Haberler

Bu Sebzeler Sağlığa Zararlı

Mersin'de, Hıfzısıhha Kurulu'nun Yasak Kararına Rağmen, Evsel ve Sanayi Atıklarının Akıtıldığı Deliçay'ın Kirli Suyunda Yıkanan Yeşil Sebzeler Pazarlarda Satılıp, Sofralara Ulaşıyor.

MERSİN’de, Hıfzısıhha Kurulu’nun yasak kararına rağmen, evsel ve sanayi atıklarının akıtıldığı Deliçay’ın kirli suyunda yıkanan yeşil sebzeler pazarlarda satılıp, sofralara ulaşıyor.

Toros Dağları’ndan çıkıp, Çay Mahallesi’nden geçerek Akdeniz’e dökülen Deliçay’ın denizle birleştiği nokta, üreticilerin ıspanak, pırasa, marul, nane, maydanoz, tere, roka gibi sebzeleri yıkama yeri olarak kullanılıyor. Karaduvar Mahallesi ile Kazanlı, Adanalıoğlu, Karacailyas beldelerindeki üreticiler, tarlalardan söktükleri çamurlu ürünleri kirli sularda yıkıyor.

Mersin’de yıllardır yapılan uygulama Deliçay’ın suyunun sanayi ve evsel atıklarla kirlendiğinin saptanması sonrası yasaklandı. Bu durum 1992 yılında İl Hıfzısıhha Kurulu’nun dikkatini çekti, bu tarihte alınan kararda Deliçay’da sebze yıkanmasının yasaklanıp, önlenmesi istendi. Ancak, bu yasaklama, kağıt üzerinde kaldı, engelle karşılaşmayan üreticiler, sabah erken saatlerde getirdikleri sebzeleri aynı şartlarda yıkamayı sürdürdü. Sebzeler yıkandıktan sonra Sebze ve Meyve Hali’ne götürülüp, işlemin ardından Mersin ve çevre iller başta olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illere de gönderiliyor.

Yasaklama kararından sonra geçen süreçte, son yıllarda Deliçay’daki kirliliğin D-400 karayolunun Çay Mahallesi Köprüsü ile Ataş Rafinerisi’nin doğusundan denize kadar uzanan 3 kilometrelik bölümünde ürkütücü boyutlara ulaştığı ileri sürüldü. Çöplerin döküldüğü, her türlü atığın atıldığı Deliçay’da yeşil sebzelerin yıkanmasının önlenmesi istendi. Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, sebzelerin yıkandığı çayın suyunun canlı sağlığına zararlı toksit ve kanserojen maddeler de içerdiğini belirtip, şunları söyledi:

“Belediyeler, çayın suyu dışında sebzelerin yıkanabileceği günlük havuzlar veya buna benzer sistemler kurup üreticilere yardım etmelidirler. Buradaki sebzelerin üretilmesi o bölgede yaşayan insanların geçim kaynağı. Onlara başka su kaynakları sağlamamız lazım. Bu sayede üretici temiz suyla sebzelerini yıkayıp, satacak, tüketici de sağlıklı sebze satın alıp, tüketecek. Belediyelere bu konuda ciddi görev düşüyor. Bunlar yurtdışına bile pazarlanıyor.”

ÜRETİCİLER DE ŞİKAYETÇİ

Çayın kirli suyunda sebzeleri yıkamayı kendilerinin de istemediklerini bildiren üreticilerden Hakan Gürses, belediyenin birçok kez uyarıda bulunup, bu bölgeye geçişleri kayalar dökerek kapattığını söyleyerek, “Ancak, yapacak bir şey yok. Biz de kayaları kaldırıp, aynı yerde sebzelerimizi yıkamayı sürdürüyoruz. Çünkü sebzeleri yıkayacağımız başka yer yok. Mersin’de üretilen sebzelerin neredeyse tamamı burada yıkanıyor” dedi. Alkan Öner de, belediyelerin soruna çözüm bulmasını isteyip, “Tüm Türkiye’ye buradan sebze gidiyor. Avrupa’ya bile gidiyor. Yıkayacak yer göstersinler, çayın suyunu kullanmayalım” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title