliklerde öngörülen yayın ilkelerine uygun yayın yapmakla yükümlüdürler' uyarılarına yer verdiği rapora karşın RTÜK yasası doğrultunda görevini yapmak yerine, konuyu Diyanet İşleri Başkanlığına yönlendirmesi dikkat çekicidir. Bu bilgiler ışığında; RTÜK'ün, bu tür dizilerin İslamiyet'te yeri var mıdır? Bu diziler dine uygun mudur? sorularını içeren Diyanet İşleri Başkanlığından resmi yazı ile görüş ya da fetva istediği doğru mudur? Şayet doğru ise. RTÜK'ün, Diyanet İşleri Başkanlığından görüş ve fetva istemesi, din ve devlet işlerinin her koşulda ayrı tutulacağını, devletin temel kurallarının ve işleyişinin din kurallarına dayandırılamayacağını anayasa ile hüküm altına alan Türkiye Cumhuriyetinde mümkün müdür? Genel gerekçesinde, "çağdaş uygarlığa bağlı devletlerin ilk belirgin özelliği, din ile dünyayı ayrı görmektir" ifadesine yer veren ve Türkiye'de çağdaş hukuk anlayışını tesis eden Türk Medeni Yasasına karşın bir kamu kurumunun 'dini esasları' uygulama alanına sokma girişimlerini laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?" (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title