Haberler

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Avm Tartışması

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı olağan toplantısında Konuksever Mahallesi'ndeki bir konut alanının ticari alana dönüştürülmesi amacıyla talep edilen imar plan değişikliği teklifi, sert tartışmalara neden oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın yurt dışında olması nedeniyle Başkan Vekili Deniz Filiz başkanlığında gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan AK Parti Sözcüsü Murtaza Tamyürek, Antalya'ya genel bütçeden yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Antalya'ya toplam 300 milyon dolar yatırım yapıldığını anlatan Tamyürek, bu yatırımların Antalya'nın geleceği açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Aksu Çayı Islah Projesi, EXPO alanı altyapı çalışmaları, Karacaören Barajı ve iki çevre yolu çalışmalarının bunların başında geldiğine değinen Tamyürek, Büyükşehir Belediyesi'ne bu yatırımların dolaylı olarak aktarıldığını ifade etti. Tamyürek, "AK Parti döneminde bile belediyenin çalışmaları bu şekilde desteklenmemişti" dedi.

-"Meclisi şaibe altına sokacak"-

Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin 16. maddesindeki Konuksever Mahallesi'ndeki bir konut alanının ticari alana dönüştürülmesi amacıyla talep edilen imar plan değişikliği teklifi sert tartışmalara neden oldu.

Alışveriş merkezi yapılmasının önünü açacağı ve kişiye özel düzenleme olduğu iddiaları nedeniyle eleştirilere neden olan düzenleme talebinin yeniden gündeme gelmesine tepki gösteren Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, planın, bir kişi veya ticari zihniyetin talebiyle meclise getirildiğini ileri sürdü. Bu maddenin mecliste yeniden görüşülüyor olmasının, meclisi "şaibe altına sokacağını" savunan Evcilmen, imar düzenlemesinin yargıya taşındığını anımsattı.

Maddenin gündeme gelmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Sözcüsü Murtaza Tamyürek de, maddeyi kendilerinin gündeme getirmediğini belirtti. Tamyürek, "Bu işi yangından mal kaçırır gibi meclisten getiriyorsunuz. Bunu biz AK Parti olarak getirmedik. Belediye Başkanı da AK Partili değil. Niye zan altında kalacağız- Evcilmen 'Bunu mahkemeye verdik' dedi. Bizim önerimiz bu maddeyi mahkeme sonuçlanana kadar geriye çekmek" diye konuştu.

-"Yargı süreci sona erene kadar madde geri çekilmeli"-

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, tartışmalar üzerine yaptığı konuşmada, gündem maddesinin AK Parti tarafından sunuluyor gibi gösterilmesine tepki gösterdi. Tütüncü, "Gündemdeki maddeleri biz oluşturmuyoruz. Önümüze geldikçe konuşup karar alıyoruz. Bu konu üzerinde birçok şey yazıldı, çizildi. Ben de bir belediye başkanı olarak böylesi bir spekülasyonun içinde Büyükşehir Belediyesi'nin olmasını istemem. Hiçbir meclis üyesinin bir zanı üzerinde barındıracağını düşünmüyorum. Ben de yargısal süreç sona erene kadar maddenin geri çekilmesini istiyorum" dedi.

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Yaşar Tabur, bütün belediye meclis üyelerinin bu ve benzeri konular yüzünden zan altında bırakıldıklarını ileri sürdü. Tabur, şöyle konuştu:

"Belediye Başkanının başlattığı bu tartışma nedeniyle meclis üyeleri günah keçisi haline getiriliyor. Bu AVM konusunda yetkili olan insanların samimi olmadığını düşünüyorum. Ama hep böyle tribünlere dönük işler yapılıyor. Sadece bununla ilgili Muratpaşa Belediyesi'nin bahsi geçen alanda tescilli bir alan var mıdır- Muratpaşa Belediyesi'nin görüşünün alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu bölge mezbelelik gibi, üçüncü dünya ülkesinin bir mahallesi gibi. Başkan da bugün bu meclisi sıkıntıya koymadan katkı sağlamamış mıdır- Burada mülkiyet sorunu yoktuysa Muratpaşa Belediyesi'nin burayı düzenleyip kamunun hizmetine sunması gerekmez miydi- Ben bunu merak ediyorum."

-"Oy çokluğuyla İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığına"-

Tabur'un açıklamaları üzerine konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de, alanın çok geniş olduğunu, 25 bin metrekarelik kısmının ise özel mülkiyete ait olduğunu anlattı. Belediye başkanlarının özel mülkiyete müdahale hakkı olmadığını anımsatan Evcilmen, "Ben siyaset yapmıyorum. Ben bazı gerçekleri dilimin döndüğü kadar anlatmaya çalışıyorum. Biz burada işlemlerimizi tesis ettik, buradaki boş alanlar kişi ya da kişilere aittir. Bu kişiler haklarını kullanabilirler ama böyle bir planlamaya onay vermemiz mümkün değil. Bu planlamanın 40 bin metrekare olduğunu hepiniz bilmektesiniz. Peki geri kalan kısmının tasarrufu kime ait" dedi.

Yaşanan tartışmaların ardından imar planı değişikliğinin İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nda görüşülmesi, oy çokluğuyla kararlaştırıldı.

Meclis gündeminde yer alan Konyaaltı, Hurma, Liman, Gürsu, Uluç, Mollayusuf, Toros ve Sarısu mahallelerindeki 7 doğal gaz bölge regülatör alanı belirlenmesine ilişkin talep de, MHP'li üyelerin itirazına karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

Konyaaltı, Kepez, Döşemealtı ve Aksu ilçelerindeki imar plan değişikliklikleri de meclis toplantısında görüşülerek karara bağlandı.

Muhabir: Hüseyin Kanber

Yayıncı: Güç Gönel - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Süleyman Evcilmen Muratpaşa Ak Parti Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title