Haberler

Cam Filmi Seven Sürücülere Bayram Müjdesi

Recep Demir - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, büyük talep olmasına rağmen, yasak olduğu için araçlarına cam filmi uygulatamayan sürücüleri sevindirecek bir çalışma başlattı.

Recep Demir - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, büyük talep olmasına rağmen, yasak olduğu için araçlarına cam filmi uygulatamayan sürücüleri sevindirecek bir çalışma başlattı.

İlgili kurumların bir araya gelerek yapacakları çalışma sonucunda, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak.

AA muhabirinin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, bakanlık, araç sürücülerinin büyük bölümünün istemesine rağmen, güvenlik amacıyla yasak olduğu için kullanamadığı cam filmleri konusunda çalışma başlattı.

Çalışmalar sonucu konu, Motorlu Araçlar Teknik Komitesi (MARTEK) gündemine taşınarak değerlendirildi.

Daha sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların

(Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Standardları Enstitüsü) katılım sağladığı, otomotiv sanayi sektörünü temsilen ise Otomotiv Sanayi Derneği'nin yazılı görüş beyan ettiği toplantılar gerçekleştirildi.

Toplantılar sonucunda, konuyla ilgili olarak ivedi şekilde düzenleyici mevzuat oluşturulması ve şu an uygulanan yasaklayıcı mevzuatın da cam filmlerinin geçirgenlik oranlarının yasal sınırları dikkate alınarak, tekrar düzenlenmesine karar verildi. Bu amaçla çalışmalara da hız verildi.

-Firmaları TSE yetkilendirecek-

Mevzuat hazırlanıp yürürlüğe girdiğinde, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak. Konuya ilişkin Türk Standardları Enstitüsü (TSE) görevlendirilecek ve TSE, cam filmi uygulaması yapmak isteyen firmaların yeterliliklerini değerlendirip, bu firmaları yetkilendirecek.

Böylece araç sürücüleri trafik kontrol noktasına ya da muayene istasyonuna giderken, cam filmlerini sökmek zorunda kalmayacak.

Diğer yandan bu uygulama ile araçlarda enerji verimliliği sağlanmasının yanı sıra ülkenin cari açığına da pozitif katkı sağlanacak.

-İç piyasa canlanacak, yakıt tüketimi düşecek-

Türkiye'de gerçekleştirilen cam filmlerinin hemen hemen tamamı ithal ediliyor. Bu ithalat, direkt yurt dışında yerleşik üretici firmadan alınıp, üretici markası ile piyasaya sürülmesi ya da yurt dışında yerleşik üreticilere imalatını yaptırıp, firmanın kendi markası ile piyasaya sürülmesi şeklinde gerçekleşiyor.

Cam filmi uygulaması yasak olduğu için bu işi yapabilecek üreticiler de imalattan kaçınıyor. Uygulamanın serbestleşmesi halinde yerli üreticinin de önü açılmış olacak.

Bu arada, yetkililer, yapılan deneylerde cam filmi kullanan araçlarda klima kullanımının yüzde 37 oranında azaldığı, güneş ısısının araç içine girişinin yüzde 61, zararlı ultraviyole ışınlarının da yüzde 98 oranında engellendiği, klima ısı yükünün ise yüzde 50 düşürüldüğünün görüldüğünü ifade ediyor.

Bu sayede, araçlardaki yakıt tüketimi de düşmüş oluyor.

-Mevcut durum-

Şu anki mevzuata göre, cam filmi kullanan araçlar, araç muayene istasyonlarında "hafif kusur" kapsamında değerlendiriliyor, herhangi bir trafik kontrol noktasından geçmeleri halinde ise para cezasından trafikten men cezasına varan ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

Araçlarda güneş ısısının etkisiyle sıcaklığın yükselmesi sonucunda ya araç klimasının çalıştırılması ya da camların açılarak seyahat edilmesi durumları ortaya çıkıyor. Her iki durumda da yakıt sarfiyatında ciddi değişimler meydana geliyor. Bu durum milyonlarca aracın seyir halinde bulunduğu ülkenin cari açığı için önem arz ediyor. Cam filmi uygulamalarının, ışık geçirgenliğini düşürmek için kullanılmasıyla araç içerisindeki ısının yükselmesinin önlenmesi, bu sayede enerji verimliliği konusunda da hassasiyetin en üst düzeyde hissedilmesi sağlanmış olacak.

Öte yandan, şu anki durumda renkli cam kullanan araçlara uygulanmayan yasağın, cam filmi kullanan araçlara uygulanması da ayrı bir tartışma konusu oluşturuyor.

Yayıncı: Fazilet Özer - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Otomotiv Sanayi Derneği Emniyet Genel Müdürlüğü Recep Demir Ekonomi Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title