Haberler

Çalık Grubu'na Verilen Krediler Meclis Gündeminde

Çalık Holdingin Halkbank ve Vakıfbank'tan Aldığı 750 Milyon Dolarlık Kredi ile Katar'lı Ortağı Meclis Gündeminde. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin Verdikleri Soru Önergeleriyle Konuyu Meclis Gündemine Taşıdılar.

Çalık Holdingin Halkbank ve Vakıfbank'tan aldığı 750 milyon dolarlık kredi ile Katar'lı ortağı Meclis gündeminde. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin verdikleri soru önergeleriyle konuyu Meclis gündemine taşıdılar.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Çalık Holding'in ATV ve sabah için Halkbank ve Vakıfbank'tan 750 milyon dolar kredi aldığına yönelik basında çıkan haberleri hatırlatarak "bu kredi hangi teminat karşılığı ve yüzde kaç faizle verilmiştir? Çalık holding grubuna bu kredinin verilmesinde sizin bir direktifiniz olmuş mudur? Olmuş ise bu holdingin başında damadınız Genel Müdür olmasaydı aynı direktifi verir miydiniz?" diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise TMSF ihalesinden, Sabah-ATV iktisadi bütünlüğünü 1.1 milyar dolara alan ve Başbakan'ın damadının genel müdür olduğu holdingin bu parayı nasıl denkleştirdiğinin tartışıldığını belirterek "sözkonusu kredi için banka yönetimlerine siyasi baskı yapıldığı görevden almakla tehdit edildikleri, bizzat Başbakan'ın devreye girdiği ve kredinin yüksek riskle ve olağanın dışında uzun vadeli ve düşük faili olduğu ve yeterli teminat alınmadan verildiği iddiaları vardır" dedi. Ersin, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"Sabah-Atv iktisadi bütünlüğünü satın alan ve damadınızın genel müdür olduğu holdinge, Vakıfbank ve Halkbank'tan verilen 750 milyon dolar kredinin faizi ve geri ödeme koşulları nedir? Krediler kaç yıl vade ile verildi? Kredilerin teminatları nedir? Kredi karşılığında Sabah-Atv hisseleri rehin edildi mi? Rehin edilen hisse oranı nedir? Saban-Atv iktisadi bütünlüğüne ortak olan Katar firması ne zaman kuruldu? Söz konusu Katar firmasının sırf bu ortaklık için ve Başbakan'ın bu ülkeye yaptığı ziyaretten sonra ve ısrarlı talepler üzerine, apar topar kurulduğu doğru mu?"

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi.

"TMSF, ihale şartnamesinin 10/2 maddesinde "ihale bedelinin ödenmesi' koşullarına göre ihaleye tek katılan gruptan, ihale bedelinin yüzde 50'sini neden depo olarak istememiştir? İhaleyi alan şirkete ortak olan Katarlı ortak "ALWASAEEL İNTERNATİONAL MEDAİ COMPANY'nin, ortak olmasına aracı olan siyasetçi var mıdır? Katar yatırım idaresine ait olan bu şirketle yapılan yüzde 25'lik ortaklığın, hükümet yetkililerinin, Katar'a yaptıkları resmi ziyaret sonrası gerçekleşmesi bir rastlantı mıdır?İhaleyi alan Grup'un 1.1 milyar dolar bedelin iki kamu bankasından alınan 750 milyon dolarlık kredi desteği ile ödendiği ve kredinin siyasi baskı ile verildiği iddiaları doğru mudur? Sabah-Atv Grubu'nun ihale şartnamesinde, ihaleyi alan kişi ve gruba talep ettiklerinde, kamu bankalarınca kredi verilir koşulu var mıydı?"

(ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title