Haberler

Bursa'ya 8 Yılda "Su Yatırımları" Yağdı

"Otomotiv ve tekstilin kalbi" konumuyla ön plana çıkmasına rağmen, hala önemli bir tarım kenti olma özelliğini sürdüren Bursa'ya son 8 yılda Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1 milyar 200 milyon TL yatırım yapıldı.

"Otomotiv ve tekstilin kalbi" konumuyla ön plana çıkmasına rağmen, hala önemli bir tarım kenti olma özelliğini sürdüren Bursa'ya son 8 yılda Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1 milyar 200 milyon TL yatırım yapıldı.

Bu dönemdeki yatırımlarla, 369 bin dekar arazinin sulanması, 568 milyon kilovat saat/yıl enerji üretimi, 205 milyon metre küp/yıl içme ve kullanma suyunun temini ve 24 bin dekar tarım arazisinin taşkınlardan korunması sağlandı.

AA muhabirinin, DSİ Genel Müdürlüğünün verilerinden derlediği bilgilere göre, 2003-2011 arasında hayata geçirilen yatırımların başında, Çınarcık, Nilüfer, Babasultan ve Boğazköy barajlarının yapımı geliyor.

2008'de su tutulmaya başlanan Çınarcık Barajı ile 61 bin 110 dekar arazinin sulanması ve yılda 548 milyon kilovat saat enerji üretimi sağlandı ve Bursa'ya yılda 145 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temini için gerekli depolama tesisi yapıldı.

Nilüfer Barajı ile Bursa'ya yılda 60 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilirken, Babasultan Barajı'nda, 40 bin 60 dekar arazinin sulanması için gerekli depolama tesisi tamamlandı ve su tutulmaya başlandı.

Boğazköy Barajı'nda da 116 bin 450 dekar arazinin sulanabilmesi için gerekli depolama tesisi 23 Kasım 2010'da tamamlandı ve 30 Aralık 2010'da su tutuldu.

-Gölet ve pompaj sulama yatırımları-

Karacabey Hamidiye Kepekler Sulaması ile 106 bin 570 dekar, İznik Ömerli Orhaniye Elbeyli Yeniköy Pompaj Sulaması ile 24 bin 960 dekar, İznik Boyalıca 2. Pompaj Sulaması ile 540 dekar, Bursa Şevketiye Göleti ve Sulaması ile 4 bin 200 dekar, Bursa İnegöl Kurşunlu Göleti ve Sulaması ile 3 bin 150 dekar, Bursa Uludağ Üniversitesi Yolçatı (Göbelye) Göleti ve Sulaması ile bin 250 dekar, Bursa Kestel Çamlık Göleti ve Sulaması 2 bin 130 dekar, Bursa Karacabey Bayramdere Göleti ve Sulaması ile bin 920 dekar arazi sulanırken, Bursa Büyükorhan Kınık Göleti'nde bin 890 dekar arazinin sulanabilmesi için gerekli depolama tesisi yapıldı.

Bin 800 dekar araziyi sulayacak Bursa İznik Hisardere Göleti ve 2 bin 860 dekar alanı sulayacak Bursa Orhaneli Karıncalı Göleti'nde inşaatlar tamamlandı ve su tutuldu.

-Taşkın koruma ve kontrol tesisleri-

2003 yılından bu yana Selahattin Saygı (Doğancı) Barajı Mansap Yatak Islahı, Karadere Islahı, Bursa İznik Gölü Yandereleri Islahı, Bursa İnegöl Güney Yandereleri Islahı, Bursa İnegöl Güney Yandereleri Islahı İkmali I. Kısım ve Bursa İznik Gölü Yandereleri Islahı İkmali I. Kısım olmak üzere 6 adet "Taşkın Koruma ve Taşkın Rusubat Kontrolü Tesisi" tamamlandı.

Bu dönemde, ayrıca Bursa şehir merkezine içme ve kullanma suyu temini amacıyla "Ana İsale Hattı 2. Kısım ve C3-C4 Zonları Ana İsale Hatları" yapıldı.

-İnşaatı süren ve proje safhasındaki yatırımlar-

Fiziki gerçekleşmeleri yüzde 27-74 arasında değişen, 2011 ve 2012'de tamamlanması planlanan projeler hayata geçirildiğinde ise 198 bin 680 dekar arazinin daha sulanması sağlanacak.

DSİ verilerine göre, inşaatı süren yatırımlar şöyle:

"Baraj ve sulamalar: Yenişehir Ovası YAS Sulaması, Mezit Sulaması, İznik Gölyaka Balarım ve Orhangazi 2. Pompaj Sulaması, Mustafakemalpaşa Güllüce Sulaması, Bursa Çayırköy Ovası Sulaması. Göletler; Bursa Büyükorhan Kınık Göleti Sulaması, Bursa Keles Dağdibi Göleti, Bursa Nilüfer Güngören Göleti, Bursa Orhaneli Göynükbelen Göleti, Bursa Orhaneli Karıncalı Göleti Sulaması, Bursa Yenişehir Çiçeközü Göleti İkmali, Bursa İznik Hisartepe Göleti Sulaması, Bursa Orhaneli Söğüt Göleti, Bursa Kestel Nüzhetiye Göleti ve sulaması.

Taşkın Koruma ve Taşkın Rusubat Tesisleri; Bursa Keles Kıranışıklar Köyü Şahinbaba Deresi Islahı, Bursa Kestel Babasultan Köyü Asasuyu Deresi Islahı, Bursa İnegöl Paşaören Köyü Islah Sekisi, Bursa Yenişehir Kocaçay Islahı."

Bu arada, Babasultan Sulaması, Boğazköy Barajı Sulaması, Akharem Pompa İstasyonu Pompa Elektrik Aksamı Satın Alınması Montaj ve Enerji Nakil Hattı, Gemlik İçme Suyu Projesi, Bursa Karacabey Yeşildere Barajı ve Bursa İnegöl-Çitli YAS Sulama şebekeleriyle 21 adet küçük HES'in proje safhasında olduğu bildirildi.

- BURSA

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title