Haberler

Bugün Başlasam 500 Milyon Dolarla Kimyayı Seçerdim

Güncelleme:

Bugünün Başarılı İş İnsanlarına 'İlk Kez Bugün Kendi İşinizi Kuracak Olsaydınız Ne Yapardınız' Diye Sorarak Yeni İş Kuracak Girişimcilere Yön Göstermek İsteyen Capital Dergisi, İlginç Yanıtlar Aldı. Duayen Sanayici Asım Kocabıyık 'Kimya Sektörüne Girerim' Derken, Teknoloji Alanında Adını Duyuran Alphan Manas, 'Tarım' Yanıtını Verdi. Tekstilci Cemalettin Sarar, Vali Olma Hayalinden Söz Etti.

Bugünün başarılı iş insanlarına ‘İlk kez bugün kendi işinizi kuracak olsaydınız ne yapardınız’ diye sorarak yeni iş kuracak girişimcilere yön göstermek isteyen Capital Dergisi, ilginç yanıtlar aldı. Duayen sanayici Asım Kocabıyık ‘Kimya sektörüne girerim’ derken, teknoloji alanında adını duyuran Alphan Manas, ‘Tarım’ yanıtını verdi. Tekstilci Cemalettin Sarar, vali olma hayalinden söz etti.

REKABETÇİ bir iş fikri bulmanın, yeni bir iş kurmanın düne göre çok daha zorlaştığı günümüzde, girişimcilerin kafasını en çok yoran soru ‘Nereye yatırım yapmalıyım’ sorusudur. Bundan sadece 15 yıl öncesinde kaliteli ürüne sahip, müşteri memnuniyetini sağlayan değişik sektörlerdeki çoğu şirketin başarılı olduğu görülürken, bugün sınırların kalmadığı bir dünyada iş yapmak giderek zorlaşıyor. Bu noktadan yola çıkan Capital Dergisi, ‘Bugünün başarılı iş insanları, bugün ilk kez iş kuracak genç bir girişimci olsalardı, hangi sektörlere girerdi’ sorusuna yanıt yaradı.

500 milyon dolarla kimyaya girerdim

Türkiye’nin önde gelen sanayi ve hizmet gruplarından biri olan Borusan’ın temelleri 1944’te İstikbal Ticaret’le atıldı. Çelik iş kolunu ana faaliyet alanı olarak seçen Borusan, bugün çeliğin yanı sıra distribütörlük (Caterpillar, BMW), lojistik, enerji ve telekomünikasyon ana iş kollarında faaliyet gösteriyor. Bu grubun kurucusu ve Şeref Başkanı olan Asım Kocabıyık, ileri teknoloji ile yeni sahalara girilmesini tavsiye ederken, araştırmaları ona adres olarak kimya sektörünü gösteriyor. Bu iş için de 500 milyon dolar sermayeyi gözden çıkarmak gerektiğini belirten Kocabıyık, girişimcilere başarılı olmak için de şu önerilerde bulundu: “Konunuza hakim olun. Sektörün dünyadaki durumunu iyi bilin. Vasıflı eleman çalıştırın. Çare bulucu, yaratıcı olun.”

Tarım ve hayvancılık öncelikli sektör

Niş alanlar oluşturmak, fırsatları önceden görerek risk almak konusunda başarılı bir girişimci olan, Exim, Planet, Teknoser gibi şirketlerin kuruluşunda yer alan, birkaç yıl öncede Teknoloji Holding’teki 7 şirketi alarak ayrılan Alphan Manas, halen Brightwell Holding’de başkanlık yapıyor. Bugüne kadar hep teknoloji ağırlıklı işler yapan Manas, 20 yıl önce değil de bugün başlasaydı hangi sektöre gireceğini şöyle anlattı: “Bu ülkede özellikle tarım ve hayvancılık çok öncelikli sektör. Çünkü bu sektör gerekli revizyona sokulmazsa Türkiye’de ekonomik dengeler ciddi anlamda bozulacak. Yeni girişimciler ise riski azaltmak için mutlaka  pazar, müşteri, çalışma amanı dağılımını çok iyi dengelemeleri gerekli.”

Sarar’ın hayallerinde vali olmak varmış

Baba mesleği olarak 3 kardeşiyle birlikte kendini konfeksiyon sektörünün içinde bulan ve bugün Türkiye’nin önde gelen giyim markalarından biri olan Sarar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Cemalettin Sarar, bu soruya şu yanıtı verdi: “Babam hepimizin okumasını isterdi. Ben de çocukken vali olmayı hayal ederdim. Eğer bugün ilk defa iş kuracak olsaydım, makine veya elektrik mühendisliği öğrenimi görmeyi, makine imalat ve otomasyon sektöründe yer almayı isterdim. Hızla büyümek isteyen bir girişimci, öncelikle kendisine getirisi ortalamanın üzerinde olan bir sektör bulmalı.”

Turizmden vazgeçmem

Burhan Silahtaroğlu (Silkar Holding): Turizmden vazgeçmezdim. Turizmde Türkiye’de pekçok fırsat var. tarımda da iklim şartları ve Avrupa’ya yakınlığımız ile şanslı konumdayız. Bu alanda Uzakdoğu ucuz işçilik le tehlike arz etmiyor. Türkiye ayrıca enerji hatlarında, lojistik hizmetlerde en

uygun ülke.

Yine hazır giyim sektöründe olurdum

Aynur Bektaş (Hey Tekstil): Yine hazır giyim sektöründe olurdum. Bu sektörde çalışarak, iyi hizmet vererek, başarılı olmak mümkün. Tasarıma, koleksiyona doğru yatırım yapan her zaman kazanır. Başarılı olmak için öncelikle girişimcilik ruhu ve ilk adımı atarken cesaret ve ayrıca sabır gerekli.

Paranın nakit döndüğü işler cazip geliyor

İsmail Gülle (Gülle Tekstil): Bugün ilk kez iş kuracak olsam en çok bilgi sahibi olduğum sektöre yatırım yapardım. Trend olan işi yapmak herkese kazandırmaz ama dünyanın en büyük markalarının son yıllarda hem gıda hem de elektronik perakendeciliğine girmesi bu alanda daha yapılacak iş olduğunu gösteriyor. Paranın nakit döndüğü işler cazip geliyor.

Gıdaya girerdim

İsmet Abalıoğlu (CSA Holding): Bugün olsa gıda sektörüne girerdim. Koşullar ve küresel ısınma gıda arzını olumsuz etkiliyor. Çin ve Hindistan gıdaya olan talebi artırıyor. Girişimcilere tavsiyem, tüm birikimini riske atmamaları, iş başarısızla sonuçlansa bile girişimci iş yaşamını devam ettirecek güçte olmalı.

Madeni seçerdim

Hayrettin Çaycı (Sarkuysan): Madencilik sektöründe olmayı tercih ederdim. Yeraltı zenginliğimiz, bunun işletilmesi ve yönetilmesi bana heyecan verici ve çekici geliyor. Bu arada yeni iş kuracaklar, özellikle bu dönemde kredi kullanmak yerine sermaye sahiplerinin biraraya gelerek oluşturacakları özsermayeyle iş yapmaları önemli.

Adresim inşaat ve gayrimenkul olurdu

Ekrem Akyiğit (Collezione): Bugün ilk işimi kuracak olsam, gireceğim sektör gayrimenkul ve inşaat. Sektörde çok yüksek talep var ve arz yetersiz kalıyor. Bankalar da konut için tüketiciye cazip olaraklar sunuyor. Görünen o ki inşaat ve gayrimenkul, gelecek 5 yıl içinde önce kazanan sektörler arasında ilk sıralarda yer alacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title